Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi
Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi

Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi


Cum sa cureti o tigaie arsa, insa fara sa o deteriorezi. Poate de departe cel mai mare cosmar al gospodinelor este reprezentat de tigaia arsa. Fie ca au uitat de ea pe foc, fie ca doar au intors putin capul si mancarea s-a ars, resturile arse de pe fundul tigaii sunt greu de indepartat fara a afecta sau deteriora stratul de protectie al acesteia.

Desigur, sunt o serie de produse in comert, mai mult sau mai putin efeciente, insa cele mai multe dintre ele extrem de toxice si neprietenoase cu mediul inconjurator.

Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi – Cuprins:

Cum sa cureti o tigaie arsa

Cum sa cureti o tigaie arsa
Cum sa cureti o tigaie arsa

Asadar, daca ai reusit ca prin minune sa arzi tigaia ta preferata, trebuie sa stii ca poti elimina arsura fara a o deteriora cu ingrediente pe care le ai in bucatarie. Ai nevoie de o cana de otet, 2 linguri de bicarbomat de sodiu, o cana de apa si un burete de sarma.

Pune apa in tigaia arsa pana ce fundul acesteia este complet acoperit, apoi adauga otetul si pune amestecul pe foc. Cand incepe sa fiarba, da tigaia la o parte. Ai grija sa nu o uiti si de data asta pentru ca s-ar putea sa nu mai poti salva nimic si sa fii nevoit sa o arunci.

Dincolo de gluma, in pasul urmator trebuie sa adauga bicarbonatul de sodiu si s-al lasi sa actioneze cateva minute. Curata tigaia de resturile arse cu buretele de sarma sau un burete ceva mai tare. Te-as sfatui sa tii cont si de materialul din care este facuta tigaia pentru ca unele nu reactioneaza foarte bine la abraziune.

Cu aceasta reteta, resturile arse ar trebui sa se desprinda destul de usor, iar pentru a-ti incheia misiunea nu mai trebuie decat sa clatesti tigaia si sa o pui la scurs. Daca sunt ceva bucati de arsura mai rezistente, fa o pasta din bicarbonat si apa si aplica pe acestea. Las-o sa actioneze cateva minute si apoi curata cu buretele. Ar trebui sa cedeze in acest fel.

Nu doar bicarbonatul de sodiu este eficient, ci si sarea de masa si zaharul. Amestecate bine, cele doua ingrediente se aplica pe arsura rebela peste ai pulverizat putina apa, pentru a fi putin umezita. Pui acest amestec si pulverizezi din nou apa. Lasi amestecul sa actioneze o jumatate de ora inainte de a freca bine cu un burete inmuiat in apa calda.

Sarea poate fi utilizata si in combinatie cu otetul alb. Aplici un strat generos de sae, apoi pulverizezi otet ab peste si lasi sa actioneze cateva minute. Apoi freci cu un burete umed si clatesti bine.

Cu ce se curata tigaia arsa
Cu ce se curata tigaia arsa

La fel de bine poti utiliza un amestec de sare de masa si zeama de lamaie. Ai mare grija ca zeama de lamaie poate decorola suprafata, asadar verifica mai intai pe o suprafata mica. Aplica apoi o pasta realizata din sare de masa si zeama de lamaie, lasa sa actioneze cateva minute, freaca atent cu buretele si clateste tigaia.

Trebuie sa mai stii ca rezidurile arse se desprind mai usor daca sunt frecate cu coaja de lamaie, inainte de a aplica solutia de curatare de mai sus. Cele care sunt mai rebele si nu vor nicicum sa se desprinda, pot fi trataate cu praf de copt, acesta trebuie lasat sa actioneze, umezit cu putina apa, timp de 10 minute. Apoi, suprafata se va curata cu un burete inmuiat in apa.

Citeste si: Curatare plita electrica. Iata cum sa o cureti si ce solutii sa folosesti

Trebuie sa mai stii ca fundul ars al tigaii, mai ales daca aceasta este din cupru sau alama, dar si rugina pot fi eliminate cu un alt produs din bucatarie, ketchupul. Se pare ca acesta contine o serie de substante carem pe langa aciditatea rosiilor, pot elimina arsura, mai ales pe cea rebela, care cedeaza mai greu la ingredientele de mai sus.

Pentru a scapa de resturile de mancare arsa ai nevoie sa le acoperi pe acestea cu un strat de ketchup si sa lasi acest produs sa actioneze nu mai mult de o jumatate de ora. Curata, apoi cu un burete si clateste tigaia. Vei observa diferenta.

In cazul in care pentru curatare folosesti otet alb, te-as sfatui sa aerisesti bine bucataria cat timp iti faci de treaba pe lamga chiuveta. Poate ca nu pare, insa vaporii pe care ii emana otetul, mai ales in cazul in care vei folosi o cantitate generoasa, sunt destul de toxici si s-ar putea sa iti irite caile respiratorii.