Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat
Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat

Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat


Ratatouille la cuptor. Cand spui ratatouille, cu siguranta te gandesti la filmul animat si stii ca acel soarece simpatic gatea celebrul ghiveci gratinat cu care l-a dat pe spate pe criticul gastronimic. Iata care este reteta si cum sa prepari si tu acest fel de mancare.

Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat – Cuprins:
Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Frantuzeasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente ratatouille la cuptor
  • 2 dovlecei
  • 2 vinete
  • 6 rosii
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa rosie
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • cimbru uscat sau proaspat
  • busuioc
  • vin rosu
  • zahar
  • sare
  • piper

Ratatouille la cuptor. Cum sa il prepari si care este reteta

Ratatouille la cuptor
Ratatouille la cuptor

Asadar, pentru a prepara ratatouille la cuptor, va trebui sa ai un pic de rabdare, doar ai vazut cum celebrul soarece bucatar il prepara in filmul animat. Asadar, asigura-te ca ai un cutit foarte bine ascutit, pentru ca o sa ai nevoie la prepararea acestui ghiveci gratinat de legume.

Primul lucru cu care vei incepe va fi sa faci sosul pentru acest preparat. O sa ai nevoie de un ardei gras rosu si 4 rosii zemoase, dar si de putin ulei de masline, vin rosu, cimbru, busuioc, sare, zahar si piper negru proaspat macinat. Nu te speria de atatea ingrediente, pentru ca reteta este foarte simpla!

Pentru a prepara sosul, va fi nevoie sa incepi cu ardeiul gras. Acesta se coace la aragaz sau pe gratar, dupa care se decojeste. Cel mai simplu este sa coci ardeiul pe aragaz, iar apoi sa il pui intr-un castron pe care il acoperi cu folie alimentara, pentru a iti usura munca.

Dupa ce ai decojit ardeiul, taie-l cubulete insa ai grija sa indepartezi toate semintele. Pune-l deoparte, pentru ca il vei folosi mai departe in reteta de ratatouille la cuptor.

Urmatorul pas va fi sa decojesti rosiile, insa acest lucru poate fi facut extrem de usor. Pune niste apa la fiert si in varful rosiilor fa o taietura in forma de litera X. Pune rosiile-intr-un castron, iar apoi toarna apa clocotita peste acestea si lasa-le sa stea acolo timp de 10-15 secunde.

Dupa asta, scoate-rosiile din apa sau varsa apa din castron, iar atunci cand incep sa se raceasca un pic le poti decoji foarte usor. Dupa decojire, rosiile se taie cuburi si se pun deoparte.

Inainte de a te apuca de sos, o sa fie nevoie sa tai ceapa felii si usturoiul foarte marunt, dupa care pui o cratita pe foc si un pic de ulei de masline. Primul lucru pe care il faci este sa pui ceapa si usturoiul, iar apoi sa le calesti pana ce ceapa devine translucida.

Adauga apoi rosiile, ardeiul gras, un praf de cimbru si cateva frunze de busuioc proaspat. Nu uita sa pui si un pic de vin rosu, de preferat un Cabernet. Lasa totul sa fiarba pana ce compozitia incepe sa scada si amesteca in continuare pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda, este esential cand prepari ratatouille la cuptor.

Ratatouille
Ratatouille

Dupa ce rosiile s-au fiert bine, este momentul sa transformi toata compozitia intr-un sos delicios. Pentru asta, vei folosi un mixer vertical sau un robot de bucatarie. Totusi, la final strecoara sosul obtinut, pentru ca va fi nevoie sa il mai fierbi  un pic pentru a il reduce mai mult.

Sosului i se adauga un pic de zahar, dar si sare si piper negru macinat, dupa gust. Lasa-l sa fiarba pana ce devine gros si amesteca-l in continuare.

Intre timp, este momentul sa te apuci si de taierea legumelor. Tine minte ca dovleceii, vinetele si rosiile trebuie sa fie taiate in felii foarte subtiri. Poti obtine asta folosind o razatoare Borner sau cu un cutit foarte bine ascutit.

Cuptorul se incalzeste la temperatura de 190 grade Celsius, iar dupa asta este timpul sa montezi vasul termorezistent sau un vas de cupru in care vei gati ratatouille la cuptor.

Citeste si: Retete de post: sote de ciuperci cu usturoi si cimbru

Montarea vasului este simpla, incepi cu un strat de sos care sa acopere fundul acestuia. Dupa asta, va trebui sa asezi feliile de legume, asa ca pune una de vinete, una de dovlecei, una de rosii si-asa mai departe, exact ca in imagini.

Dupa ce ai asezat legumele in vas, stropeste-le cu putin ulei de masline si are. Acopera vasul cu o hartie de copt si baga-l la cuptor. Preparatul se va gati la cuptor timp de o ora, dupa care se mai gateste inca 15-30 de minute fara hartia de copt de deasupra.

In timp ce ghiveciul gratinat se gateste, va trebui sa mai prepari si o vinegreta. Pentru asta, vei folosi un pic de sos de care ai preparat mai devreme, ulei de masline si piper negru proaspat macinat. Amesteci foarte bine si vinegreta este gata.

Dupa ce reteta de ratatouille la cuptor este gata, pune o portie in farfurie, iar pe lateral un pic de vinegreta. Iti dorim pofta buna!