Cum sa folosesti uleiul de ricin. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti uleiul de ricin. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti uleiul de ricin. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Cum sa folosesti uleiul de ricin. Afla ce proprietati are acesta, dar mai ales ce beneficii ofera. Iti mai explicam si despre modurile de utilizare, dar si ce contraindicatii are. Cine nu ar trebui sa il foloseasca?

Ce este uleiul de ricin si cum se prepara

Seminte de ricin
Seminte de ricin

Uleiul de ricin este un ulei gras non-volatil, pe care il obtinem din seminte de ricin (Ricinus communis), o planta care face parte din familia Euphorbiaceae, regasita cu precadere in India, America de Sud si Africa.

Ueiul de ricin este usor de recunoscut dupa textura sa destul de groasa, dar si dupa culoare, avand o tenta usor verzuie. Il poti gasi, insa, si sub forma de ulei transparent.

Este un ulei care se poate administra atat oral, cat si la nivel cutanat, avand o serie de beneficii pentru organism.

Beneficii ulei de ricin

Beneficii ulei de ricin
Beneficii ulei de ricin

Uleiul de ricin este poate mai putin cunoscut pentru efectele de potentare a sistemului imunitar, dar este important de mentionat ca sustine mecanismele de aparare ale corpului impotriva diferitelor tipuri de infectii prin sprijinirea sistemului limfatic al organismului.

In plus, uleiul de ricin imbunatateste fluxul sanguin si drenajul limfatic.

In esenta, mai ales in medicina traditionala, uleiul este utilizat pentru ameliorarea durerilor de cap cronice, a problemelor abdominale, a constipatiei, dar si a durerilor musculare si articulare, a infectiilor parazitare si a sindromului premenstrual.

Uleiul ricin vine cu o serie de beneficii pentru piele, fiind inclus in diverse creme si masti si recomandat de cosmeticiene si dermatologi deopotriva. Astfel, aplicat pe pielea uscata sau iritata, uleiul de ricin, prin acizii grasi continuti, previn uscarea pielii, o mentin rehidratata si ajuta la mentinerea sau recapatarea unui aspect sanatos, luminos al pielii.

Citeste si:
Cum sa faci vin de patrunjel si la ce este folositor

Trebuie sa mai stii ca uleiul poate fi utilizat ca remediu in lupta cu diverse infectii bacteriene, cum sunt, de exemplu, Stafilococul auriu,Escherichia coli si Pseudomonas aeruginosa, care pot da inclusiv simptome la nivel cutanat.

Asa cum am spus, uleiul de ricin este util in ameliorarea pielii uscate, dar, la fel de bine, poate fi utilizat pentru ameliorarea acneei si a arsurilor solare.

Am spus deja, dar este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de ricin si anume ca acesta are proprietati laxative si amelioreaza constipatia. In acest caz, uleiul se administreaza oral si contribuie la eliminarea facila a materiilor fecale. Responsabil pentru acest efect este acidul ricinoleic care, eliberat in intestin sustine procesul digestiei, absorbtia substantelor nutritive si curatarea colonului.

Totodata, uleiul de ricin poate fi utilizat pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor care apar in artrita si reumatism. Este utilizat la masarea zonelor cu probleme, fiind un antiinflamator natural datorita acidului ricinoleic.

In fine, dupa beneficiile pe care le are la nivelul pielii, uleiul de ricin sustine sanatatea parului si il ajuta sa fie puternic si sa aiba un aspect stralucitor si sanatos. Totodata, uleiul este utilizat si pentru ameliorarea alopeciei.

Indicatii terapeutice

Ricin
Ricin

Uleiul de ricin este recomandat in ameliorarea inflamatiilor care apar la nivelul pielii, fie ca vorbim despre arsuri solare, despre acnee sau piele uscata si deteriorata. Uleiul calmeaza iritatia si inflamatia de la nivel cutanat.

Citeste si:
Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Trebuie sa mai stii ca uleiul este recomandat in ameliorarea vergeturilor, daca acestea au aparut deja, dar si in prevenirea lor, mai ales in cazul femeilor insarcinate sau a celor care urmeaza o cura de slabire.

Uleiul este recomandat in alopecie, dar si pentru ameliorarea aspectului parului. Actiunea sa este de stimulare a circulatiei sanguine de la nivelul scalpului si, implicit, de stimulare a cresterii parului. Pe de alta parte, acest ulei hidrateaza firul de par si ii da un aspect lucios, sanatos.

Totodata, uleiul este recomandat pentru tratarea ranilor superficiale. Asta datorita efectelor sale antimicrobiene. Este, astfel, utilizat in dezinfectarea unor rani cum sunt zgarieturile si taieturile usoare, superficiale.

Am spus deja ca acest produs este utilizat cel mai frecvent pentru ameliorarea constipatiei, dar si pentru usurarea durerilor articulare, mai ales in afectiuni cum sunt guta, artrita sau reumatismul.

Cum sa folosesti uleiul de ricin

Cum sa folosesti uleiul de ricin
Cum sa folosesti uleiul de ricin

In ameliorarea inflamatiilor de la nivelul pielii, se aplica ulei de ricin pe zonele afectate, se maseaza usor si se lasa sa actioneze cateva ore, inainte de a fi curatat cu apa calduta.

In acnee, este recomandata masarea usoara cu ulei de ricin dupa ce fata a fost curatata in prealabil. Este recomandat ca uleiul sa fie lasat sa actioneze peste noapte pentru eliminarea bacteriilor responsabile de simptomele suparatoare din acnee.

In cazul pielii deshidratate, zonele afectate trebuie masate usor cu putin ulei de ricin, incalzit usor in palme, inainte de a fi aplicat.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de cocos. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Masarea pielii zilnic, in ultimele luni de sarcina sau in curele de slabire, creste elasticitatea pielii si previne sau amelioreaza, dupa caz, vergeturile.

Citeste si:
Cum sa folosesti uleiul de cocos. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Pentru ameliorarea alopeciei si imbunatatirea aspectului parului se recomanda masarea scalpului cu ulei de ricin si apoi, lasarea acestei masti sa actioneze cel putin o ora. Parul va fi apoi spalat cu apa calduta. Cele mai bune rezultate se obtin cand uleiul de ricin este amestecat cu ulei de cocos si vitamina E.

Pentru ameliorarea constipatiei, uleiul de ricin se administreaza oral, o lingura de ulei seara, inainte de culcare.

Masarea zonelor afectate cu ulei de ricin amelioreaza durerile de articulatii sau a durerilor osoase din artrita, guta sau reumatism.

Contraindicatii si reactii adverse

Ricin
Ricin

Unul dintre cele mai des intalnite efecte adverse ale uleiului de ricin este de natura tulburarii digestive. Asta inseamna ca pot sa apara greata, varsaturi, diaree si disconfort la nivel gastric.

Atentie si la posibilele alergii pe care le poate da uleiul de ricin. Mai ales persoanele care se stiu cu alergii, trebuie sa fie extrem de prudente cand il folosesc, chiar daca doar la nivelul pielii sau parului. Este indicat sa fie testata toleranta pe o suprafata mica de piele sau consultarea unui medic alergolog.

Totodata, pot sa mai apara efecte de tipul umflarii fetei, a gatului, ameteli sau dificultatea de a respira, care sunt specifice socului anafilactic, dar pot sa apara si ca o reactie de alergie mai usoara.

Utilizarea in constipatiile cronice poate duce la deshidratare pentru ca va duce la impiedicarea asimilarii unor nutrienti esentiali pentru organism.

Toxicitate. Ricinul, continut in acest ulei, este o substanta extrem de toxica si care, daca este consumata in doze mari, poate ucide celula de ribozomi. Atentie, asadar, la respectarea dozelor, mai ales cand vorbim de administrare orala.


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!

Ella