Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta
Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta

Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta


Schema tratamente agris. Daca si tu iei in considerare cultivarea agrisului, atunci cu siguranta trebuie sa stii cum sa aplici tratamentele si mai ales in ce perioada sa faci stropirile pentru a tine daunatori si bolile la departare.

Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta – Cuprins:

Cultura agrisului. Cerinte fata de factorii de mediu

Cultura agrisului
Cultura agrisului

Inainte de a stii care este schema de tratamente pentru agris, ar trebui sa stii mai multe despre acest arbust fructifer. Agrisul se dezvolta foarte bine in solurile nisipo-lutoase, cu destula umezeala, dar si cu un pH de 4.6 – 5.0. Ia in considerare faptul ca afinul are si o toleranta scazuta la continutul de saruri din sol.

De asemenea, agrisul rezista mai bine la seceta si este destul de sensibil la excesul de apa din sol.

Citeste si: Schema tratament cais. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada

In perioada in care creste si se matureaza fructele, agrisul va avea nevoie de apa. In acelasi timp, cerintele fata de lumina sunt destul de mari, mai ales daca vrei sa obtii o productie mare si fructe de calitate.

Un alt factor care influenteaza productia de agrise este si temperatura, iar temperaturile optime se situeaza intre 15 si 25 de grade Celsius.

Agrisul nu suporta temperaturile ridicate, iar daca acestea depasesc 30 de grade Celsius frunzele incep sa se ofileasca. Ia in considerare faptul ca agrisul este un arbust rezistent la ger, pana la – 32 de grade Celsius.

Schema tratamente agris. Cum sa protejezi cultura de boli si daunatori

Schema tratamente agris
Schema tratamente agris

Schema tratamente agris. Agrisul este afectat de aceleasi boli si daunatori ca si coacazul. Singura diferenta o reprezinta rugina, pentru ca agrisul este rezistent la aceasta boala.

Asadar, primul tratament de care are nevoie agrisul (Ribes uva-crispa) se face atunci cand incepe dezmuguritul. Trebuie sa faci o stropire cu Mospilan si Toil, un adjuvant pe baza de ulei de rapita, pentru forme hibernante ale acarienilor, afidelor, paduchelui din San Jose, dar si pentru insecte defoliatoare.

In acelasi timp, este nevoie si de o stropire pentru fainare, iar aici recomandam unul din urmatoarele fungicide:  Switch 62,5 WG, Kumulus DF.

La inceputul infrunzitului, agrisul are nevoie de o stropire pentru patogeni micotici si bacterieni. Va fi nevoie de un tratament cu fungicide pe baza de cupru, asa ca alege unul dintre urmatoarele produse: Alcupral, Champ, Triumf, Funguran sau Kocide, Super Champ sau zeama bordeleza.

Agrise
Agrise

In luna aprilie, agrisul are nevoie de un tratament pentru tantarul frunzelor de coacaz, pentru cotarul agrisului si pentru afide. Recomandam sa folosesti Calypso. Dupa aceea, mai este nevoie de o stropire pentru fainare si antracnoza, asa ca recomandam un tratament cu Topas 100 EC si Systhane Forte. Totusi, schema de tratamente pentru agris nu se opreste aici.

Citeste si: Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada

In luna mai, agrisul poate fi afectat de sfredelitorul tulpinilor de coacaz sau tantarul frunzelor. Drept urmare, este nevoie de un tratament cu Nurelle sau Reldan. Tot in aceeasi perioada se aplica o stropire cu Sanmite 10 SC sau Milbeknock EC (KOROMITE – a doua denumire comerciala) pentru acarieni.

Cel de-al treilea tratament care se face in face in luna mai este necesar pentru fainare si antracnoza. Recomandam unul din aceste produe: Systhane Forte.

In luna iunie, se face o stropire pentru paduchele din San Jose, sfredelitorul tulpinilor de coacaz si tantarul frunzelor. Agrisul are nevoie de o stropire cu Pyrinez Quick, Nurelle, Reldan sau Mospilan. In aceeasi perioada, mai este nevoie de o stropire pentru fainare si antracnoza. Recomandam unul dintre aceste fungicide: Topas 100 EC si Systhane Forte.