Cum sa reduci riscul de aparitie a unui incendiu in cosul de fum
Cum sa reduci riscul de aparitie a unui incendiu in cosul de fum

Cum sa reduci riscul de aparitie a unui incendiu in cosul de fum


Incendiu in cosul de fum. Cum sa reduci riscul de aparitie a acestuia si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a te asigura ca nu o sa ti se intample asa ceva. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa reduci riscul de aparitie a unui incendiu in cosul de fum – Cuprins:

Incendiu in cosul de fum. Cum sa reduci riscul de aparitie

Incendiu in cosul de fum
Incendiu in cosul de fum

In cazul in care nu stiai, in perioada sezonului rece, cele mai intalnite cauze de incendiu se intampla din cauza cosului de fum. Acesta ori nu a fost curat sau nu a mai fost verificat de ani buni. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci in fiecare an si sa respecti de acum incolo.

Gudronul, dar si funinginea, se acumuleaza pe peretii cosului de fum si acest lucru duce la blocarea acestuia sau la autoaprindere. Mai mult, se reduce si eficienta termica, asa ca daca vrei sa te bucuri de caldura pe perioada sezonului rece, trece pe lista si inspectia cosului de fum.

Expertii ne recomanda sa curatam cosul de fum de doua ori pe an, cel putin! Asadar, inainte de venirea sezonului rece si la sfarsitul acestuia, asigura-te ca apelezi la ajutorul unui expert pentru a putea curata cosul in mod corect.

Bineinteles, este nevoie sa folosesti si lemne perfect uscate atunci cand faci focul. Nu uita ca depunerile pe cosul de fum au loc si din cauza faptului ca folosim lemn umed, care face mai mult fum si astfel apar mai multe probleme. Asigura-te ca lemnul a stat la uscat pentru minimum 6 luni de zile inainte sa il folosesti pentru incalzirea casei.

Depuneri de funingine
Depuneri de funingine

De asemenea, ar fi bine sa montezi si o plasa de protectie pe cosul de fum. In acest mod, te asiguri ca pasarile nu isi fac cuib acolo si eviti tot felul de neplaceri.

Totodata, atunci cand faci un cos de fum, ar fi bine sa apelezi la o firma specializata. Cosurile trebuie izolate fata de elementele combustibile ale planseelor prin ingrosarea zidariei de caramida, iar stratul izolator trebuie sa fie de 25 cm. Mai mult, cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 50-80 cm.

Citeste si: Cum sa alegi un cos de fum pentru casa ta. Care sunt optiunile

Daca instalezi un burlan din metal, ar fi bine sa stii ca acestea trebuie puse la o distanta de peste 70 cm fata de peretii de lemn. Nu de alta, dar burlanul se poate incalzi destul de tare si poate aparea riscul de incendiu.

La final, iti mai spunem ca expertii nu ne sfatuiesc sa aprindem focul in soba cu benzina, motorina sau alte lichide inflamabile. Cel mai bine este sa folosim o bricheta speciala. Si inca ceva, atunci cand scoti cenusa din soba sau semineu, ar fi bine sa o pui intr-o groapa special amenajata si la o distanta sigura de casa ta. Dupa aceea, pune apa pe resturile de cenusa, pentru a te asigura ca nu a mai ramas jar deloc!