Sfaturi practice

Cum sa pastrezi alimentele congelate si care este perioada maxima

Cum sa pastrezi alimentele congelate, dar si care este perioada maxima in care acestea pot fi consumate. Congelarea alimentelor este o metoda la indemana de pastrare a alimentelor proaspete pentru timp indelungat, insa trebuie sa stii ca povestea asta nu tine la nesfarsit si ca, desi congelate, aceste alimente au un termen de valabilitate.

Cum sa pastrezi alimentele congelate si care este perioada maxima – Cuprins:

Cum sa pastrezi alimentele congelate si pentru cat timp

Cum sa pastrezi alimentele congelate

Iti spun cat timp poti consuma produsele congelate astfel incat acestea sa isi mentina proprietatile nutritive, pe de o parte si, pe de alta parte, sa fie sigure pentru organismul tau.

Carnea este, cel mai probabil, cel mai congelat aliment, iar vestea buna este ca, in functie de categoria din care face parte, aceasta poate fi pastrata intre 1 si 12 luni. Carnea de porc poate fi tinuta la congelator pentru cel mult 6 luni, in vreme ce carnea de miel si se vitel poate sta la congelator pana la 9 luni, iar cea de pui, vita si curcan are cel mai indelungat termen de pastrare la rece, adica 12 luni. 

Trebuie sa ai ceva mai mare grija daca vorbim despre carne procesata, pentru ca aceasta poate fi pastrata congelata pentru un interval de timp ceva mai limitat. Astfel, baconul, sunca, crenvurstii sau carnatii pot fi congelati pentru cel mult 2 luni, carnea gatita pentru 3 luni. Exceptie face carnea de pui preparata, care poate sta la congelator pana la 4 luni.

Pestele si fructele de mare sunt alimente care se strica destul de usor si consumate alterate pot crea probleme grave de sanatate. In aceste conditii, trebuie sa stii ca pestele poate sta la congelator cel mult o jumatate de an, insa intervalul de timp depinde de tipul de peste.

Astfel, pestele gras, cum sunt somonul, tonul, macroul, poate sta la congelator cel mult 2-3 luni, in vreme ce pestele slab, cum sunt crapul, stiuca si pastravul, se poate pastra pana la 6 luni. Daca iti face cu ochiul pestele afumat, trebuie sa stii ca il poti tine la congelator cel mult 2 luni.

Peste congelat

Fructele de mare sunt mai putin pretentioase. Homarii pot fi congelati fara probleme pana la un an, racii, pentru 10 luni, in timp ce midiile si scoicile rezista la congelator si sunt bune de consumat doar 2-3 luni. Crevetii si calamarul pot sta putin mai mult la congelator, insa termenul limita este de 6 luni.

In ceea ce priveste produsele lactate, branzeturile se pastreaza la congelator mai mult timp cu cat sunt mai maturate. Astfel, parmezanul si alte branzeturi tari pot sta la congelator pentru cel mult 6 luni, in vreme ce branza de vaci nu trebuie sa stea in congelator mai mult de o luna.

Iaurtul poate fi consumat la cel mult 2 luni de la congelare, untul in cel mult 9 luni, in vreme ce laptele este numai bun de consumat intr-un interval de congelare de 3-6 luni. Inghetatapoate fi si ea congelata pentru cel mult 2 luni.

Legume congelate

Fructele si legumele pot fi si ele congelate. Nu toate, iar timpul pe care il pot petrece la congelator difera. Citricele pot sta congelate pana la 3 luni, in vreme ce visinele, ciresele sau delicioasele capsune pot sta si un an. Legumele se pot pastra intre 8 si 12 luni, insa oleaginoasele, cum sunt caju, fisticul si arahidele nu pot sta mai mult de 3 luni.

Trebuie sa mai stii ca produsele de panificatie pot fi  pastrate la congelator pana la 12 luni, insanu toate. Aluaturile pentru paine rezista cel mult o luna, foaia de placinta sau aluatul de prajituri pana la 3 luni, in vreme ce placintele negatite pana la 4 luni.

Citeste si: Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!

Nu stiu daca cineva tine la congelator bauturile racoritoare, insa acestea, daca sunt facute in casa, pot fi pastrate pana la 6 luni. Sucurile din comert pot fi pastrate in congelator si un an. Nu se pastreaza la congelator sucurile si bauturile acidulate.

Painea poate fi pastrata la congelator timp de 3 luni, prajiturile pana la 4 luni, iar mancarea gatita intre o luna si 3 luni. 

Trebuie sa iti mai spun ca sunt o serie de alimente pentru care conservarea prin congelare este o idee cat se poate de proasta. Nu este, asadar, recomandat sa congelezi cafeaua, ouale, cartofii, maioneza, pepenele galben, salata verde, smantana sau ridichiile. Produsele vidate nu trebuie nici ele congelate.

Share
Published by
Ella