Cum sa cureti bijuteriile din aur in mod corect
Cum sa cureti bijuteriile din aur in mod corect

Cum sa cureti bijuteriile din aur in mod corect


Dupa o perioada, bijuteriile de aur acumuleaza tot felul de reziduuri, de la gelurile de dus folosite, de la sampon, de la detergentul de vase etc. Tocmai de aceea, este bine sa stii cum sa cureti bijuteriile de aur si care este cea mai buna metoda.

Nu este nevoie de solutii scumpe pentru a face bijuteriile sa sclipeasca si sa fie curate. Cateva produse din casa te vor ajuta sa obtii acest lucru!

Cum sa cureti bijuteriile de aur cu detergent de vase?

Curatare bijuterii de aur cu detergent de vase
Curatare bijuterii de aur cu detergent de vase

Cea mai simpla metoda de a curata bijuteriile de aur este sa folosesti detergent de vase. Pune cateva picaturi de detergent intr-un bol cu apa calda, nu fierbinte! Amesteca foarte bine, pana cand detergentul se dizolva.

Nu se recomanda folosirea apei fierbinte sau clocotite pentru ca daca bijuteriile contin si pietre precum opalul, acestea se vor crapa din cauza diferentelor mari de temperatura. Totodata, nu folosi apa extrem de rece pentru ca murdaria va fi si mai greu de indepartat.

Dupa ce detergentul de vase s-a dizolvat, pune bijuteriile in solutie si lasa-le acolo timp de 30 de minute. Solutia va actiona si in locurile greu accesibile. Dupa aceea, foloseste o periuta moale de dinti pentru a indeparta complet murdaria. Neaparat ca aceasta sa aiba perii moi, pentru ca risti sa le zgarii. Poti folosi si o periuta pentru rimel.

Acum ca le-ai curatat extrem de bine, poti folosi o sita in care sa pui bijuteriile, iar apoi sa le lasi sub un jet de apa calduta, pentru a le clati cum trebuie. Sita este necesara pentru a nu scapa bijuteriile pe teava de scurgere.

La final, sterge bijuteriile cu o carpa moale si lasa-le sa stea pana cand s-au uscat complet. Nu purta bijuteriile cand sunt umede, pentru ca umezeala poate duce la iritatii ale pielii.

Afla si cum sa cureti depunerile de calcar de pe un robinet!

Curatarea bijuteriilor de aur cu apa clocotita

Apa clocotita
Apa clocotita

Dupa cum spuneam mai sus, apa fierbinte sau clocotita trebuie evitata pentru bijuteriile care au pietre semi-pretioase precum opalul, pentru ca acestea se pot crapa. Totusi, nu este absolut nicio problema atunci cand vorbim despre bijuterii din aur pur. Binainteles, asta daca ai testat bijuteriile si stii cum le recunosti pe cele din aur.

Daca este in regula si vorbim doar despre bijuterii din aur, fara pietre, atunci poti pune apa la fiert intr-un ibric. Daca vrei sa cureti mai multe bijuterii, asigura-te ca nu stau unele peste altele, pentru ca apa trebuie sa actioneze asupra fiecareia.

Pune bijuteriile intr-un vas, iar apoi varsa apa fierbinte peste ele, pana ce vor fi acoperite complet. Lasa apa sa actioneze pana cand se raceste, iar apoi scoate bijuteriile si sterge-le. Nu te speria daca apa este murdara, pentru ca au fost indepartate grasimea, murdaria si mizeria de pe bijuterii. Toata aceasta murdarie poate sa pluteasca la suprafata apei.

Cum sa cureti aurul cu folie de aluminiu si bicarbonat de sodiu

Cum sa cureti bijuteriile de aur cu bicarbonat de sodiu
Cum sa cureti bijuteriile de aur cu bicarbonat de sodiu

O alta metoda de curatare a bijuteriilor de aur este sa folosesti o bucata de folie de aluminiu din bucatarie, dar si bicarbonat de sodiu. O sa mai ai nevoie de apa fierbinte si un vas. Atentie, vorbim in continuare doar de bijuteriile de aur fara pietre pretioase sau semi-pretioase.

Imbraca un bol cu folia de aluminiu, iar dupa aceea pune apa la fiert. Atunci cand apa este pe punctul de a da in clocot, adauga o lingura de bicarbonat de sodiu la o cana de apa (la doua cani de apa adaugi doua linguri de bicarbonat de sodiu), dar nu te speria daca are loc o reactie. Opreste focul, amesteca foarte bine apa cu bicarbonatul pana ce acesta se dizolva.

Pune solutia in vasul acoperit cu folia de aluminiu, iar apoi adauga bijuteriile in aceas solutie. Lasa-le sa stea timp de 10 minute, in functie de cat de murdare sunt. Dupa aceea, scoate-le si lasa-le sa se usuce, o sa fii uimit de rezultat!