Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoi
Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoi

Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoi


Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoile pe care le ai. Probabil ca una dintre cele mai mari intrebari cand vine vorba despre spalarea rufelor este daca sa folosim detergent pudra sau detergent lichid, mai ales daca utilizam masina de spalat.

Oferta din magazine nu ne este nici ea de mare ajutor in sensul ca sunt multe tipuri de detergent mudra si multe de detergent lichid, iar utilizarea unuia sau a altuia dintre aceste tipuri vine cu o serie de avantaje si de dezavantaje, deopotriva. Asta pentru ca fiecare aduce o serie de compusi chimici meniti sa curete mai bine petele usoare sau pe cele dificile, in functie si de tesatura.

Detergent pudra sau lichid. Cum sa alegi in functie de nevoi – Cuprins:

Detergent pudra sau lichid. Avantaje si dezavantaje

Detergent pudra
Detergent pudra

Asadar, pentru ca alegerea nu este deloc usoara, incep prin a-ti spune cate ceva despre avantajale si dezavantajele fiecaruia dintre cele doua clase mari de produse.

Detergentul pudra este, poate, mai cunoscut pentru ca il folosim de ceva mai mult tip. E primul dintre produsele de curatare care a patruns pe piata. Este avantajos si din punctul de vedere al pretului, fiind, de cele mai multe ori, mai ieftin decat cel lichid.

In plus, acest tip de detergent are un termen de valabilitate mai lung si indeparteaza usor petele. E un tip de detergent care are nevoie de temperaturi ridicate de spalare pentru a-si face treaba cum scrie pe eticheta lui – acesta fiind primul dintre dezavantaje.

Un al doilea vine din faptul ca nu e deloc prietenos cu hainele delicate, fiind de cele mai multe ori, nerecomandat pentru curatarea acestui tip de tesaturi. In fine, un ultim dezavantaj este ca, oricat de bine s-ar clati rufele, detergentul lichid poate lasa unele urme, pete albe, reziduri pe tesatura.

Din pacate, este ceva mai alergic decat cel lichid in sensul ca pulberea este mai usor de inhalat cand este dozata in masina de spalat si poate produce diverse iritatii ale cailor respiratorii superioare.

Detergent lichid
Detergent lichid

De partea cealalta, detergentul lichid are un parfum intens care se mentine destul de bine pe rufe, se dozeaza foarte usor, este ideal pentru spalarea la temperaturi mai scazute si ofera catifelare hainelor inchise la culoare. Din pacate, acest tip de detergent nu contine substante care sa dezinfecteze hainele sau articolele spalate si nu impiedica aparitia calcarului, ba din contra. Iar acest astept nu prea este de neglijat pentru ca scurteaza viata masinii tale de spalat.

In ultima perioada a aparut pe piata si detergentul sub forma de capsule. Marele avantaj al acestuia este ca e deja dozat si tot ce trebuie sa faci este sa arunci doza in masina de spalat. In plus, ocupa mai putin spatiu de depozitare decat cele doua variante prezentate mai sus. Un dezavantaj este pretul destul de ridicat, dar si faptul ca poate ajunge mai usor pe mana copiilor, care il pot ingera accidental.

Cum sa alegi detergentul in functie de nevoi

Detergent pudra sau lichid
Detergent pudra sau lichid

Asadar, cand alegi detergentul de care ai nevoie sau care se potriveste cel mai bine nevoilor si asteptarilor tale, trebuie sa tii cont de cateva criterii.

Daca ai de spalat rufe albe, atunci detergentul pudra este indicat pentru ca are o putere de albire mai mare, el continand si clor. Pentru rufele colorate, ai ghicit, este mai potrivit detergentul lichid pentru ca nu lasa rezidurile, petele albe despre care iti spuneam mai sus.

Daca ai de eliminat pete, este adevarat ca detergentul pudra este ceva mai eficient. Si totusi, pemtru rufele colorate si petele de grasime, indiferent de tipul de haine pe care apar, este mai eficient detergentul lichid pentru ca poate fi aplicat direct pe pata. Treaba asta il face mai eficient.

Citeste si: Prosoape pufoase dupa spalare. Cum sa le cureti pentru a fi cat mai moi

Am spus deja ca detergentul lichid se comporta mai bine la temperaturi scazute, unde cel pudra nu e dizolva la fel de bine si lasa mai usor petele albe pe haine.

Detergentul lichid se pare ca, per ansamblu, ar proteja mai bine masina ta de spalat. Ramane, insa, riscul depunerii de calcar care poate pune masina pe butuci intr-un timp relativ scurt. Se pare ca tot detergentul lichid este responsabul cu producerea mucegaiului si aparitia mirosului urat. Il poti folosi dar ai grija cum cureti apoi masina de spalat.

Bicarbonatul de sodiu si otetul alimentar alb sunt printre cele mai bune ingrediente care lupta impotrva depunerilor de calcar. Le poti folosi impreuna, sau separat. Nu uita ca bicarbonatul poate albi usor rufele, asa ca poate e mai bine sa il adaugi doar cand speli rufele albe, nu si pe cele colorate. Atentie si la otet. Sa fie otet alb pentru ca celalalt poate lasa pete pe haine.