Am vorbit deja despre cum se face mustul, acum este timpul sa vorbim despre cum se depoziteaza vinul proaspat pentru a se limpezi rapid si pentru a ne bucura de el cat mai repede.
Cum sa pastrezi vinul in conditii ideale
Nu uitati ca vinul este o bautura vie, ce isi schimba textura si aroma pe masura ce timpul trece. Asa ca, lasati vinul sa se odihneasca dupa ce l-ati facut pentru ca acesta sa se limpezeasca.
In primul rand, trebuie sa stiti ca vinul isi pierde din calitati daca este pastrat intr-in loc cald sau chiar si prea rece. Tocmai din acest motiv, este bine sa pastrati vinul la o temperatura cuprinsa intre 7 si 18 grade.
Chiar daca vinurile albe si rose trebuie pastrate mai aproape de o temperatura de 7 grade, in timp ce vinurile rosii poti fi pastrate la o temperatura mai apropiata de 18 grade, trebuie sa intelegeti ca temperatura ideala nu depaseste 13 grade Celsius. Totodata, nu terbuie sa existe fluctuatii de temperatura.
Lumina este si ea un factor important pentru a pastra calitatea vinului. Vinurile nu se depoziteaza in aer liber pentru ca mediul este prea luminos, dar si pentru faptul ca temperatura nu este constanta. O pivnita sau crama este cel mai bun loc pentru a pastra un vin.
Cum sa depozitezi vinul proaspat facut pentru a se limpezi mai repede
Stim extrem de multa lume care folosesc substante ca bentonita, iar intr-o saptamana vinul s-a limpezit. Aceasta se adauga pentru a grabi procesul de limpezire. Totusi, nu recomandam bentonita, cu toate ce aceasta se gaseste la vanzare in magazinele de vinuri. Preferam vinul natural, exact cum il faceau bunicii nostri!
Dupa ce ai obtinut mustul, trebuie sa stii ca temperatura ideala pentru ca acesta sa fermenteze este intre 15 si 18 grade. Daca temperatura din pivnita unde il depozitezi este de sub 10 grade Celsius, poti avea surpriza ca mustul sa nu fermenteze.
Mustul nu trebuie sa fermenteze in cateva zile, este nevoie de timp pentru a obtine un vin de calitate superioara, asa ca o acest lucru o sa se intample in 2-3 saptamani. Mare atentie, nici o perioada prea lunga de fermentare nu este recomandata, pentru ca acesta va prinde miros de ranced, iar drojdia se va degrada.
Dupa ce au trecut cele 3 saptamani, vinul trebuie pritocit, adica se trage dintr-un vas in altul pentru a separa drojdia care s-a depus pe fundul vasului. Aceasta aerisire a vinului va reactiva si o parte din drojdie, asa ca veti favoriza procesul de autolimpezire.
Nu se recomanda tragerea vinului direct in sticla, pentru ca acesta inca nu este foarte limpede. Dupa ce drojdia s-a golit si vasul s-a spalat, puteti pune mustul inapoi, daca nu aveti alt recipient.
La 3 saptamani dupa ce vinul s-a tras se va limpezi complet, iar atunci il puteti depozita in sticle de sticla, pentru a rezista cat mai mult timp. Specialistii recomanda si tragerea vinului cu protectie de sulf, pentru ca va fi protejat mai bine impotriva oxidarii.
Cantitatea de sulf este de 1 ml la un litru de vin, chiar si 0.5 ml de sulf daca veti consuma vinul mai repede. Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti, este sa tineti vasul tot timpul aproape plin, pentru ca in acest fel vinul nu isi va pierde din calitate.
Afla si cum sa elimini rapid alcoolul din organism, daca ai exagerat cu degustarea vinului facut toamna!