Cum sa scapi de molii. Solutii din comert si remedii 100% naturale pentru a iti proteja casa de insectele daunatoare
Cum sa scapi de molii. Solutii din comert si remedii 100% naturale pentru a iti proteja casa de insectele daunatoare

Cum sa scapi de molii. Solutii din comert si remedii 100% naturale pentru a iti proteja casa de insectele daunatoare


Sa gasesti sifonierul plin de molii si toate hainele distruse este un adevarat cosmar, asa ca ar fi bine sa stii care sunt solutiile din comert si remediile 100% naturale impotriva acestor insecte daunatoare. Iata cum sa scapi de molii si ce trebuie sa faci pentru a le scoate definitiv din casa ta.

Cum sa scapi de molii. Solutii din comert si remedii 100% naturale pentru a iti proteja casa de insectele daunatoare – Cuprins:

Ce sunt, de fapt, moliile?

Molie de haine
Molie de haine

Pentru cei ce nu stiu, moliile reprezinta mai multe specii de fluturi mici de noapte, deci acest nume este generic. Aceste insecte seamana cu fluturii si au dimensiuni intre 6-10 mm pentru masculi si 7-13 mm pentru femele.

Culoarea moliilor variaza, asa ca puteti gasi insecte cu nuante de maro, dar acestea pot fi si albe sau verzi. Desi acestea sunt in principal erbivore si se hranesc cu plante dicotiledonate, fructe sau legume, stim cu totii ca moliile se hranesc si cu materiale textile.

Moliile de haine pot depune intre 100 si 250 de oua pe materialele textile, iar acestea se pot transforma in omizi in aproximativ doua luni. Omizile sunt cele care se hranesc cu materialul textil, iar in urma lor gasiti binecunoscutele gauri. Moliile de inmultesc intr-un mediu cu temperaturi ridicate.

Cum sa previi aparitia moliilor la tine acasa?

Molii de haine
Molii de haine

In primul rand, dupa cum am mai spus-o si in cazul gandacilor de bucatarie sau atunci cand am vorbit despre solutiile impotriva furnicilor, trebuie sa te asiguri ca la tine acasa este foarte curat. In general, moliile sunt atrase de materialele murdare si de praf, asa ca cel mai simplu este sa cureti cum trebuie dulapurile, debaralele, sifonierele, dressing-urile sau spatiile in care depozitezi lucruri sub pat.

Un nivel de umiditate ridicat este un factor care atrage moliile. Vorbim despre o umiditate de 80-90%, asa ca daca o sa iti cumperi un dezumidificator, ai rezolvat si aceasta problema.

Moliile nu rezista la temperaturi scazute sau la razele solare directe. Tocmai din acest motiv trebuie sa aerisesti lucrurile pentru a te asigura ca acestea nu apar si la tine in casa.

Totodata, da cu aspiratorul mai des pentru a scapa de molii, dar in acelasi timp poti sa si sigilezi locurile in care moliile se ascund sau intra in sifonieri ori in alte locuri, folosind silicon.

Mancarea trebuie depozitata si ea in mod corect pentru a controla invazia moliilor, iar in acest caz recomandam borcanele sau recipientele care se inchid ermetic ori au garnituri de cauciuc.

De cate tipuri sunt moliile?

Molii de cereale
Molii de cereale

Ei bine, trebuie sa stiti ca moliile sunt de mai multe tipuri, asa ca nu o sa le gasiti numai pe haine.

In primul rand, vorbim despre molia de blanuri sau molia lanii. Aceasta traieste in mare parte in dulapuri si larvele care ies din oua se hranesc cu lana naturala ori cu hainele din blana.

Molia de haine este cea care provoaca cele mai mari pagube. Larvele acestor insecte pot manca orice haina, iar in urma lor raman gauri destul de mari.

Molia de bucatarie se gaseste, bineinteles, in bucatarie. Veti gasi aceasta molie in cereale, faina, zahar, ceai, nuci sau leguminoase. Odata ce au depus ouale si au aparut larvele, alimentele respective nu mai pot fi consumate.

Molia graului este cea care ataca toate granele, iar aceasta insecta prefera depozitele vechi si neglijate. Va veti da seama imediat de aparitia moliei de grau pentru ca veti gasi bulgari din grane uscate, care sunt legate intre ele cu o panza, plina de larve si excremente.

Molia cerealelor ataca granele si semintele leguminoaselor, iar pagubele provocare de aceastea sunt destul de serioase. Boabele sunt atacate doar in cazul in care contin 12% umiditate.

Molia fructelor uscate prefera depozitele, silozurile si morile, insa poate fi gasita si in camara unei case. Ataca fructele uscate precum nucile, cerealele, dar si ciocolata.

Molia fainii este gasita de obicei in mori, brutarii sau alte spatii unde principala materie prima cu care se lucreaza este faina. Totodata, apare si in spatii ale societatilor din industria alimentara si mai ataca cerealele, nucile, migdalele, dar si produse precum biscuitii sau paine. Aceasta are nevoie de o temperatura de 25-28 de grade Celsius pentru a se dezvolta.

Metode 100% naturale de a scapa de molii

Pentru ca nu toata lumea prefera metodele din comert, ne-am gandit sa incepem cu cele 100% naturale cu ajutorul carora poti scapa de molii definitiv.

Ulei esential de cedru
Ulei esential de cedru

Pe locul intai se afla cedrul, aroma acestuia este una dintre cele mai bune solutii impotriva moliilor. Vorbim despre uleiul volatil de cedru sau muguri si frunze uscate. Parfumul acestui tip de conifer va omora moliile, dar si larvele acestora, care provoaca cele mai mari pagube. Totodata, te poti folosi si de acele din pin si de brad.

Piper negru
Piper negru

In afara de cedru, si alte plante aromatice au un efect similar asupra moliilor. In aceasta categorie intra levantica, rozmarinul, frunze de dafin, eucalipt, menta sau piperul.

Daca veti pune cateva frunze uscate sau florile acestor plante si boabe de piper in saculeti din material subtire, va veti proteja hainele si veti indeparta si moliile.

Puneti mai multi saculeti in sifonier si veti vedea ca pe langa faptul ca nu veti mai avea deloc molii, hainele tale vor mirosi si extrem de frumos.

Otet
Otet

Daca ati gasit un loc unde se afla larve sau oua de molii, atunci puteti sa preparati o solutie din apa si otet (50/50). Puneti intr-un recipient cu pulverizator pentru a putea acoperi un spatiu mai mare, iar apoi spalati si frecati acele zone.

De asemenea, daca o sa faci o solutie din 1 parte acid boric si 3 parti malai, iar aceasta o sa o pui pe capacele recipientelor cu alimente, nu o sa mai ai nicio problema cu moliile.

Cuisoare
Cuisoare

Si cuisoarele sunt extrem de folositoare, datorita mirosului pe care il emana. Cu toate ca acestea miros extrem de frumos, se pare ca nu acelasi lucru se intampla si la molii. Puneti cuisoare in saculeti din material subtire, iar apoi lasati-le printre haine. Cuisoarele sunt o alternativa naturala la naftalina, minus chimicalele si mirosul iritant.

Ulei de neem
Ulei de neem

Poti prepara si o solutie naturala pe care sa o folosesti impotriva moliilor. Pentru a o prepara, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • ¼ cana de ulei de neem
  • 2 litri de apa
  • Cateva picaturi de sapun lichid

Amesteca foarte bine aceasta solutie, iar apoi foloseste un recipient cu pulverizator pentru a putea pulveriza direct pe molii.

Castane salbatice
Castane salbatice

In cazul in care nu stiai, castanele salbatice pot fi un remediu foarte bun contra moliilor. Toamna, acestea pot fi adunate si puse in dulapuri, printre haine sau un buzunarele hainelor. Chiar si moliile de alimente pot fi alungate, iar castanele pot fi puse in pungile cu faina ori cu malai.

Solutii din comert impotriva moliilor

Daca nu vrei sa folosesti metodele naturale si vrei sa cumperi repede ceva din comert, atunci ar trebui sa iei in considerare una dintre aceste solutii.

Capcana impotriva moliilor
Capcana impotriva moliilor

Incepem cu o capcana ecologica impotriva moliilor de haine, ce contine feromoni care atrag in mod natural moliile. Apoi, acestea se prind intr-o hartie cu adeziv si nu mai pot scapa. Puteti gasi capcana impotriva moliilor la emag.ro.

Gel impotriva moliilor
Gel impotriva moliilor

Gelul cu levantica protejeaza si el impotriva moliilor. Pe langa acest lucru, are grija si de hainele voastre si un miros placut de levantica. Si acest produs poate fi gasit tot la emag.ro.

Sac pentru vidat haine
Sac pentru vidat haine

O alta metoda ar fi sa cumperi pungi de plastic si sa iti sigilezi hainele pe care nu le mai porti. Poti cumpara si un aparat de vidat, pentru a te asigura ca salvezi si spatiul din sifonierul tau. Nu uita, totusi, sa speli hainele inainte de a le sigila, pentru a fi sigur ca ai indepartat orice urma de molii.

Puteti pune hainele si intr-un congelator, pentru ca frigul va omora toate larvele, ouale, dar si puple de molii. Lasa-le timp de 4 zile in congelator si nu o sa mai fie nici urma de molii.

Aquapy insecticid Bayer
Aquapy insecticid Bayer

Pe langa geluri si capcane, veti gasi si o multime de insecticide pentru a scapa de molii. AquaPy este un insecticid de la Bayer, pe care il puteti folosi impotriva moliilor de alimente sau de textile.

Acest produs este indicat pentru incinte sensibile, care trebuie folosite imediat dupa dezinsectie, precum cele din industria alimentara, farmaceutica, locuite, spatii comerciale, scoli, gradinite sau institutii publice. Il puteti gasi, de asemenea, la emag.ro.