Reteta tort Dobos. Cum sa prepari acest desert si de ce ingrediente ai nevoie
Reteta tort Dobos. Cum sa prepari acest desert si de ce ingrediente ai nevoie

Reteta tort Dobos. Cum sa prepari acest desert si de ce ingrediente ai nevoie


Reteta tort Dobos. Afla cum sa prepari acest desert la tine acasa dupa reteta originala, dar si care este lista cu ingrediente. Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a face celebrul tort.

Reteta tort Dobos. Cum sa prepari acest desert si de ce ingrediente ai nevoie – Cuprins:
Reteta tort Dobos. Cum sa prepari acest desert si de ce ingrediente ai nevoie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 1 tort
Ingrediente
Ingrediente tort Dobos
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar pudra
  • 30 unt
Pentru crema:
  • 4 oua
  • 200 g zahar pudra
  • 270 unt
  • 35 g cacao
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
Glazura:
  • 20 g unt
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita otet

Cum sa faci tort Dobos si care este reteta

Tort Dobos
Tort Dobos

Pentru cei ce nu stiu, acest tort Dobos a fost inventat de catre Jozsef C. Dobos, un celebru chef din Budapesta, Ungaria.

Celebrul desert a fost prezentat in anul 1885 la o expozitie de dulciuri din Budapesta si primele persoane care l-au gustat au fost Imparatul Franz Josef I impreuna cu printesa Elisabeth (Sissi).

Tortul a devenit foarte cunostuc in Europa datorita faptului ca rezista foarte bine atunci cand era transportat, dar si datorita invelisului de caramel.

Primul lucru cu care vei incepe atunci cand prepari un tort Dobos va fi blatul, mai exact va trebui sa faci 6 foi folosind ingredientele pe care le-am mentionat.

Asadar, incepe cu albusurile de la cele 6 oua, care se bat foarte bine folosind 50 g de zahar pudra pana ce obtii o spuma. Separat, se vor bate cele 6 galbenusuri impreuna cu 50 g zahar pudra, iar la final se vor amesteca impreuna cu spuma de la albusuri si untul topit, la temperatura camerei.

Amesteca totul cu grija folosind o spatula de silicon. Pentru a obtine o foaie perfect rotunda o sa ai nevoie de o forma speciala, insa daca nu ai asa ceva in casa poti taia foile la final folosind un cutit.

Cu aproximatie, fiecare foaie va trebui sa aiba un diametru de aproximativ 20-22 cm. Aluatul se pune pe o hartie de copt, iar foile se vor coace aproximativ 10 minute in cuptorul preincalzit la temperatura de 160 grade Celsius.

Dupa ce ai terminat cu foile de copt, este timpul sa faci crema. Pentru asta, folosind un mixer va trebui sa bati cele 4 oua impreuna cu zaharul, peste care sa adaugi un praf de sare si pliculetul de zahar vanilat.

Crema pentru acest tort Dobos se va pregati la Bain-Marie, adica o sa ai nevoie de un castron metalic pe care il pui peste o oala in care fierbe apa. Crema va trebui sa atinga temperatura de 75 grade Celsius, dupa care se va lua de pe foc si se va amesteca pana se va raci.

Felie de tort
Felie de tort

Urmatorul pas va fi sa topesti ciocolata amaruie folosind aceeasi metoda de mai sus, dupa care sa o adaugi peste crema obtinnuta mai devreme. Amesteca folosind o spatula de silicon pana ce compozitia devine omogena.

Apoi, bate untul pana ce devina o crema, peste care adaugi cele 35 grame de cacao. Amesteca pana ce compozitia se omogenizeaza.

Crema de unt cu cacao se va amesteca impreuna cu crema pe care ai obtinut-o mai devreme. Folosind o spatula de silicon, amesteca putin cate putin, pana ce compozitia devine omogena. Apoi, pune crema la frigider pentru a se intari un pic.

Intre timp, va trebui sa faci glazura de caramel pentru a acoperi acest tort Dobos. Pentru asta, o sa fie nevoie de o cratita de metal in care sa topesti zaharul, peste care adaugi o lingurita de otet. Atunci cand zaharul se topeste si prinde o culoare rosiatica se va adauga si untul, se va amesteca bine si cratita se va lua de pe foc.

Citeste si: Tort Padurea Neagra. Cum sa prepari tortul copilariei

Zaharul topit se va pune peste o foaie coapta mai devreme. Dupa ce ai intins bine si toata foaia a fost acoperita, aceasta se va taia in 8 felii pentru a decora tortul.

Montarea unui tort Dobos este foarte simpla, crema se va intinde peste fiecare blat in parte, dupa care se acopera cu inca un blat si asa mai departe pana ce le-ai terminat pe toate. Ideal ar fi sa pastrezi si un pic de crema pentru a imbraca tortul in totalitate.

La final, se vor pune si cele 8 felii glazurate cu zahar ars, exact ca in imagini. Optional, mai poti fulgi de migdale pe lateral. Reteta de tort Dobos este gata, asa ca iti dorim pofta buna!