Pastrarea cartofilor pentru iarna. Cum sa faci asta, in mod corect
Pastrarea cartofilor pentru iarna. Cum sa faci asta, in mod corect

Pastrarea cartofilor pentru iarna. Cum sa faci asta, in mod corect


Pastrarea cartofilor pentru iarna. Afla cum sa faci acest lucru in mod corect si cum ar trebui sa ii pastrezi pe toata durata sezonului rece, pentru a te putea bucura de gustul acestora pana ce soseste primavara. Nu te gandi ca iti trebuie un spatiu de depozitare special, insa trebuie sa stii anumite lucruri.

Pastrarea cartofilor pentru iarna. Cum sa faci asta, in mod corect – Cuprins:

Pastrarea cartofilor pentru iarna. Cum sa o faci in mod corect

Pastrarea cartofilor pentru iarna
Pastrarea cartofilor pentru iarna

Pastrarea cartofilor nu necesita mare efort, insa trebuie sa stii ca acestia se depoziteaza in lazi de plastic sau de lemn care permit circulatia aerului. Daca vrei sa ii pui intr-o cutie de carton, ar fi bine sa faci niste gauri laterale, pentru a permite aerului sa circule.

Bineinteles, cartofii nu trebuie spalati inainte sa ii pui in ladite, asa ca ar fi bine sa nu faci nici tu asta. In cazul in care exista pamant pe cartofi, ii poti curata cu mana sau cu o perie mai moale, insa ai grija sa nu zgarii coaja. Daca ai taiat coaja din greseala, ar fi bine sa folosesti acei cartofi si sa nu ii pui la loc in lada, pentru ca se vor strica si restul.

Pastrarea cartofilor pentru iarna se face intr-un loc unde nu ajunge lumina soarelui, dar unde temperaturile sunt scazute si constante. Legumele se pastreaza cel mai bine la o temperatura intre 7 si 10 grade Celsius, iar umiditatea ar trebui sa fie de 80-90%. Daca respecti aceste indicatii, poti pastra cartofii pana la 9 luni.

Cartofi
Cartofi

Chiar si asa, dupa ce ai depozitat legumele, asta nu inseamna ca nu se vor strica deloc. Tocmai de aceea, este indicat sa te uiti putin prin ladite o data la cateva saptamani, pentru a ii arunca pe cei care s-au stricat sau care vor putrezi. De obicei, iti dai seama dupa miros ca este ceva in neregula. Pastrarea cartofilor pentru iarna trebuie sa fie facuta in mod corect.

Se intampla ca legumele sa inceapa sa incolteasca atunci cand vine primavara, asa ca daca ai gradina ii poti planta cand vine sezonul cald. Totusi, nu inseamna ca nu ii poti folosi pentru masa, asa ca tai partea de coaja incoltita si restul poti pune in mancare. In cazul in care nu stiai, poti planta si cojile de cartofi, iti explicam aici intregul proces.

Ar fi bine sa mai stii ca pastrarea cartofilor pentru iarna nu se face langa ceapa sau fructe, deoarece acestea elibereaza un gaz numit etilena, care duce la incoltirea prematura a cartofilor. De asemenea, cartofii nu trebuie tinuti in lumina, deoarece acest lucru duce la inverzirea legumelor. Afla aici de ce nu este bine sa consumi acei cartofi verzi!