Cum sa folosesti lavanda si ce beneficii are. Levantica este o planta anuala care a devenit foarte populara in gradinile oamenilor dupa ce si-a castigat renumele datorita proprietatilor sale vindecatoare si a multiplelor sale utilizari. Afla cum sa o cultivi si ce proprietati are.
Cum sa cultivi levantica
Ce beneficii are lavanda. Levantica sau lavanda este o specie de plante din genul Lavandula, familia Lamiaceae. Este o planta aromatica si medicinala, cu tulpini ramificate in tufa, inalta de 30–50 cm, frunze mici, inguste si flori albastre parfumate. Originara fiind din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, in Romania creste cultivata si infloreste toata vara.
Planta este folosita atat in scop medicinal, in bucatarie, in cosmetica sau pentru a tine departe insectele suparatoare si pentru multe altele.
La ora actuala este foarte populara si a devenit tot mai prezenta in gradinile oamenilor. Daca si tu vrei sa o cultivi in curtea ta, trebuie sa stii ca exista mai multe secrete pentru o reusita garantata.
In primul rand, trebuie sa ai mare grija la perioada aleasa atunci cand vrei sa o plantezi. Ideal este sa faci acest lucru in perioada aprilie-mai, atunci cand solul incepe sa se incalzeasca putin. Poti alege si plantarea de toamna, dar, daca alegi asta, ai grija sa pui in pamant doar butasi bine dezvoltati pentru a rezista cu bine pe perioada iernii, cand temperaturile scad mult.
Trebuie cultivata doar intr-un sol bine drenat, cu umiditate moderata, aerat si afanat. Ai grija sa plantezi intr-o zona „mangaiata” de razele soarelui. Daca vrei sa profiti de beneficii, cultiva lavanda in mod corect.
Fiind o planta mediteraneana, iubeste soarele si, in lipsa lui, nu se va dezvolta bine. Prefera, deci, o zona insorita (are nevoie de aproximativ opt ore de soare intr-o zi), sa fie udata moderat si sa fie ferita de vant puternic. Daca pamantul din gradina ta este unul argilos, este bine sa ajuti planta cu materie organica.
Atunci cand sadesti planta, ai grija sa pui in pamant cate trei fire. O poti pune fie in ghiveci, fie in gradina. Plantutele trebuie sa fie puse in sol la o distanta de aproximativ 60-90 de centimetri.
Trebuie sa mai stii ca nu este o planta foarte pretentioasa. Are nevoie de o udare sau maxim doua udari pe saptamana cand este la stadiul de plantuta, iar la maturitate de doua sau trei ori pe saptamana.
Levantica se recolteaza doar in momentul cand mugurii s-au format pe planta, dar florile inca nu s-au deschis. Recoltarea se face dimineata. Mugurii care sunt inchisi isi pastreaza parfumul si culoarea pentru mult mai mult timp. Nu este bine sa recoltezi levantica daca este o perioada cu ploi, cand umiditatea este crescuta.
Cum sa golosesti lavanda, iata ce beneficii are
Printre cunoscatori, lavada este denumita si aurul mov, datorita multiplelor beneficii pe care le aduce in vietile noastre. Iata care sunt sase dintre cele mai importante calitati care o recomanda ca planta miraculoasa.
Poate fi folosita ca remediu impotriva stresului. Aroma plantei este un adevarat calmant natural. Mirosul plantei, fie ca este proaspata, fie ca este uscata, are acest efect instant.
Daca ai planta in camera, poti scapa usor de starile de anxietate, sentimente neplacute sau cele de panica. Acelasi efect au si produsele bio cu extract de lavanda, cum sunt uleiurile esentiale sau lumanarile parfumate cu continut de lavanda.
Citeste si: Cum sa cultivi Lavanda si cum sa obtii profit de pe urma ei
Este un remediu perfect si pentru problemele de piele. Produsele naturiste cu extract de levantica (care au proprietati si antifungice), pot ameliora problemele de piele fara sa folosesti medicamentele clasice din farmacii care contin, bineinteles chimicale.
Arsurile provocate de soare, psoriazisul si chiar cicatricile pot fi ameliorate cu ajutorul plantei mov, in varianta de ulei esential. Asadar, lavanda ofera numeroase beneficii.
Lavanda este un remediu perfect si pentru par. Cei care se confrunta cu alopecie areata, spre exemplu, pot ameliora aceasta problema cu ajutorul uleiul de levantica.
Ce beneficii are lavanda. Poate fi de ajutor si celor care au probleme cu somnul. Vei avea parte de un somn odihnitor daca in fata de perna pui planta care te va rasfata cu mirosul ei sau sa o stropesti cu cateva picaturi de lichid din extract de lavanda. De somn odihnitor te vei bucura si daca inainte de culcare te vei rasfata cu un masaj in timpul caruia folosesti produse pe baza de lavanda.
Planta si-a facut loc si in bucatarie ca si condiment. Da o aroma deosebita painii de casa si chiar diferitelor prajituri gatite cu produse suta la suta naturale. In bucatarie se foloseste varianta de planta uscata. Planta vinde hac si insectelor suparatoare care, mai ales pe timp de vara, nu ne dau pace.
Ca sa tii tantarii departe, poti pune cateva picaturi de ulei esential de levantica pe piele. Trebuie sa ai grija ca uleiul va mari fotosensibilitatea pielii. Asadar, inainte de a aplica uleiul este necesar sa pui pe piele crema cu factor de protectie solara ridicat si sa te feresti sa stai in bataia directa a soarelui