Cum sa pastrezi lalelele taiate, pentru mult timp. Cele mai bune metode
Cum sa pastrezi lalelele taiate, pentru mult timp. Cele mai bune metode

Cum sa pastrezi lalelele taiate, pentru mult timp. Cele mai bune metode


Cum sa pastrezi lalelele taiate pentru mult timp. Invata la ce trucuri poti recurge pentru a pastra lalelele in vaza si 8 zile, fara sa para lipsite de viata si cu petale desprinse, stiut fiind faptul ca sunt flori extrem de delicate ce pier foarte repede.

Cum sa pastrezi lalelele taiate, pentru mult timp. Cele mai bune metode – Cuprins:

Ce sunt lalelele

Lalele in gradina
Lalele in gradina

Inainte de a afla cum le poti pastra dupa ce au fost taiate, este bine sa vedem si ce sunt lalelele. Asa vom intelege mai bine cum sa operam cu astfel de frumuseti ale naturii.

In limbaj de specialitate, superba floare este cunoscuta drept Tulipa si este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae. Tulipa vine din persana si inseamna turban (se face referire, practic, la forma florilor ce pare a fi un turban viu colorat).

Toata lumea stie ca Olanda este tara lalelor. Nimic mai gresit! Frumoasa Olanda se bucura de acest renume, dar, in realitate, originile ei sunt ascunse in mai multe tinuturi, iar unele dintre ele sunt binecuvantate cu adevarat, cand vine vorba de abundenta acestei flori.

Sunt originare din sudul Europei, nordul Africii și Asia, din Anatolia si Iran. In ultima tara mentionata, laleaua este atat de mult apreciata, incat este reprezentata pe drapelul national. Laleau isi are originile, de altfel, si din indeparatele tinuturi chinezesti si japoneze unde este la fel de iubita ca si in Europa.

Citeste si: Cum sa prelungesti durata de viata a florilor din vaza

Laleau isi arata cel mai bine splendoarea in Muntii Pamir, Muntii Hindu Kush si stepele din Kazakhstan. Pe aceste meleaguri exista peste 150 de specii de lalea si peste 3000 de varietati sub diferite culori si forme.

In urma cu 388 de ani, un singur bulb de lalea era la fel de valoros cat o casa, asa ca, daca astazi va puteti duce la florarie si sa cumparati lalele dupa pofta inimii, considerati-va norocosi. 

Este o planta Hermafrodita, iar in perioada primaverii devin vedetele oricarei gradini sau in orice casa unde exista buchete sau aranjamente florale cu astfel de minunatii ale naturii. 

Inalte sau pitice, crete, ciufulite sau poate balerine, lalelele surprind si prin diversitatea de culori(inclusiv pestrite) sau non-culori, asa cum este albul sau negrul.

Cum sa pastrezi lalelele taiate. Metode utile

Cum sa pastrezi lalelele taiate
Cum sa pastrezi lalelele taiate

Daca vrei sa te bucuri pentru cat mai mult timp de un buchet de flori sau un aranjament in care au fost puse mestesugit si lalele, atunci iti vom prezenta cele mai simple metode pentru a le pastra mult timp, in stare foarte buna, in spatiul ales din interior. Alegand una dintre metode, le vei putea pastra pentru aproximativ 8 zile.

In primul rand, inainte de la pe pune in apa, taie coditele. Va trebui sa le tai un centimetru din lungimea coditelor si sa faci asta sub jet de apa. Taietura trebuie executata oblic si neaparat sa se faca sub jet de apa pentru a impiedica formarea unor bule de aer pe suprafata de absorbtie. Bulele nu vor face altceva decat sa impiedice hidratarea corespunzatoare si nimeni nu vrea asa ceva.

Trebuie sa ai grija si sa indepartezi frunzele de pe tulpini. Daca ajung in apa, acestea vor putrezi si vor dauna florii care se va ofili si mai repede decat o va face in lipsa lor.

Vei prelungi viata lalelelor si daca in recipientul in care le pastrezi vei adauga cateva picaturi de lamaie proaspata. Aciditatea va impiedica dezvoltarea bacteriilor care contribuie la ofilirea lor.

Trebuie sa mai stii ca pe piata exista produse dedicate pentru astfel de cazuri. Asa este si „Chrysal”, un produs inventat de olandezi pentru a prelungi viata frumoaselor flori. Produsul poate fi achizionata din magazinele dedicate.

Buchet de lalele
Buchet de lalele

Ca sa prelungesti viata florilor, ai grija si sa le pui intr- un spatiu racoros, ferite de soare. Asta nu inseamna ca vor fi pastrate in locuri intunecate, ci intr-unul cu iluminat moderat. De preferat este sa fie tinute in spatii unde temperatura se incadreaza intre 10–15 grade Celsius.

De asemenea, este indicat si sa fie pune in vaza fara alte flori, adica de alt tip. Spre exemplu, zambilele si narcisele vor elibera o seva toxica ce le va ofili extrem de repede.

Un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont este apa pe care o veti folosi. Trebuie sa fie una de calitate si sa fie schimbata des, adica in fiecare zi si sa acopere mult din tulpinile frumoaselor flori. Niciodata nu trebuie folosita apa calduta, dimpotriva. Se vor pastra perfect in apa rece, dar care sa nu scada sub 4 grade Celsius. 

Le poti prelungi viata si daca le scurtezi des din codite. Este suficient sa tai aproximativ un centimetru din codite. 

Un aspect important de care trebuie sa tineti cont este si igiena vasului in care sunt pastrate. Asa ca, de fiecare data cand la schimbati apa, spalati foarte bine si vaza.