Cum sa procedezi cu hainele noi, pe care abia le-ai cumparat. Hainele noi te pot imbolnavi sau, intr-un caz mai fericit, sa iti creeze un oarecare disconfort. Poate printre sfaturile primite in casa s-a aflat si spalarea hainelor cumparate.
Poate ca nu ti se pare de luat in calcul, mai ales ca te gandesti ca ar putea fi deteriorate prin spalare, inainte de a fi imbracate macar o data. Nu e deloc asa. Ba din contra. Hainele noi trebuie spalate inainte de a fi purtate pentru ca in caz contrar te pot imbolnavi.
Cum sa procedezi cu hainele noi, abia cumparate
Primul motiv pentru care ar trebui sa spalam hainele noi inainte de a le purta este de a indeparta excesul de vopsea din ele. Mai ales daca vorbim despre lenjerie sau haine care intra in contact direct cu pielea, atunci treaba asta trebuie respectata cu strictete. Dermatologii spun ca substantele chimice din vopsea pot afecta pielea si pot produce alergii, iritatii sau afectiuni severe.
In afara de vopsea, hainele sunt tratate cu destul de multe substante chimice care, la fel ca vopseaua, pot afecta sanatatea pielii. Unele dintre acest substante au menirea de a mentine hainele nesifonate.
Un alt motiv pentru care iti recomand sa speli hainele noi inainte de a le pune pe tine este ca nu esti singura persoana care le-a probat. A trecut pe la multe persoane si fiecare poate veni cu propriile probleme dermatologice, unele dintre ele contagioase, transmisibile. Asadar, fie ca alegi tricoul probat sau altul care, aparent nu a mai fost probat de nimeni, spala-l inainte de a-l imbraca.
Respecta cu strictete indicatiile de pe eticheta la prima spalare daca nu vrei sa ai surprize neplacute si sa iesi in pierdere.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni de care sufera europenii este dermatita de contact, cauzata de cel putin un alergen. Medicii au observat ca multi dintre pacientii care li s-au adresat nu au gasit o alta cauza pentru aceasta afectiune in afara de purtarea hainelor noi inainte de a fi spalate.
Citeste si: Cum sa usuci hainele in casa fara a creste nivelul de umiditate
Din acest motiv, in urma cu 4 ani, autoritatile europene au primit indicatia medicala de a gasi solutii prin care sa limiteze concentratia a peste 1000 de substante chimice alergene care sunt utilizate, in mod curent, in fabricatia articolelor din piele, blana si materiale textile.
Ti-am spus deja ca vopselurile si aceste substante cu care sunt tratate hainele pot produce o serie de afectiuni, dar si alergia din dermatita de contact pentru ca unii anticorpi le recunosc ca fiind periculoase si straine pentru organism si reactioneaza pentru respingerea amenintarii.
Reactia de aparare, de respingere pe care o manifesta corpul este de dilatare si crestere a permeabilitatii vaselor de sange, in urma acestui proces rezultand un proces inflamator la nivelul pielii, specific dermatitei de contact.
Dermatita de contact se manifesta, asa cum spus, prin procesul inflamator aparut la nivelul pielii, dar si prin roseata, umflaturi, prurit, adica mancarime la nivel local, dar si prin aparitia unor leziuni si a unor bubite, cum sunt veziculele. Acestea din urma se sparg, iar pielea se intareste si mai apoi crapa.
Severitatea alergiei este influentata de tipul de alergen care a declansat-o, dar si perioada de expunere la acest alergen, iar in unele cazuri, simptomele dermatitei pot fi severe. Simptomele pot fi agravate prin expunerea la transpiratie si la praf, dar si de o igiena necorespunzatoare.
Este important sa iti mai spun ca femeile au sanse mai mari sa se aleaga cu dermatita de contact pentru ca poarta in mod frecvent haine mulate pe corp.
Acneea si foliculita pot sa apara daca materialul textil cu care intra in contact pielea ta este contaminat cu creozot, uleiuri sau grasimi industriale.
Este important, mai spun dermatologii, sa acorzi o importanta sporita lenjeriei intime, a celei de pat si prosoapelor pentru ca, asa cum am spus deja, acestea intra in contact direct cu pielea.
Daca preferi produsele second-hand trebuie sa stii ca, chiar daca au eticheta pe ele, este necesar sa le speli bine inainte de a le imbraca prima data.
Nu doar hainele te pot imbolnavi, ci si accesoriile. Si pe acestea te-as sfatui sa le dezinfectezi inainte de a le purta pentru ca, cel mai probabil, au mai fost probate si de alte persoane inaintea ta. Atentie sporita la bijuteriile din nichel care pot produce eruptii insotite de prurit si roseata in zona in care au fost purtate.
Este mai sigur, spun dermatologii, sa iti cumperi bijuterii care sunt din metale pretioase, mai degraba decat diverse aliaje sau metale inferioare, care pot dauna sanatatii pielii.