Cum sa alegi legumele proaspete de la piata sau supermarket
Cum sa alegi legumele proaspete de la piata sau supermarket

Cum sa alegi legumele proaspete de la piata sau supermarket


Cum sa alegi legumele proaspete. Alegerea alimentelor potrivite, de calitate si proaspete este  o provocare pentru orice gospodina, cu atat mai mult cand vine vorba despre fructe si legume. Uneori, in supermarket, acestea sunt tinute la temperaturi scazute, pentru a se patra cat mai mult timp, numai ca odata ajunsa cu ele acasa, iti dai seama ca nu mai arata la fel de bine ca in magazin.

Cum sa alegi legumele proaspete de la piata sau supermarket – Cuprins:

Cum sa alegi legumele proaspete. De la piata sau supermarket

Cum sa alegi legumele proaspete
Cum sa alegi legumele proaspete

Asadar, indiferent de unde alegi sa cumperi, fie ca este supermarket sau piata, iti spun la ce trebuie sa fii atenta astfel incat sa ajungi acasa cu legume proaspete, de calitate.

Fie ca ne place sau nu, suntem mari amatori de cartofi si profitam de orice ocazie pentru a ne bucura de aceasta leguma. Trebuie sa stii ca daca vrei sa te bucuri de cartofi de calitate, acestia trebuie sa fie fermi la atingere, sa nu aiba pete negre si sa fie copti.

Sunt de evitat cartofii verzi, cartofii moi la atingere sau care au un aspect si o textura poroasa. Te-as sfatui sa fii atenta si la cartofii inmuguriti. In mod normal, acestia nu sunt buni pentru consum, fiind toxici.

Si morcovii trebuie sa fie cat mai tari la atingere, sa aiba o culoare intensa si, pe cat posibil, sa nu aiba pete pe ei. Tulpina si frunzele trebuie sa fie cat mai verzi. Daca frunzele sunt lasate sau apar zone putrezite, morcovilor le-a cam trecut vremea si nu au ce cauta in mancarea ta.

Daca ai nevoie de pastarnac, sfatul este sa alegi radacinile de dimeniune mica sau medie care, la fel ca morcovii, trebuie sa aiba un aspect proaspat si sa fie ferme la atingere.

Vinetele bune sunt si ele ferme la atingere, coapte uniform, de jur imprejur, fara pete maronii.

Dovlecei
Dovlecei

Dovleceii au coaja lucioasa cand sunt proaspeti. In plus, sunt fermi la atingere, culoarea este uniforma. Dovlecelul nu este o leguma foarte ferma, dar poti face diferenta intre un dovlecel proaspat si unul moale, stricat.

Pastaile de mazare trebuie sa aiba o culoare vie, proaspata. In plus, sa stii ca pastaile care par prea groase sau sunt foarte dure la atingere nu sunt deloc tinere si pentru o mancare de mazare delicioasa, te-as sfatui sa cauti o mazare tanara, nu doar proaspata.

Varza, mai ales cea pentru murat, trebuie sa fie indesata, sa aiba cotoare tari. In plus, cand o cantaresti, trebuie sa fie mai grea decat pare. Evita verzele care au frunze decolorate sau vizibil vestejite.

Ramanem la familia cruciferelor si iti spun ca broccoli trebuie sa aiba buchetelele cat mai compacte, de un verde inchis. Galbenul este un semn ca trebuie sa cauti alt broccoli pentru ca cel ales initial nui e deloc proaspat. Fii atenta ca tulpinile sa nu fie prea groase, iar buchetelele sa nu fie distantate unele de altele sau imbibate in apa. 

Si conopida trebuie sa respecte regulile de mai sus, in plus sa aiba o culoare alb-laptoasa. Frunzele care o inconjoara trebuie sa fie si ele cat mai verzi.

Rosii proaspete
Rosii proaspete

Fii atenta cand alegi rosiile pentru ca nu ti le doresti in salata decat pe cele mai bune. Coaja trebuie sa fie ferma si intacta, intens colorate. Daca vrei sa stii cat de gustoase sunt, nu, nu te apuci sa le tai pe taraba si sa le gusti, ci le mirosi frunzele. Daca mirosul este puternic, bogat, specific, atunci rosia este numai buna de cumparat.

Povestea asta cu gustul se aplica si in cazul ardeilor. In plus, aspectul este caracterizat de culori intense, fermitate si coaja lucioasa.

Castravetii sunt destul de usor de ales. Daca nu sunt galbeni, moi sau prea mari in diametru sunt buni de cumparat. La fel, cei care sunt colorati intr-un verde intens, proaspat.

Ciupercile nu sunt foarte usor de ales. Fii atenta ca palaria lor sa aiba o culoare cat mai uniforma, sa nu aiba pete sau ciupituri si sa fie inchisa in jurul tulpinii. Alege-le pe cele mai mici pentru ca sunt mai gustoase decat ciupercile mari.

Ceapa poroasa si stravezie este de evitat. Poti alege cu incredere o ceapa tare, cu multe foi dar care se desprind usor.

Daca avem de ales ceva ceapa verde trebuie sa fim atenti ca radacina sa aiba un aspect proaspat, cat mai bun. In plus, frunzele trebuie sa fie de un verde intens pe o suprafata cat mai mare. Cele care sunt verzi pe o suprafata mica sunt ceva mai vechi.

Sfecla proaspata
Sfecla proaspata

Cand cumperi sfecla, asigura-te ca radacina sa fie subtire si alungita. Sfecla trebuie sa fie intens colorata, iar aspectul ei neted. Daca sfecla pare vestejita, ar fi bine sa nu o cumperi.

Primavara sunt printre cele mai asteptate verdeturi ale sezonului. Ridichile dau o savoare speciala oricarei salate si daca vrei sa le alegi pe cele mai bune, fii atenta la diametrul lor. Ridichile proaspete, cu gust bun, au un diametru mai mic, de cel mult 3 centimetri, sunt rotunde, de un rosu intens si foarte ferme. 

Dovleacul trebuie si el sa fie ferm, tare, fara gauri sau diverse pete. Daca este usor decolorat pe coaja, il poti lua cu incredere.

Daca vrei sa faci porumb fiert, fii cu bagare de seama la coji, dar si la aspectul stiuletelui. Cojile, frunzele trebuie sa fie cat mai verzi, suculente, iar matasea sa nu para afectata de viermi. Alege stiuletii care au cotoare grosute, dar care nu sunt foarte maturi.

Citeste si: Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata

Am lasat pentru final legumele ceva mai exotice si incep cu rubarba. Frunzele acestei plante trebuie sa fie verzi si proaspete, iar tulpina trebuie sa aiba un aspect roz-rosiatic si sa nu fie foarte groasa.

Varfurile sparanghelului trebuie sa fie indesate, iar tijele sa fie de un verde intens si netede la atingere. Ai grija ca partea comestibila sa fie cat mai marem iar cea lemnoasa, de la baza tijei, cat mai mica. Sparanghelul cu varfuri deschise, cu urme de mucegai sau ceva cu o consistenta nisipoasa este de evitat.

Daca ti-e pofta de andivem ai grija ca acestea sa para cat mai proaspete, sa para crocante si frunzele din interior sa fie cat mai verzi.

Spanacul, leurda, salata, stevie, patrunjelul, busuiocul, mararul si leusteanul trebuie sa aiba frunzele cat mai verzi si cat mai ferme.