De ce creste presiunea in centrala termica. Afla cum sa procedezi in acest caz, dar mai ales care pot fi defectiunile. Ce trebuie sa faci si care pot fi cauzele pentru care presiunea din centrala a crescut foarte mult. Iata ce trebuie sa stii!
Ce presiune trebuie sa fie in centrala
Inainte sa stii de ce creste presiunea in centrala termica, ar fi bine sa stii si care este presiunea optima. Nu de alta, dar in functie de aceste valori iti vei da seama cand este ceva in neregula cu centrala ta.
Conform expertilor, presiunea optima in centrala termica trebuie sa fie de 1.5 bari. De regula, presiunea este cuprinsa intre 1 si 2 bari, iar intre aceste valori centrala functioneaza in mod corect.
Totusi, daca valoarea presiunii se apropie de 3 bari atunci cu siguranta este o problema. In aceste cazuri, in functie de modelul de centrala pe care il detii, se va deschide supapa de siguranta care va regla presiunea ori centrala va intra in modul avarie.
Ideal ar fi sa verifici presiunea periodic, de cateva ori pe luna pentru a te asigura ca centrala ta functioneaza in mod corect. Verificand centrala periodic te asiguri ca previi din timp posibilele defectiuni care pot aparea.
De ce creste presiunea in centrala termica. Cum sa depistezi problema si care pot fi cauzele
De ce creste presiunea in centrala termica. Ei bine, daca si tu ai observat ca presiunea din centrala a crescut, atunci trebuie sa stii ca sunt mai multe cauze, iar unele probleme pot fi rezolvate destul de usor.
In primul rand, presiunea din centrala poate creste daca in sistem exista surplus de apa. In cazul in care robinetul de umplere s-a defectat atunci poate aparea aceasta problema.
Totodata, presiunea poate sa creasca daca s-a introdus prea multa apa in circuitul centralei. In ambele cazuri, rezolvarea va fi sa scazi presiunea eliberand apa prin robinetul de golire sau aerisind caloriferele. Gasesti aici un ghid despre cum sa aerisesti caloriferele.
Citeste si: Ce probleme poti intampina cu centrala termica pe timp de iarna si cum sa le rezolvi
O alta cauza a cresterii presiunii din centrala termica este faptul ca exista prea mult aer in instalatie. Pentru a rezolva aceasta problema o sa ai nevoie de un expert deoarece va fi nevoie de un aerisitor pentru a scadea presiunea. Se poate ca instalatia sa fie prevazuta cu un robinet, insa asta depinde de modelul pe care il ai.
Si vasul de expansiune poate fi o cauza a cresterii presiunii. Pentru cei ce nu stiu, vasul de expansiune actioneaza ca un rezervor flexibil ce are rolul de a prelua surplusul de apa care s-a produs in urma procesului de dilatare termica.
Practic, vasul de expansiune va prelua presiunea din sistem si va preveni cresterea acesteia. Mai mult, vasul va reduce si riscul de aparitie a aerului in sistem.
In cazul in care membrana acestui vas de expansiune s-a spart, atunci presiunea din centrala va creste, iar in acest caz va trebui sa apelezi la ajutorul unui expert.