Cum sa faci socata. Cea mai buna reteta!
Cum sa faci socata. Cea mai buna reteta!

Cum sa faci socata. Cea mai buna reteta!


Cum sa faci socata. Iata cea mai buna reteta, daca si tie iti place sa faci suc de soc la tine acasa. Ce trebuie sa stii si care sunt micile secrete care or sa faca sucul delicios. Sunt putini cei care nu isi amintesc de socata facuta de bunica lor, asa ca cei ce vor sa recreeze amintiri pot incerca aceasta reteta.

Tinuta la frigider, socata este un deliciu in zilele toride de vara. Inainte de a iti explica ce trebuie sa faci si care sunt ingredientele, iti mai spunem ca trebuie neaparat sa ai niste recipiente din sticla incolora. Este foarte important ca fermentarea sa se faca la lumina soarelui, asa ca evita sa folosesti recipiente de plastic.

Cum sa faci socata. Cea mai buna reteta! – Cuprins:
Cum sa faci socata. Cea mai buna reteta!
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3 litri
Ingrediente
Ingrediente reteta socata
  • 3 l apa
  • 3 buc. lamai
  • 150 gr flori de soc
  • 300 gr zahar
  • 75 ml suc de lamaie

Cum sa prepari socata

Socata
Socata

Prepararea socatei nu este o operatiune foarte dificila, insa trebuie sa stii ca florile de soc (Sambucus L.) trebuie spalate foarte bine, mai ales daca locul de unde le-ai cules este aflat la marginea drumului. Nu vrei sa ai si multe particule de praf in socata ta.

De asemenea, trebuie sa mai stii ca tijele verzi ale florilor de soc trebuie rupte, deoarece acestea dau un gust amarui socatei. Nu vrei sa se intample acest lucru, asa ca indeparteaza-le inainte sa pui florile de soc la fermentat.

Si lamaile trebuie spalate foarte bine, asa ca iti recomandam sa faci acest lucru folosind bicarbonat de sodiu. Nu uita ca lamaile au un strat protector de ceara, care ar trebui indepartat.

Pune cele 3 lamai intr-un castron cu apa, iar apoi adauga 2 lingurite de bicarbonat. Amesteca foarte bine si lasa lamaile sa stea acolo pentru 12-15 minute. La final, clateste-le foarte bine.

Dupa aceea, taie cele doua lamai in felii subtiri, pentru a te asigura ca acestea isi vor lasa aroma in socata preparata de tine.

Pentru a pregati socata o sa ai nevoie de un borcan de sticla cu o capacitate de 4 litri. Bineinteles, poti prepara o cantitate mai mare, insa asigura-te ca respecti si cantitatile.

Ingrediente socata
Ingrediente socata

Inainte sa adaugi ingredientele in borcan, insa iti recomandam sa pui prima data zaharul si sucul de lamaie stors intr-un castron. Adauga si un pic de apa, pentru a amesteca zaharul foarte bine, pana ce se va dizolva. Astfel, eviti sa amesteci borcanul dupa ce adaugi toate ingredientele.

La final, pune florile de soc, adauga restul de apa si apoi feliile de lamaie taiata. Dupa aceea, adauga si acel sirop de zahar si suc de lamaie.

In cazul in care doresti sa grabesti procesul de fermentare, poti sa pui si drojdie. Este nevoie de un gram de drojdie la un litru de apa, asa ca in acest caz vei avea nevoie de 3 grame de drojdie uscata. Tot pentru aciditate, mai poti adauga si cateva stafide.

Citeste si: Cum sa faci sirop (miere) de papadie sau cum sa faci vin din macese!

Urmatorul pas este sa asezi borcanul cu socata intr-un loc insorit, asa ca poti alege pervazul unei ferestre sau chiar pe balcon. Asigura-te ca razele soarelui incalzesc borcanul, pentru a te asigura ca are loc procesul de fermentare.

Bineinteles, borcanul trebuie sa fie acoperit cu o farfurioara. Nu iti recomandam sa il inchizi ermetic deoarece se vor forma gaze rezultate in urma procesului de fermentare si acestea trebuie sa iasa afara din borcan.

In 2-3 zile, socata ar trebui sa fie gata. Daca vrei sa o faci mai dulce, iti sugeram sa maresti cantitatea de zahar. Dupa preparare, strecoara sucul si pune-l la frigider. Ai grija sa nu strangi capacul sticlelor, deoarece socata inca mai fermenteaza.