Cum sa scapi de tigrul de platan. Metode naturale de a ne proteja impotriva intepaturilor
Cum sa scapi de tigrul de platan. Metode naturale de a ne proteja impotriva intepaturilor

Cum sa scapi de tigrul de platan. Metode naturale de a ne proteja impotriva intepaturilor


Daca si tu ai fost ciupit vara de acele musculite mici si enervante, trebuie sa iti spunem ca acestea se numesc „Tigrul Platanului” sau „Tigararul Platanlui”, iar aceste insecte sunt relativ nou aparute. Iata cum sa scapi de ele si cum sa te aperi de intepaturile acestei insecte.

Ce este tigrul platanului si de unde provine?

Tigrul Platanului sau tigrul de platan (Corythucha ciliata), este o insecta care provine din America de Nord si care, bineinteles, afecteaza frunzele platanului. Totusi, expertii afirma ca aceasta insecta ataca si frasinul. Insecta a fost descoperita pentru prima data in Europa la Padova, in Italia.

Insecta are o dimensiune intre 4-6 mm lungine, iar corpul este aplatizat. Desi nu o sa puteti observa cu ochiul liber, vedeti in poza ca aceasta are o culoare gri, iar antenele sunt scurte.

Larvele tigrului de platan sunt ovale, au o culoare maro, iar corpul acestora este acoperit cu mici spini. Pentru a devenit adult, larvele trec prin cinci etape evolutive si dupa cum era de asteptat, aripile apar in ultima etapa. O femela poate sa depana pana la 350 de oua, de culoare neagra.

Ouale tigrului de platan sunt depuse pe nervura frunzelor, in perechi de cate 1, iar acestea ecloseaza intre 15-21 de zile. Larvele se hranesc imediat ce ies din oua, iar in a treia zi naparlesc. Insectele apar la temperaturi de peste 30 de grade si in general in zonele cu vegetatie bogata.

Desi insecta a aparut de cativa ani in alte orase din tara, in Bucuresti este relativ noua. Perioada in care apar aceste insecte este vara, iar atunci cand temperaturile devin caniculare, este momentul cand insecta este foarte activa.

Cum sa te aperi impotriva intepaturilor tigrului de platan?

Desi nu putem compara ciupitura tigrului de platan cu cea a tantarilor sau a capuselor, trebuie sa recunoastem ca nu este tocmai placuta. Iata ce putem face pentru a ne apara de acea ciupitura.

In primul rand, trebuie sa ne spalam cu apa si sapun in zona in care am fost intepati. De asemenea, daca avem la indemana, putem pune un cub de gheata pentru a calma pielea.

Cea mai buna solutie de a ne proteja impotriva acestor insecte este sa purtam haine care sa acopere mainile si picioarele, iar atunci cand intram in casa nu uita ca trebuie sa scuturam hainele extrem de bine.

Nu folosi spray-ul antitantari, pentru ca acesta nu are efect asupra acestei intepaturi. Este mai bine sa te rezumi la metodele de mai sus.

Cum sa scapi de tigrul de platan daca locuiesti la curte

Daca locuiesti la curte si aceasta insecta ti-a invadat spatiul verde, trebuie sa stii ca exista anumite plante care alunga tigrul de platan. Azaleele reprezinta cea mai buna solutie, pentru ca aceasta planta va impiedica raspandirea insectelor.

Mai mult, expertii spun ca aceste insecte sunt atrase de mediile calde, uscate si insorite. Asadar, incearca sa mentii solul plantelor din curtea ta umed si sa le asiguri umbra. In acest mod te poti apara de invazia tigrului de platan.

Un tratament cu insecticide este de asemenea recomandat. Specialistii recomanda aplicarea acestor tratamente pentru a igieniza plantele, iar frunzele care sunt infestate trebuie rupte si arse, pentru a impiedica raspandirea acestora.

Afla si cum sa scapi de tantari sau cum sa scapi de muste pe timp de vara!