Haine intrate la apa. Cum sa eviti acest lucru
Haine intrate la apa. Cum sa eviti acest lucru

Haine intrate la apa. Cum sa le speli pentru a evita asta


Haine intrate la apa. Afla cum sa le speli in mod corect, pentru a evita acest lucru. Cel mai probabil ai patit macar o data ca un articol vestimentar sa intre la apa in timpul spalarii, adica sa isi micsoreze dimensiunile si, aparent, sa nu mai poata fi folosit.

Haine intrate la apa. Cum sa le speli pentru a evita asta – Cuprins:

Haine intrate la apa. Cum sa eviti acest lucru

Haine intrate la apa
Haine intrate la apa

Inainte de a-ti spune ce sa faci ca sa impiedici un astfel de incident sa se mai repete, iti spun ca, in functie de tesatura, cauzele pentru care articolele vestimentare intra la apa sunt usor diferite.

De obicei caldura, fie ca vorbim de apa fierbinte a masinii de spalat sau de temperatura de la uscator sau chiar de razele soarelui, este responsabila pentru micsorarea hainelor, mai ales in cazul bumbacului.

Pentru ca, desi este o tesatura pe care o indragim cu totii, versatila si placuta la atingere, bumbacul este destul de sensibil la abur, caldura si apa fierbinte. Este motivul pentru care, de cele mai multe ori, bumbacul intra la apa la prima spalare. Se intampla doua lucruri. Intai, fibrele se contracta ca raspuns natural, firesc la caldura si, pe de alta parte, tesatura se contracta si ea ca un raspuns la tensiunea aplicata pe fir si pe tesatura inca din timpul prelucrarii, fabricarii acesteia.

Pe de alta parte, lana, mohairul, casmirul si cam toate fibrele care au origine animala au o micsorare denumita contractie progresiva, adica vor intra la apa, cate putin, la fiecare spalare. Este unul dintre motivele pentru care se recomanda ca aceste tesaturi sa fie curatate fara apa.

Vestea buna este ca de obicei tesaturile artificiale nu se micsoreaza. O fac, insa, daca sunt amestecate cu fibre de bumbac, de exemplu. Se intampla asta mai ales daca alegi sa le speli in apa fierbinte, uscate la temperaturi inalte si apoi calcate la temperaturi foarte ridicate. Asadar, tot ce este artificial nu va suferi modificari decat daca este combinat cu fibre naturale.

Daca vrei sa scapi de grija micsorarii hainelor de bumbac, sa stii ca sunt ceva solutii simple pentru asta, indiferent daca speli articolul vestimentar de mana sau la masina. De fapt, daca le speli manual sunt sanse mai mari sa scapi de acest risc.

La fel de important este ca citesti cu atentie eticheta si sa urmezi intocmai instructiunile. Ai aici un ghid complet despre cum sa citesti acele simboluri!

Bluza intrata la apa
Bluza intrata la apa

Asadar, ca regula generala, daca speli manual hainele din bumbac, alege neaparat un detergent special pentru acest tip de spalare. Este conceput astfel incat sa se dizolve la temperaturi mai scazute, in apa calduta sau chiar rece. Apoi, scufunda articolul vestimentar in ligheanul cu apa si detergent si lasa-l la inmuiat timp de 10 minute.

Asa cum ti-am spus, verifica si eticheta pentru a vedea care sunt instructiunile de spalare date de producator. Daca nu esti convins ca ceea ce ti-am spus e bine, incearca sa aplici pe o suprafata cat mai mica, pentru a vedea cum reactioneaza tesatura.

Tesatura de bumbac nu trebuie frecata, clatirea se ca face tot cu apa rece sau calduta si, atentie, este important sa nu storci sau sa nu rasucesti articolul vestimentar daca nu vrei sa ii strici forma. Ti-am spus deja ca tesatura din bumbac este una destul de sensibila. Incearca sa pui haina la uscat pe un umeras, la aer liber, dar nu nu in bataia directa a razelor soarelui. Daca ai o incapere in care soarele patrunde usor si este si bine ventilata, acolo e locul in care sa pui la uscat tesaturile din bumbac.

Citeste si: Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoi

Daca alegi sa folosesti masina de spalat pentru a curata tesaturile de bumbac reciteste manualul acesteia pentru ca cele mai multe dintre masinile de pe piata au un program special pentru acest tip de tesatura, asa cum au si pentru tesaturile delicate, de exemplu.

Este de preferat sa utilizezi un detergent lichid destinat tesaturile mai fine, mai delicate, iar masina de spalat sa fie setata pe spalare la 30 de grade, cu ciclul de centrifugare pentru tesaturi delicate. La finalul spalarii, hainele se scot din masina, se scutura foarte usor si sunt puse la uscat intr-un spatiu aerisit, bine ventilat si luminat. Asa cum ti-am recomandat si la spalarea anterioara, este indicat sa pui hainele pe umerase si in acest fel sa le agati pentru a se usca uniform si a nu se deforma.

Daca orice ai face hainele tale de bumbac au intrat la apa, poti incerca sa le readuci la dimensiunea normala prin inmuierea lor intr-un lighean cu apa si balsam de par pentru vreo 20 de minute. Este indicat ca apoi sa le storci si sa tragi un pic de ele pana simti ca si-ar recapatat forma si dimensiunea initiale. Clateste apoi cu apa rece si lasa la uscat in plan orizontal, de aceasta data. Balsamul de par poate fi inlocuit cu sampon pentru bebelusi.