Cum sa usuci verdeturile si plantele aromatice. Verdeturi si plante aromatice – ce ne-am face fara ele daca nu le-am avea la indemana atunci cand gatim o ciorba traditional romaneasca sau o tocanita?! Fie ca vorbim despre patrunjel, despre busuioc, rozmarin sau cimbru, trebuie sa recunoastem ca mancarea nu ar mai avea acelasi gust fara ele.
Toate dau o aroma intensa si un aspect deosebit mancarurilor pe care le gatim! Vara le gasim pe toate proaspete pe orice taraba din piata si nu numai, insa lucrurile se complica destul de mult in sezonul rece. Suntem siguri ca si tu te-ai gandit cel putin o data ca ai putea sa usuci verdeturile si plantele aromatice chiar tu!
Uscarea verdeturilor si plantelor aromatice nu este un proces prea complex, insa este bine sa stii inainte de a te apuca de treaba care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi.
Iti oferim in randurile urmatoare cateva sfaturi cu privire la acest proces si iti spunem care sunt etapele prin care trebuie sa treci pentru a te putea bucura la iarna de propriile verdeturi si plante aromatice uscate in camara ta!
Cum sa usuci verdeturile si plantele aromatice la aer
Fara doar si poate, cea mai practicata metoda de uscare a verdeturilor si a plantelor aromatice este de a le face buchetele mici, de a lega cu sfoara si de a le agata pe o franghie intr-un loc racoros din casa. Atentie, este nevoie ca locul pe care il alegi sa fie unul cat se poate de uscat!
Eficienta acestui mod de conservare a verdeturilor si a plantelor depinde intr-o masura destul de mare de calitatea aerului din locuinta. Ne referim in special la temperatura si la umiditate.
Citeste si: Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit
Potrivit specialistilor, nivelul optim de umiditate din spatiile inchise este de 40 – 70%. In cazul in care umiditatea este mai mare, exista riscul de a forma un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si mucegaiurilor. Totodata, ai grija ca diferenta dintre temperatura de afara si cea din interior sa nu fie mai mare de 5 – 6 grade Celsius.
Pentru a te asigura ca totul este in regula poti masura nivelul de umiditate cu ajutorul unui higrometru. In cazul in care valorile aratate nu sunt cele optime, poti apela in cele din urma la umidificator sau la un dezumidificator.
Tarhonul, rozmarinul, menta si lavanda sunt unele dintre plantele care se usuca cel mai bine la aer.
Cum sa usuci verdeturile si plantele aromatice la cuptor
Nu numai la aer pot fi uscate verdeturile si plantele aromatice, ci si la cuptor. Pentru a putea face acest lucru trebuie mai intai sa pui verdeturile si plantele intr-o tava, tava care va ajunge in cele din urma la cuptor. Incepe cu indepartarea frunzelor de pe tulpina, iar mai apoi asaza frunzele intr-o tava intinsa.
Asigura-te ca temperatura din cuptor nu depaseste pragul de 40 de grade Celsius. Tine cont de faptul ca usa cuptorului nu trebuie inchisa complet!
Dupa 30 de minute, intoarce frunzele de pe o parte pe alta! Uscarea este completa dupa alte 30 de minute! In cele din urma, lasa verdeturile si plantele sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.
Uscarea verdeturilor si plantelor aromatice la cuptorul cu microunde
Ei bine, da, se poate folosi chiar si cuptorul cu microunde pentru a duce la bun sfarsit acest proces de uscare a verdeturilor si a plantelor aromatice.
Procesul in acest caz este unul mult mai rapid, plantele fiind lasate la uscat numai un minut la temperatura cea mai scazuta. In cazul in care nu sunt gata, verdeturile si plantele mai sunt lasate 30 de secunde, procesul continuand pana cand acestea sunt gata.
Citeste si: Cum sa incepi o afacere in mediul rural. 10 idei de afaceri la tara
Depozitarea verdeturilor si plantelor uscate este, de asemenea, extrem de importanta. Spre exemplu, poti folosi pungi din hartie sau borcane din sticla, inchise ermetic. Recipientele trebuie depozitate in locuri racoroase.
Este important ca plantele si verdeturile uscate sa nu fie lasate in bataia soarelui. In cele din urma, mai tine cont si de faptul ca, oricat de bine le-ai usca si le-ai depozita, acestea nu pot fi consumate dupa mai mult de un an pentru ca isi vor pierde proprietatile.