Reteta furaj gaini ouatoare. Afla cum sa le hranesti in mod corect pentru a obtine o productie mai buna de oua. Ce trebuie sa stii si cum sa ai grija de pasarile din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii!
Reteta furaj gaini ouatoare. Cum sa le hranesti in mod corect
Poate ca nu te-ai gandit pana acum, dar hranirea gainilor este extrem de importanta daca iei in calcul productia de oua. Asadar, o sa iti aratam o reteta de furaj pentru gaini ouatoare cu ajutorul careia poti creste productia de oua.
In primul rand, trebuie sa stii ca necesarul de hrana zilnica pentru gaini difera in functie de rasa acestora. Daca vorbim despre gainile usoare si mixte, adica rasele Albo si Roso, Gat golas de Transilvania sau gaini Italiene, acestea au nevoie de aproximativ 110 g de hrana pe zi.
Citeste si: Combaterea paduchilor la gaini. Cum sa aplici tratamentele
Gainile mixte care au o greutate de peste 2.2 kg si pana la 2.6 kg (de exemplu Sussex, Plymouth barat, Rhode Island, New Hampshire, Hamburg, La Bresse), acestea pot consuma pana la 140 g de grana pe zi.
Bineinteles, gainile grele precum cele din rasele Cornish, Plymouth alb, Brahma sau Dorking, acestea au nevoie de pana la 180 de grame de hrana pe zi.
Pentru a prepara reteta de furaj pentru gaini ouatoare o sa ai nevoie de graunte de cereale (grau, orz, porumb etc.), de nutreturi bogate in proteine animale (faina de carne sau de peste, zer etc.), dar si de nutreturi bogate in proteine vegetala (srot de soia sau floarea soarelui, turte de floarea soarelui, seminte sau tarate).
Lista nu s-a terminat pentru ca hrana pasarilor trebuie sa mai contina nutreturi minerale precum calciu (faina din cochilii de scoici sau creta furajera in proportie de 6%), fosfor (faina de oase sau fosfat de calciu in proportie de 0.8%), dar si de sare (0.2%). Totodata, hrana trebuie sa mai contina nutreturi zoofort A5, A6 sau A7.
Asadar, reteta de furaj pentru gaini ouatoare trebuie sa contina toate aceste ingrediente in urmatoarele cantitati:
- graunte de cereale – 65%
- nutreturi bogate in proteine vegetale – 24%
- nutreturi bogate in proteine animale – 3%
- nutreturi minerale – 7%
- nutreturi vitaminoase – 1%
Aceasta hrana poate fi maruntita, iar apoi o poti da pasarilor in satare umeda sau uscata. Insa, expertii recomanda ca pasarile sa fie hranite in mod corect, pentru a te asigura ca sunt sanatoase si pot oferi o productie de oua destul de mare.
Totusi, este de mentionat si faptul ca pasarile au nevoie de anumite conditii pentru a produce oua multe. In primul rand, trebuie sa le asiguri un cotet sau un alt adapost curat, sa te asiguri ca acestea nu au paduchi sau alti paraziti, sa te asiguri ca nu sunt bolnave, dar si sa aiba acces la spatiu in aer liber si apa proaspata.