Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!
Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!

Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!


Cum sa decongelezi alimentele. Desi multi dintre noi preferam sa evitam consumarea produselor congelate, se intampla ca uneori sa fim obligati sa apelam la aceasta varianta. Uneori ne dorim sa pastram alimentele proaspete, motiv pentru care preferam sa le congelam inainte de a fi prea tarziu.

Alteori trebuie sa recunoastem ca suntem prea comozi si ajungem sa consumam si unele produse semipreparate. De asemenea, ca sa nu se strice, in unele cazuri preferam sa congelam mancarea pentru a putea sa o consumam atunci cand este necesar.

Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect

Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect
Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect

Cum sa decongelezi alimentele. Odata cu congelarea, unele bacterii pot deveni inactive, insa acest lucru nu inseamna ca acestea vor si muri automat. Ba chiar din contra, bacteriile pot redeveni active odata cu dezghetarea produselor, atunci cand temperatura creste. Mai mult decat atat, bacteriile pot chiar sa se multiplice.

Tocmai din acest motiv vrem sa va oferim in randurile urmatoare cateva reguli de baza de care sa tineti cont atunci cand decongelati anumite produse. Asadar, ramaneti alaturi de noi in continuare pentru a afla care sunt greselile pe care trebuie sa le evitati pentru a nu avea probleme!

Citeste si: Dezghetare frigider si congelator. Cum sa o faci in mod corect

In primul si primul rand, ar trebui sa stiti ca procesul de decongelare se face in mod optim in frigider. Evident, procesul se va dovedi a fi ceva mai lent in acest caz, insa specialistii ne recomanda sa apelam la aceasta varianta atunci cand vrem sa decongelam alimentele in mod corect.

Dupa decongelare, carnea tocata sau pentru friptura, puiul sau fructele de mare pot fi pastrate in frigider inainte de a fi gatite pentru aproximativ 24 de ore. In schimb, carnea de porc, de vita sau de miel va rezista ceva mai mult, putand fi pastrata in conditii optime intre 3 si 5 zile.

In cazul in care va doriti sa recongelati alimentele care au fost deja decongelate, trebuie sa stiti ca acestea isi vor pierde din calitate. Asadar, trebuie sa stii cum sa decongelezi alimentele in mod corect.

Congelator
Congelator

Daca va doriti ca procesul de decongelare sa fie ceva mai rapid, puteti apela la apa rece. Pune mai intai alimentele congelate intr-o punga in care apa nu poate patrunde. Apoi, pune pachetul inghetat intr-un recipient si schimba apa rece la fiecare jumatate de ora. Doar asa poti invata cum sa decongelezi alimentele.

Dupa ce alimentele s-au decongelat complet, acestea trebuie gatite imediat. Sau, acestea pot fi recongelate, insa numai dupa ce au fost fierte sau prajite.

O alta metoda si mai rapida de a decongela alimentele este cea in care vei apela la cuptorul cu microunde. Exista si un risc insa in acest caz, unele portiuni ale alimentelor putandu-se decongela mai rapid, incepand totodata sa se coaca. Astfel, alimentele decongelate prin aceasta metoda trebuie gatite imediat!

Tine cont si de faptul ca unele alimente pot fi folosite chiar si atunci cand sunt inghetate. Spre exemplu, carnea de pui sau unele fructe de mare! Verificati cu atentie informatiile de pe pachet pentru a afla daca este cazul sa procedati astfel! Bineinteles, in acest caz, gatitul va dura ceva mai mult!

Cat timp dureaza decongelarea alimentelor. Greseli de evitat

Carne congelata
Carne congelata

In functie de metoda de decongelare pe care o alegi, timpul de decongelare poate varia. Spre exemplu, daca apelezi la decongelarea in frigider, carnea de pui sau de curcan va avea nevoie de o zi sau chiar ceva mai mult pentru a se dezgheta complet.

Pachetele mici cu carne se pot decongela in apa rece in aproximativ o ora. Iti sugeram sa astepti, daca vrei sa inveti cum sa decongelezi alimentele in mod corect.

Greseli de evitat atunci cand decongelezi alimente. Desi multi oameni fac asta, decongelarea alimentelor la temperatura camerei este o mare greseala din punctul de vedere al specialistilor. Motivul este unul cat se poate de simplu, acest proces de decongelare la temperatura camerei putand favoriza dezvoltarea bacteriilor periculoase.

Citeste si: Cum sa dezgheti carnea in cateva minute daca nu ai cuptor cu microunde

De asemenea, specialistii recomanda ca atunci cand decongelezi un aliment sa ai rabdare pana ce acesta se decongeleaza in mod complet. In cazul in care alimentele nu sunt decongelate complet, risti ca prepararea mancarurilor sa fie mai de durata sau ca gatitul sa nu mai fie uniform.

Specialistii ne mai recomanda sa nu decongelam carnea alaturi de alte alimente, aceasta putand contine bacterii periculoase, care se pot transmite extrem de usor la alimentele din vecinatate.

Asa cum spuneam si in randurile urmatoare, evita sa nu consumi imediat alimentele dupa ce acestea au fost decongelate. Odata ce au fost dezghetate, alimentele se pot altera foarte usor si pot raspandi germeni.