Nutella de casa. Afla cum sa faci aceasta crema de ciocolata dupa reteta secreta, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care sunt pasii pentru a obtine acel gust delicios. Ce trebuie sa stii daca vrei sa o prepari si tu la tine acasa.
- 40 g cacao
- 50 g ciocolata (minimum 50% cacao)
- 50 g unt (82% grasime)
- 100 g alune de padure
- 100 g Zahar
- 500 g dulceata de lapte
- 50 ml apa
- un praf de sare
- vanilie
- 500 ml lapte proaspat (3.5% grasime)
- 400 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
Cine a creat celebra crema de ciocolata cu alune
Inainte de a vorbi despre Nutella de casa, ar fi bine sa cunoastem putin si istoria. Cine a creat celebra crema de ciocolata cu alune?
Ei bine, istoria vorbeste despre Pietro Ferrero, un italian care avea o brutarie in Alba, Italia. In anul 1946, acesta producea Giandujot, o pasta dulce de ciocolata care era vanduta sub forma unei franzele si care putea fi feliata si servita pe.o felie de paine.
Si daca numele de Ferrero ti se parea cunoscut, afla ca nu gresesti. Vorbim despre omul care a dat numele celebrei companii care produce in prezent dulciuri precum bomboanele Raffaello sau Rocher, dar si dulciurile Kinder.
Revenim la povestea noastra si iti spunem ca Ferrero a transformat pasta Giandujot intr-un produs cremos care era mai usor de intins pe paine si care a primit numele de SuperCrema Gianduja. Asta se intampla in anul 1951.
Totusi, abia in anul 1964 s-a nascut celebra crema de ciocolata Nutella. In anul 1965 a aparut si borcanul emblematic pe care il stim si astazi, acesta fiind lansat prima data in Germania.
In anul 1966, Nutella a ajuns si in Franta, iar in anul 1978 celebra crema de ciocolata cu alune ajunge in Australia. Tot in anul 1978 se deschide si prima fabrica in afara Europei, mai exact la Lithgow, langa Sydney, capitala Australiei.
Pe data de 14 mai 2014, cu ocazia aniversarii a 50 de ani, posta italiana a emis si un timbru special care avea desenat celebrul borcan cu Nutella si care costa 70 eurocenti.
Cum sa faci dulceata de lapte sau dulce de leche
Reteta Nutella de casa. Pentru a prepara aceasta dulceata de lapte ai nevoie de lapte proaspat cu 3.5% grasime, dar si de mult zahar si extract de vanilie. Nu uita de pliculetul de zahar vanilat.
Primul pas este sa pui laptele si zaharul intr-o oala, iar apoi sa o pui la foc mic. Amesteca in mod constant si daca laptele da in clocot, ia oala de pe foc timp de cateva secunde, iar apoi reia procesul.
O sa vezi ca amestecul incepe sa isi schimbe culoarea, asa ca din acest moment nu se mai lasa pe foc mai mult de 5-10 minute. Dupa aproximativ 2 ore si jumatate, ai obtinut dulceata de lapte.
La final, se adauga extractul de vanilie si sarea, iar apoi oala se mai pune pe foc pana ce mai da o data in clocot. Dulceata de lapte sau dulce de leche este gata, asa ca vom trece la urmatorul pas pentru a face Nutella de casa.
Cum sa prepari Nutella de casa. Reteta secreta
Acum, sa trecem la prepararea cremei de ciocolata, adica Nutella de casa. Primul pas va fi sa prajesti alunele intr-o tigaie, fa asta la foc mic amestecand incontinuu pentru ca alunele sa nu se arda.
Dureaza doar cateva minute sa se prajeasca, dupa care alunele se pun deoparte. Daca alunele tale au coji, atunci trebuie sa le freci cu o carpa de bucatarie pana ce s-au curatat in totalitate si ai indepartat cojile.
Dupa ce ai curatat alunele, daca a fost cazul, acestea se pun intr-un robot de bucatarie impreuna cu sarea, zaharul si vanilia, iar apoi se toaca marunt pana ce vei obtine o pasta. De vina este uleiul natural pe care alunele il contin si care ajuta la legarea acestei compozitii.
Mai departe in reteta de Nutella de casa, se adauga cacaoa si se amesteca din nou pana ce acest ingredient este incorporat. Lasam deoparte aceasta pasta si trecem mai departe.
Citeste si: Cum sa faci ciocolata de casa. Cea mai buna reteta
Intr-o cratita punem untul, ciocolata care contine minimum 50% cacao si apa. Pune-o la foc mic si amesteca usor pana la omogenizare.
Dupa aceea, pune pasta de alune pe care ai obtinut-o mai devreme si amesteca foarte bine pana ce ai obtinut o pasta consistenta. Totul dureaza 2-3 minute, asa ca mare atentie sa nu o arzi!
Dupa ce au trecut cele 2-3 minute, ia oala de pe foc si adauga dulceata de lapte peste crema. Amesteca foarte bine pana la omogenizare, iar apoi pune oala la foc mic inca 30 de minute, timp in care amesteci incontinuu.
La final, crema se face extrem de fina folosind un blender. Bineinteles, in cazul in care iti place sa simti bucatelele de alune crocante o poti servi ca atare, gustul va fi acelasi. Optional, se poate folosi si un mixer pentru a o amesteca. Reteta de Nutella de casa este gata!