Cum sa alegi un salam de calitate
Cum sa alegi un salam de calitate

Cum sa alegi un salam de calitate


Cum sa alegi un salam de calitate care sa nu-ti afecteze sanatatea. Afla cum sa alegi de pe raftul magazinului un produs bun, invatand cum sa citesti eticheta produselor. Mustarul elimina bacteria Listeria monocytogenes din mezeluri.

Cum sa alegi un salam de calitate. Ce trebuie sa stii

Salam de calitate
Salam de calitate

Tot mai multe persoane aleg sa adopte o dieta sanatoasa, plina de fructe si legume proaspete si sa renunte la produsele procesate. Trebuie sa stii, insa, ca nu toate mezelurile sunt bombe culinare. Daca inveti sa citesti corect eticheta produselor, vei constata ca pe piata sunt multe salamuri de calitate superioara care iti vor deveni aliati in dieta.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci cand vrei sa cumperi un salam bun este sa te orientezi spre unul care nu este ieftin. Calitatea costa si nu vei putea avea niciodata pretentii sa dai putini bani pe un salam de la care sa ai asteptari sa fie unul foarte bun.

Un pret mare este garantia ca salamul ales nu este facut din resturi, grasime multa si diferiti aditivi. Un salam bio va avea un pret mediu care se invarte in jurul pretului de 60-80 de lei pe kilogram.

Dupa pret, un alt aspect dupa care sa te orientezi in alegerea ta, este un salam uscat. Salamurile presate sunt mezeluri cu o cantitate mare de carne in produs (peste 75%). Produsele cu un procent mai mic de carne sunt foarte dificil de presat sau chiar imposibil.

Daca vrei un salam de calitate, ai grija sa verifici cu atentie eticheta. Este bine sa fie adus pe piata de un producator cu certificare bio. Produsele de acest gen au o cantitate mai mica de aditivi alimentari sau de alte substante care sa dauneze organismului.

Este bine si sa studiezi culoarea salamului.  Fie ca alegi unul uscat, fie ca optezi pentru unul crud, nu cumpara daca are o culoare rosie nefireasca. Cel mai bun este cel care are o nuanta de rosu mai inchisa.

Este evident ca de fiecare data cand cumperi alimente, si nu numai, este bine sa verifici data de expirare. Sunt situatii cand, cel mai probabil din neatentie, un produs expirat sa nu fie scos de pe raft, la timp. Evita o astfel de posibilitate! Dureaza cateva secunde sa citesti data de expirare de pe produs. 

Ai grija si sa-l consumi destul de repede. Daca sta in frigider cu lunile nu este tocmai indicat pentru consum in siguranta.

Cum am mentionat deja, citeste cu atentie eticheta. Daca ti se pare ca ar fi trebui sa studiezi chimia ca sa intelegi din ce este facut, lasa-l pe raft pentru ca nu este un produs de calitate. Este bine sa eviti consumul de mezeluri care au notat pe eticheta urmatorii aditivi alimentari: nitriti, nitrati, coloranti. Evita si E-uri-le.

Produsele bio au o cantitate mai mica de aditivi alimentari sau de substante care sa dauneze organismului.

Salamul nu inlocuieste mesele calde

Mezeluri
Mezeluri

Chiar daca alegi un produs de foarte buna calitate, acest aspect nu trebuie sa iti influenteze alimentatia sanatoasa. Cu alte cuvinte, sandwich-urile nu trebuie sa-ti inlocuisca mesele calde din timpul zilei. Ocazional, din lipsa de timp sau din comoditate poti face acest lucru fara probleme.

Nu uita ca pentru o sanatate de fier, organismul uman are nevoie de o dieta echilibrata, bogata in legume si fructe si produse din carne cat mai putin procesate, de preferat bio. 

Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca cei care consuma mezeluri in mod regulat, in special cele ieftine, care sunt de proasta calitate, isi dubleaza sansele de a dezvolta cancer gastric.

Citeste si: Cum sa alegi carnea tocata atunci cand o cumperi

Sunt de ajuns 2 felii, adica 40 de grame de mezel timp de 10 ani ca sa se dubleze riscul de dezvoltare de cancer gastric, de cancer pe colon sau de cancer pancreatic. Vinovat pentru un astfel de scenariu sumbru este nitritul de sodiu pe care il gasim in mai toate mezelurile.

Igiena precara din vitrine, de la feliatorul de mezeluri se poate face responsabila pentru infectarea organismului uman cu bacteria Listeria monocytogenes. In cele mai gave situatii, bacteria conduce la deces. 

Exista si vesti bune. In cazul in care un produs contaminat se consuma cu mustar, bateria va muri in doua ore. La fel se intampla si cu alte bacterii, la fel de periculoase, asa cum sunt si  E. Coli ori Salmonella. Mustarul starpeste peste 90% dintre bacteriile periculoase pentru organismul uman(unele dintre ele pot provoca decesul consumatorului).