Cum se face sosul bechamel si de ce ingrediente ai nevoie
Cum se face sosul bechamel si de ce ingrediente ai nevoie

Cum se face sosul bechamel si de ce ingrediente ai nevoie


Probabil ai auzit de multe ori despre sosul bechamel, iar daca te-ai decizi sa inveti cum sa il prepari, atunci ai ajuns unde trebuie. O sa iti aratam cum se face sosul bechamel si de ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea lui.

Daca inca nu stiai, iti spunem ca acest sos a fost inventat de Marchizul Louis de Bechamel (1603-1703), care a perfectionat un sos mei vechi, ce avea la baza smantana dulce. Mai mult decat atat, Bechamel a introdus si notiunea de „roux”, adica acel ameste de faina si unt, gatit la foc mic si diluat cu lapte.

Sosul este extrem de usor de preparat, insa trebuie sa va asigurati ca faina va fierbe destul, pentru a fi gatita. Gustati pe toata durata prepararii, pentru a sti cand este gata.

Cum se face sosul bechamel si de ce ingrediente ai nevoie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente sos bechamel
  • 700 ml lapte
  • 70 gr faina
  • 70 gr unt
  • cimbru
  • nucsoara
  • sare
  • piper

Cum sa prepari sosul bechamel

Cum sa prepari sosul bechamel
Cum sa prepari sosul bechamel

Pentru prepararea sosului bechamel, puneti o cratita la foc mic, in care incepeti sa topiti untul. Dupa ce untul s-a topit, este momentul sa adaugam faina, insa nu uitat sa amestecati continuu pentru a evita formarea cocoloaselor.

Dupa ce ati gatit un pic faina, adaugati laptele putin cate putin si amestecati foarte bine folosind un tel. Adaugati si restul de lapte, insa nu va opriti din amestecat. Vrem ca faina sa se gateasca perfect si sa nu existe cocoloase.

Este momentul sa adaugam si foaia de dafin, cimbru si sa radem putina nucsoara. De asemenea, adaugati piperul si sarea. Amestecati bine si opriti focul. Sosul este gata!

Citeste si: Cum sa prepari acasa sosul samurai

Daca il considerati prea simplu, puteti sa va mai jucati cu ingredientele. De exemplu, in sosul bechamel puteti adauga si branza (gorgonzola, fontina, grana padana sau ricotta).

Totodata, adaugati si un pic de mustar. Turnati tot amestecul peste o portie de penne si ati obtinut o portie delicioasa de quattro formaggio.

In sosul bechamel se mai poate adauga smantana si patrunjel tocat. La sfarsit, puteti servi cu morcovi gatiti la cuptor.

Chiar si o placinta de peste se poate servi cu sosul bechamel. Secretul este sa adaugi si un pic de vermut, iar apoi sa il pui peste peste si legume.

Cu toate ca e greu de crezut ca un sos ce contine unt, faina sau lapte este si foarte sanatos, expertii in nutritie spun ca acesta este mai bun decat smantana grasa sau ricotta. Poti consuma sosul bechamel si cu lasagna!