Cum sa folosesti uleiul de cocos. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti uleiul de cocos. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti uleiul de cocos. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Uleiul de cocos este din ce in ce mai prezent in vietile noastre si isi face loc atat in bucatarie, cat si in sfera mentinerii unei bune functionari a organismului, consumul sau avand multiple beneficii pentru acesta.

Uleiul de cocos este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente naturale, dar isi gaseste locul si in rutina de ingrijire a tenului si a parului. Si nu numai.

Ce este uleiul de cocos si cum se prepara

Nuca de cocos
Nuca de cocos

Uleiul de cocos este un ulei vegetal care se extrage din miezul de nuca de cocos uscat, adica din copra.

Indiferent de intrebuintarea pe care o va avea, uleiul exista intr-o varietate de forme de prezentare mai ales in magazinele naturiste.

Totusi, daca iti doresti sa il prepari acasa, trebuie sa stii ca nu este o procedura complicata, ci trebuie doar sa urmezi cativa pasi.

Evident, primul pas este sa cumperi nuca de cocos cat mai proaspata. Trebuie sa stii ca daca se simte mai grea si, cand o agiti, este plina de lichid, asta inseamna ca fructul este mai proaspat.

Apoi, trebuie sa scoti lichidul din nuca de cocos. Il poti pune intr-un recipient si il poti pastra la frigider, insa nu mai mult de 24 de ore.

In etapa urmatoare, cu ajutorul unui cutit mai mare trebuie sa spargi nuca de cocos si sa extragi tot miezul acesteia, pulpa aceea alba. Nu este chiar usor, insa daca pui nuca de cocos la cuptor, la aproximativ 170 de grade Celsius, timp de 10 minute, atunci pulpa se va desprinde mult mai usor.

Pulpa se va pune intr-un blender, la viteza mare si se va adauga si putina apa. Laptele de nuca de cocos obtinut trebuie strecurat printr-o sita suficient de marunta astfel incat bucatile de pulpa sa nu treaca prin ea.

Citeste si:
Cum sa folosesti ceapa. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Laptele de nuca de cocos pe care l-ai strecurat trebuie pus la borcan si lasat la frigider 24 de ore, timp in care uleiul se va ridica la suprafata. O alta varianta pentru obtinerea uleiului este sa fierbi laptele timp de ora, la foc mediu. Apa se va evapora, continutul va tinde sa se solidifice, iar la suprafata se va ridica uleiul.

Beneficii ulei de cocos

Beneficii ulei de cocos
Beneficii ulei de cocos

Poate cel mai cunoscut beneficiu al uleiului de cocos este utilizarea acestuiia ca masca pentru par. Produsul ajuta la cresterea parului, combate matreata si calmeaza iritatia scalpului. In plus, amelioreaza aspectului parului uscat, oferindu-i stralucire si aspect neted. 

Uleiul de cocos este si un aliat de incredere in ingrijirea pielii. Acesta hidrateaza in mod natural pielea si, datorita antioxidantilor continuti, inlatura aspectul de piele matura, imbatranita, uscata, reduce ridurile si amelioreaza acneea si iritatiile pielii.

Trebuie sa mai stii ca uleiul are o cantitate mare de acizi grasi sanatosi, aspect care vine cu beneficii in sfera tractukui digestiv. Uleiul imbunatateste digestia si, datorita proprietatilor antimicrobiene, combate iritatiile si infectiile de la nivelul intestinelor. Totodata, acest produs previne aparitia unor afectiuni ale tractului digestiv, cum ar fi sindromul colonului iritabil.

Uleiul de cocos este un bun aliat al imunitatii prin continutul sau mare de lipide antimicrobiene, acid lauric, caprilic si capric, cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice.

De asemenea, uleiul de cocos ete un tonic al cordului. Acid laurci din acest ulei previne aparitia bolilor cardiace, mentine un nivel normal al colesterolului si tensiunii arteriale si previne ateroscleroza.

Totodata, uleiul poate fi utilizat ca adjuvant in tratamentul diabetului de tip II, prin sustinerea functiei pancreasului.

Citeste si:
Cum sa folosesti uleiul de Tulsi. Beneficii, proprietati, contraindicatii

Trebuie sa iti mai spun ca uleiul cocos previne osteoporoza, dar si problemele gingivale si ca ingrijeste dantura – daca este utilizat in gargara.

In fine, uleiul de cocos imbunatateste memoria si functiile cerebrale si ajuta la echilibrarea hormonala a organismului.

Si acestea sunt numai cateva dintre miraculoasele beneficii pe care uleiul de cocos le are asupra sanatatii intregului nostru organism.

Indicatii terapeutice

Tratament impotriva caderii parului
Tratament impotriva caderii parului

Asa cum am spus, uleiul de cocos este indicat in tratarea caderii parului si ameliorarea aspectului firav, uscat, tern al acestuia, dar si pentru diverse afectiuni ale tenului, de la iritatii usoare si pana la acnee.

Totodata, uleiul este indicat persoanelor care sufera de boli cardiace, dar si celor care au dementa de tip Alzheimer.

Nu ti-am spus inca, insa uleiul ajuta la arderea grasimilor din organism si poate fi utilizat cu incredere in curele de slabire.

In plus, uleiul este recomandat in combaterea inflamatiilor prin polifenolii pe care acesta ii contine. Astfel, uleiul de cocos reduce efectele pe care le are artrita si nu are efecte secundare, asa cum se intampla cu antiinflamatoarele alopate.

In fine, uleiul de cocos este recomandat ca adjuvant in curele de detoxifiere.

Cum sa folosesti uleiul de cocos

Cum sa folosesti uleiul de cocos
Cum sa folosesti uleiul de cocos

Uleiul de cocos are mai multe intrebuintari, asa cum ti-am spus deja. Daca il folosesti in bucatarie, atunci trebuie sa stii ca este rezistent la temperaturi inalte, fara a-si schimba compozitia. In plus, acest ulei oxideaza foarte greu si nu produce efecte notive ca alte produse similare, avand un punct de ardere de 180 de grade Celsius.

Trebuie sa stii ca uleiul poate inlocui untul si uleiul la gatit, poate fi adaugat in salate, in ceai si chiar in lapte. Il poti pune pe paine cu putina miere sau un gem de fructe si poate inlocui energizantele sintetice. Il poti utiliza in prepararea smoothie-urilor și a shake-urilor proteice, dar si pentru a prepara batoane nutritive.

Citeste si:
Cum sa faci vin de patrunjel si la ce este folositor

Ca produs cosmetic, uleiul poate fi utilizat atat la nivelul fetei, cat si pe restul corpului, hidratand pielea si conferindu-i acesteia un aspect sanatos. Uleiul se aplica pe par si se lasa mai bine de o jumatate de ora inainte de a fi clatit cu apa si sampon. Ofera parului un aspect lucios, sanatos.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Totodata, poate fi utilizat in locul balsamurilor de buze din farmacii, dar si pentru inlaturarea machiajului.

Uleiul de cocos poate fi utilizat in baie, adaugat in apa are efecte de detoxifiere a pielii. Iti mai spun si ca, utilizat cu regularitate, previne aparitia vergeturilor si amelioreaza celulita.

Barbatii pot utiliza uleiul in locul spumei de ras cand se barbieresc, dar si la final, pentru calmarea iritatiilor.

Asa cum am spus, acest produs este eficient in tratarea acneei, actionand ca un antibiotic natural.

Amestecat cu zat de cafea, uleiul poate fi folosit ca exfoliant pentru piele, iar singur trateaza calcaiele crapate.

Uleiul de cocos poate fi utilizat si la plaja, pe de o parte pentru ca asigura obtinerea unui bronz frumos, luminos si, pe de alta parte, pentru ca protejeaza pielea de razele ultraviolete.

Uleiul de cocos. Contraindicatii si reactii adverse

Contraindicatii
Contraindicatii

Uleiul de cocos este un produs sigur, insa are cateva contraindicatii. Este important ca persoanele care sufera de afectiuni vasculare, diabet si obezitate sa nu il utilizeze in cantitati mari.

Pe de alta parte, femeile insarcinate si cele care alapteaza il pot consuma doar in cantitati moderate.

Uleiul presat la rece, pe care il poti procura din comert, este cel mai sigur pentru consum deoarece isi pastreaza toate proprietatile.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!

Ella