Cum sa pastrezi alimentele proaspete pentru cat mai mult timp
Cum sa pastrezi alimentele proaspete pentru cat mai mult timp

Cum sa pastrezi alimentele proaspete pentru cat mai mult timp


Cum sa pastrezi alimentele proaspete pentru cat mai mult timp si ce greseli sa eviti. Mentinerea alimentelor proaspete pentru cat mai mult timp este o provocare pentru orice gospodina si, desi de multe ori, pare greu de realizat, daca respecti cateva reguli simple, de baza, acest lucru se poate dovedi a fi cat se poate de usor de realizat.

Ce temperatura trebuie sa fie in frigider si congelator

Temperatura optima in frigider
Temperatura optima in frigider

Poate ca primul si cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este temperatura din frigiderul tau. Ai grija ca aceasta sa se mentina intre 0-5 grade Celsius, cu un nivel optim setat la 4 grade Celsius. Pe de alta parte, in congelator trebuie sa fie ceva mai frig, intre -17- -20 de grade Celsius.

Este important sa iti spun ca este important ca frigiderul tau sa poate atinge aceste temperaturi foarte repede si apoi sa le si mentina pentru mult timp, insa trebuie sa mai stii ca va trebui sa citesti cartea tehnica pe care o primesti cand cumperi frigiderul pentru ca producatorul te invata cum sa reglezi corect temperatura in interiorul acestuia.

Am mai vorbit despre asta si stii bine ca simplul gest de a deschide usa frigiderului modifica temperatura din interior, dar si ca oricat de bun ar fi termostatul tau, temperatura este diferita in anumite zone ale frigiderului.

Cum sa pastrezi alimentele proaspete

Cum sa pastrezi alimentele proaspete
Cum sa pastrezi alimentele proaspete

Asadar, daca vrei sa pastrezi alimentele in stare buna cat mai mult timp tine cont de spatiile de depozitare care le sunt destinate… cele mai mici temperaturi sunt pe raftul de jos si in sertarele pentru legume si fructe, in vreme ce pe raftul superior, primul, temperatura e mai ridicata… asa cum este si pe usa frigiderului.

Asigura fructelor si legumelor umiditatea de care au nevoie. Legumele au nevoie de o umiditate mai ridicata, in vreme ce fructelor le place un grad mai scazut de umiditate. Frigiderele au comutatoare speciale pentru reglarea umiditatii, asa ca nu ar strica sa le folosesti.

Indiferent de situatie, nu inghesui mancarea in frigider si lasa aerul rece sa circule.

In cazul in care poti si nu ai alte indicatii pe ambalaj, incearca sa depozitezi alimentele in ambalajul lor original. Ma gandesc aici mai ales la carnea ambalata in vid.

Nu depozita mancarea calda in frigider, iar sfatul asta se aplica si in cazul resturilor alimentare.

Verifica data expirarii inscrisa pe ambalaj. Cumpara alimente care expira in doua zile doar daca ai de gand sa le utilizezi pana atunci, altfel, nu e deloc o idee buna pentru ca vor ajunge oricum la gunoi.

Trucuri pentru a pastra alimentele proaspete

Legume in frigider
Legume in frigider

Pe langa aceste sfaturi, mai sunt cateva trucuri care ti-ar putea fi de ajutor. De exemplu, daca utilizezi doar o jumatate de ceapa si vrei neaparat sa pastrezi cealalta jumatate pentru a o utiliza la o alta masa, atunci aplica putin unt pe suprafata ei, inveleste-o in folie de aluminiu si depoziteaz-o in frigider.

Cartofii si ceapa nu trebuie depozitati impreuna pentru ca daca faci asta, atunci primii vor incolti mai repede. Poti pune un mar in preajma lor si acest fruct va incetini mult procesul de incoltire.

Spanacul si legumele verzi pot fi mentinute in putina apa cu zahar dupa ce au fost spalate, inainte de a fi utilizate. Fie ca le vom prepara termic, fie ca le vom folosi pentru a pregati o salata, amestecul de apa cu zahar le va ajuta sa isi mentina culoarea verde, frumoasa, proaspata.

Daca nu poti manca decat o jumatate de mar, freaca cealalta jumatate, pe partea cruda cu zeama de lamaie. Aceasta va preveni oxidarea si va pastra aspectul proaspat al marului.

Frigiderul si rosiile sau citricele nu prea fac casa buna impreuna. Ba din contra. Pastrarea acestora la o temperatura scazuta, cum este cea din frigiderul tau le va diminua gustul, dar si aroma specifice.

Citeste si: Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider. Greseli de evitat

Daca ai de gand sa pregatesti o mancare pe baza de cartofi este bine ca dupa ce ii cureti sa ii pui intr-un vas cu apa rece. Atentie! Cartofii de taie doar inainte de a fi preparati. Mentinerea lor in apa rece taiati felii sau cubulete nu va face altceva decat sa duca la pierderea unor minerale.

In plus, cartofii se vor sfarama la preparare. Daca folosesti cartofi care au incoltit, atunci, la curatare, indeparteaza coaja intr-un strat mai gros. Daca nu elimini bine partea incoltita, aceasta poate produce intoxicatie.

Daca vrei sa pastrezi un avocado proaspat mai mult timp, atunci depoziteaza-l intr-o caserola impreuna cu o ceapa taiata. Mentine caserola acoperita si la frigider. Acest truc va prelungi viata fructului de avocado cu 2-3 zile.

Verdeata poate fi congelata cu putina apa in tavile de gheata. Tot ce trebuie sa faci este sa o toci marunt, dupa ce ai spalat-o foarte bine, sa o pui in tava de gheata si sa adaugi putina apa.

Poti pastra ceapa uscata in pungi de hartie care sa aiba mici gauri din loc in loc. Punga trebuie mentinuta inchisa, insa gaurile vor ajuta aerul sa circule, iar asta va pastra ceapa uscata in stare buna pentru mai mult timp.