Reteta amandina. Afla cum sa prepari celebra prajitura a copilariei acasa la tine, de ce ingrediente ai nevoie si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a obtine gustul de altadata. Iata ce trebuie sa stii atunci cand o pregatesti si care sunt secretele!
- 6 oua
- 200 g faina
- 150 g zahar
- 4 linguri praf de cacao
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un praf de sare
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 2 linguri praf de cappuccino (pliculete)
- 5 ml esenta de rom
- 30 g cacao
- 400 g unt (80% grasime)
- 200 g zahar pudra
- 1 esenta de rom
- 250 g ciocolata amaruie
- 300 ml smantana dulce
Cum sa faci amandina acasa si care este reteta
Sa prepari o amandina acasa la tine nu este deloc greu, insa inarmeaza-te cu rabdare daca vrei sa obtii aceeasi prajitura pe care o mancai la cofetarie atunci cand erai copil.
Primul pas cu care vei incepe va fi sa prepari crema, asa ca pentru asta va fi nevoie ca untul sa fie la temperatura camerei, asadar trebuie sa fie foarte moale. Pune-l intr-un castron, dupa care adauga zaharul pudra, esenta de rom si cacao praf. Amesteca totul folosind un mixer, pana ce obtii o crema omogena.
Lasa crema de-o parte, pentru ca acum te vei ocupa de blat. O sa ai nevoie de un castron mai incapator, iar apoi vei pune cele 6 oua, dupa care se vor bate folosind un mixer pana ce vor deveni spumoase.
Adauga zaharul treptat, pana ce il incoporezi in compozitie si pana ce aceasta va deveni o spuma. Intr-un castron separat se va amesteca faina impreuna cu praful de cacao, esenta de rom, zaharul si un praf de sare. Amesteca totul folosind o lingura, pana la omogenizare.
Toate aceste ingrediente se vor adauga treptat peste compozitia obtinuta din oua cu zahar. Amesteca totul folosind o spatula, pana la omogenizare. Aluatul pentru blat este gata si va merge la cuptor.
Tapeteaza o tava cu o hartie de copt, dupa care toarna compozitia pentru aluat. Niveleaza totul si pune la cuptorul preincalzit la temperatura de 180 grade Celsius. In aproximativ 30-40 de minute, blatul se va coace, insa asigura-te ca faci testul scobitorii inainte de a il scoate.
Pentru cei ce nu stiu se va infige o scobitoare in blat, iar daca aceasta iese curata inseamna ca este gata. In caz contrar, blatul se mai lasa la cuptor timp de cateva minute.
Lasa blatul deoparte pentru a se raci, pentru ca urmatorul pas va fi sa te ocupi de sirop. Apa se pune la fiert, dupa care se adauga zaharul, praful de cappuccino si esenta de rom. Amesteca foarte bine pentru ca zaharul sa se dizolve si asteapta sa dea in clocot de 2-3 ori, dupa care pune totul la racit.
Urmatorul pas va fi sa prepari glazura. Pentru asta, o sa fie nevoie sa pui smantana la fiert intr-o cratita. Atunci cand este aproape sa fiarba se ia de pe foc si se pune peste ciocolata taiata bucatele.
Asteapta ca ciocolata sa inceapa sa se topeasca, iar apoi amesteca foarte bine folosind un tel pana ce compozitia va deveni omogena. Glazura este gata!
Toate ingredientele sunt pregatite, asa ca pasul final va fi sa asamblezi prajitura. Incepi prin a taia blatul cu grija, pentru a obtine doua bucati egale.
Folosind aceeasi tava in care ai copt blatul, va trebui sa il insiropezi. Poti pune si o folie de plastic inainte, pentru a putea scoate prajitura mai usor atunci cand este gata.
Pune prima jumatate de blat si apoi insiropeaz-o foarte bine. Dupa aceea, pune crema de cacao, insa pastreaza un pic pentru la final deoarece o poti folosi la decor.
Citeste si: Cum se prepara prajitura Jerbo. Reteta si ingrediente
Aseaza si a doua jumatate de blat, presand usor. Adauga apoi restul de sirop folosind o pensula. Prajitura se va acoperi cu o folie alimentara pentru 2-3 ore, pana ce crema se va intari si se va putea taia cum trebuie.
Primul lucru pe care va trebui sa il faci va fi sa tai marginile, deoarece acestea sunt inestetice. Dupa aceea de abia, prajitura se va taia in bucatele mai mici, exact ca acelea de la cofetarie.
Fiecare praijtura in parte va fi decorata cu glazura folosind o lingurita si las-o sa se raceasca. La final, adauga putina crema de cacao pentru decor. Prajitura este gata!