Cum sa alegi cele mai bune tigai de gatit
Cum sa alegi cele mai bune tigai de gatit

Cum sa alegi cele mai bune tigai de gatit


Cum sa alegi cele mai bune tigai pentru gatit, in functie de nevoile tale. Te vom invata de ce sa tii cont atunci cand achizitionezi o tigaie pentru a fii sigur ca ai facut cea mai buna alegere, dar si cum sa o intretii.

Cum sa alegi un set de tigai de gatit. De ce sa tii cont

Tigai de gatit
Tigai de gatit

Oferta bogata de pe piata iti poate ridica unele mici probleme atunci cand trebuie sa cumperi una sau un set intreg. Varietatea materialelor din care sunt confectionate, cat si dimensiunile lor, unele mai mici, alte mai mari, adanci sau mai putin adanci, te pot nedumeri, mai ales daca nu esti un expert in bucatarie.

Problema este pe jumatate rezolvata daca stii exact pentru ce o cumperi, adica daca ai nevoie de una pentru clatite, prajit cartofi, grill, etc. Dupa ce ai stabilit care este nevoia ta in procesul de gatire, este timpul sa te uiti si la calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca tigaia dorita.

Tine minte ca un produs de calitate nu este unul ieftin, deci, daca vrei ceva bun, fa o mica investitie.

Cand alegi tigaia perfecta trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, printre care se numara si dimensiunea. Daca stii ca, de regula, nu gatesti in cantitate insemnata, este clar ca nu vei avea nevoie de una de mari dimensiuni. Te poti indrepta spre una cu un diametru de 26 sau 28 de centimetri. Avantajul ei este ca se depoziteaza usor. Fiind de dimensiuni mici, nu ocupa mult spatiu in bucatarie.

Tigaie din cupru
Tigaie din cupru

Un alt criteriu dupa care trebuie sa te ghidezi, in alegerea ta, este si materialul. Una usoara, care se poate manevra facil, poate parea o alegere foarte buna. Dar, ca sa fie usoara, se presupune ca este din aluminiu sau tabla, iar aceste materiale nu sunt cele mai bune cand vine vorba de calitatea unei tigai. Temperatura mare de gatire o va deteriora in scurt timp. 

Daca vrei una foarte buna, atunci va trebui sa fie din fonta, cupru sau otel. Cele din fonta  distribuie unifom caldura si o mentine pentru mai mult timp, iar mancarea va fi gatita uniform.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea ta este si sa aiba fund dublu. Este clar ca se va incalzi mai greu, dar ai siguranta ca va pastra caldura pentru o perioada mai mare de timp, plus ca va fi distribuita uniform.

O tigaie buna este intotdeauna una care nu lipeste mancarea. Este motivul pentru care trebuie sa cumperi una antiaderenta, Tigaile care au un strat antiaderent sunt, de regula, ceramice sau din fonta. Pe piata gasesti si alte variante de tigai antiaderente, cum ar fi cele tratate cu titaniu sau alte materiale cu aceleasi proprietati.

Un alt criteriu de care trebuie sa tii cont este si manerul tigaii. Cele mai bune au maner ergonomic. Faci o alegere nu tocmai inspirata daca vei achizitiona una cu maner de lemn sau ebonita. In timpul gatitului, manerul se va incinge si poti sa te arzi la maini. Practic, caldura tigaii va fi preluata si de maner si ai sanse chiar sa o scapi pe jos daca nu ai o manusa de bucatarie sau un prosop care sa-ti protejeze mana. 

In cazul celor care nu au o pasiune pentru gatit si nu se doreste una pentru un preparat anume, o tigaie universala, de calitate, va fi cea mai buna alegere.

Cum sa intretii corect tigaile

Tigaie de gatit
Tigaie de gatit

O tigaie de calitate are nevoie si sa fie intretinuta, daca vrei sa o folosesti timp indelungat. Pentru a face asta, trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

Printre ele se numara si sa fie utilizata corect. Asta inseamna ca intai o vei pune pe foc, o lasi sa se incinga, pui ulei in ea si apoi te apuci de gatit. Alimentele ar trebui sa fie la temperatura camerei atunci cand le pui in tigaie, la gatit. Metoda se potriveste in special la tigaile din otel laminat.

Daca ai o tigaie din otel, va trebui sa o lasi sa se raceasca complet inainte de a o spala. Este interzis sa o cureti in masina de spalat vase. Mai mult, solutiile speciale de spalat dure ii pot deteriora stratul antiaderent.

Citeste si: Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi

Ca sa o pastrezi in stare perfecta, trebuie spalata cu apa calduta, un burete moale si  detergent de vase obisnuit.

Grasimea rezistenta de pe suprafata oricarei tigai se poate indeparta usor daca pui pe foc tigaia in care a fost turnata putina apa si detergent de vase. In momentul cand solutia se va incalzi, vei observa ca grasimea va fi indepartata usor cu ajutorul unui burete de vase. Se continua spalarea sub jet de apa calduta.

Daca metoda nu da rezultate, in apa se poate turna putin otet alb, aproximativ 4 linguri, si doua lingurite de bicarbonat de sodiu. Se lasa sa actioneze 15 minute si apoi se spala cu apa calduta.

Dupa spalare, tigaile trebuie sterse cu prosoape moi de bucatarie.