Cum sa faci crema de zahar ars, desertul anilor 90. Lista de ingrediente si mod de preparare
Cum sa faci crema de zahar ars, desertul anilor 90. Lista de ingrediente si mod de preparare

Cum sa faci crema de zahar ars, desertul anilor 90. Lista de ingrediente si mod de preparare


Gustul cremei de zahar ars ne aduce aminte de copilarie, pentru ca era desertul anilor 1990. Daca vrei sa retraiesti acele amintiri, iti aratam cum sa faci crema de zahar ars, ce lista de ingrediente ai nevoie si care este modul de preparare. Este o reteta extrem de simpla si rapida, pe care o vei face numaidecat. Surprinde-ti prietenii cu acest desert gustos, care aduce aminte de vremurile cand eram copii.

Cum sa faci crema de zahar ars. Lista de ingrediente si mod de preparare – Cuprins:
Cum sa faci crema de zahar ars, desertul anilor 90. Lista de ingrediente si mod de preparare
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente caramel
  • 200 gr zahar tos
Ingrediente crema
  • 8 buc. oua
  • 200 gr zahar tos
  • 1 praf sare
  • 1 vanilie (semintele sau miezul) sau 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 l lapte (minimum 3.5%)

Cum sa prepari crema de zahar ars

Crema de zahar ars
Crema de zahar ars

Primul pas este sa puneti o cratita pe foc in care turnati cele 200 de grame zahar. Amestecati doar daca este nevoie, iar cand amestecul prinde o culoare aurie opriti focul. Mare atentie sa nu lasati foarte mult pe foc, deoarece caramelul va prinde un gust amarui si se va arde.

Turnati caramelul intr-o tava rotunda, insa nu uitati faptul ca trebuie sa va grabiti pentru a evita intarirea acestuia. Intindeti caramelul pe toata suprafata tavii folosind o spatula. Dupa ce ati tapetat foarte bine tava, lasati caramelul sa se raceasca.

Acum, haideti sa ne ocupam de celelalte ingrediente. Folosind un mixer, amestecati cele 8 oua, zaharul si semintele de la un baton de vanilie ori zaharul vanilat. Dupa amestecare, aproximativ 5 minute, compozitia va lua aspectul unei creme.

Urmatorul pas este sa turnati laptele, putin cate putin, amestecand in continuare compozitia la o viteza mica. Nu uitati faptul ca laptele trebuie sa fie caldut sau la temperatura camerei si sa aiba minimum 3.5% grasime.

Dupa ce crema s-a omogenizat, turnati toata compozitia in tava unde ati pus caramelul. Nu va speriati daca acesta s-a crapat, este perfect normal. Asezati tava intr-un vas de yena pe care il umpleti pana la jumatate cu apa rece.

Citeste si: Cum sa faci prajitura tavalita cu nuca de cocos

Crema de zahar ars se gateste la bain marie, nu direct in cuptor. Practic, tava cu crema de zahar ars se va incalzi treptat, pe masura ce apa din tava se incalzeste si ea. Mare atentie pentru ca apa nu trebuie sa fiarba, asa ca la fiecare 10 minute mai adaugati o cana de apa rece.

Incingeti cuptorul la 160-180 de grade Celsius si puneti vasul de yena, pentru aproximativ 50-60 de minute. In caz ca suprafata cremei ia o culoare prea inchisa, pentru a evita arderea acesteia acoperiti tava si vasul de yena folosind o folie de aluminiu.

Dupa ce au trecut 60 de minute, scoateti vasul de yena si tava cu crema din cuptor. Daca o sa lasati foarte mult crema de zahar ars sa se coaca, acesta va deveni poroasa si categoric nu va doriti acest lucru.

Folosind un cutit, dezlipiti marginile cremei pe toata suprafata tavii, pentru ca va trebui sa rasturnati intreaga compozitie pe un platou si vreti sa evitati lipirea si ruperea acesteia. Alegeti un platou de dimensiuni mai mari, deoarece siropul de caramel va curge.

Puneti platoul pe tava rotunda si intoarceti. Scoateti cu grija tava rotunda. Ideal este sa lasati crema sa se raceasca pentru 2-3 ore. Daca aveti rabdare, o puteti lasa peste noapte la frigider deoarece va fi mult mai gustoasa.