Valeriana este extrem de cunoscuta pentru proprietatile sale calmante, care ajuta in tulburarile legate de somn, dar si in anxietate. Este o planta folosita inca din Antichitate, care creste in Asia, Europa si America de Nord.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Valeriana este o specie de plante erbacee perene, cunoscuta si ca navalnic, iarba pisicii sau gusa porumbelului.
Planta atinge o inaltime de cel mult 70-170 de centimetri si este usor de recunoscut dupa florile de un rosu spre culoarea liliacului, grupate intr-o inflorescenta umbeliforma. Valeriana infloreste vara, in perioada iunie-august.
In flora spontana, valeriana creste in paduri, locuri umede si umbroase, in stufarisuri, la marginea apelor, in lunci, atat in zonele de deal, cat si la munte.
Beneficii valeriana
Valeriana (Valeriana officinalis), asa cum am spus inca de la inceput, este folosita in tulburarile de somn. Asta inseamna ca ajuta creierul sa induca starea de somnolenta, pe de o parte, dar si sa mentina un somn de calitate, odihnitor. Valeriana este, asadar, un somnifer natural.
Datorita efectelor de calmare, de inducere a relaxarii, valeriana este utila in ameliorarea supratoarelor simptome ale anxietatii, cum sunt agitatia, nelinistea si hipervigilenta. In tratarea anxietatii, este recomandata asocierea valerianei cu balsam de lamaie.
Valeriana are un efect sedativ extrem de scazut, dar poate fi utilizata in calmarea emotiilor intense produse de situatii de viata stresante, in care cineva s-ar putea simti coplesit.
Radacina de valeriana este recomandata, potrivit rezultatelor unor studii, si in ameliorarea simptomelor obsesional-compulsive, prin inducerea unei stari de calm si de liniste.
In plus, valeriana amelioreaza durerile de cap, dar si migrenele, precum si simptomele asociate acesteia din urma, cum sunt greata, hipersensibilitatea la lumina, vertijul, insomnia si varsaturile. Ea poate fi utilizata si in scopul prevenirii acestor simptome neplacute.
Trebuie sa mai stii despre valeriana ca ea poate fi utilizata in ameliorarea crampelor si durerilor abdominale si a celor asociate menstruatiei, deoarece are efecte antispasmodice si antiinflamatoare. Este frecvent utilizata de catre femei in calmarea durerilor si a starii de agitatie si nervozitate, iritabilitate din sindromul premenstrual.
Cum sa folosesti valeriana
Valeriana poate fi utilizata intern in contractii spasmodice nervoase, in convulsii febrile si chiar in epilepsie. Este recomandata administrarea, in momentele de criza, a unei jumatati de lingurita de pulbere, din ora in ora. Este important sa nu fie depasita doza maxima de 7 administrari in 24 de ore. Tot pulberea poate fi utilizata in ameliorarea starilor de excitatie nervoasa.
Pulberea poate fi utilizata, prin administrarea repetata de doze mici, in ameliorarea nevralgiilor si a simptomelor din sciatica, dar si in tulburarile de ritm cardiac, in palpitatii si in hipertensiunea arteriala.
Efectele de calmare ale pulberii au fost observate si in starile de tremor, indiferent de etiologia acestuia, dar mai ales in cel asociat tabloului clinic din anxietate.
Pulberea de valeriana este recomandata, mai ales in asociere cu cea de isop, intr-un amestec care sa contina o lingurita de valeriana si un varf de lingurita de isop, in crizele astmatice, mai ales a celor secundare unor evenimente stresoare, precum cele care pot sa apara in atacul de panica, de exemplu.
Curele de lunga durata, mai mari de 40 de zile, dar cu pauza de alte 7 zile, cu pulbere de valeriana sunt eficiente in ameliorarea nevrozelor, mai ales cand valeriana este asociata si cu sunatoarea.
Pulberea de valeriana, asociata cu sunatoarea, are rezultate mai bune in ameliorarea depresiei, dar este recomandatasi in angoase, precum si in ameliorarea frecventei de manifestare a unor ticuri nervoase.
Pulberea de valeriana, administrata cate un sfert de lingurita, de cel mult 3-4 ori pe zi, asociata cu traista ciobanului si urzica moarta alba, este recomandata in simptomele asociate debutului pubertatii, dar si in pubertatea instalata precoce.
Asa cum am spus, valeriana, sub forma de pulbere, se administreaza pentru ameliorarea spasmelor si durerilor menstruale, dar si pentru diminuarea sangerarii din hipermenoree.
Pulberea de valeriana este recomandata in hiperexcitabilitate sexuala. Se va administra o doza soc de 6 lingurite, apoi, dupa trei zile doza se va reduce la 5 lingurite, apoi la 4 si, in final, la trei lingurite pe zi. Doza poate fi crescuta cand se simte nevoia de ameliorare. Acelasi tratament este recomandat in ameliorarea insomniilo severe.
Curele indelungate, de aproximativ 3-5 saptamani, cu pulbere de valeriana administrata cate o lingurita, de 4 ori pe zi, amelioreaza tulburari de disfunctie sexuala masculina, precum ejacularea precoce.
Valeriana, sub forma de macerat de la rece este recomandata in tratarea sughitului. Este important ca maceratul sa fie administrat in inghitituri mici si sa fie mentinut in gura mai mult timp. Tot maceratul la rece, dar in cure de lunga durata, de cel putin 3 luni, este util in ameliorarea simptomelor care apar la instalarea menopauzei.
Citeste si: Cum sa folosesti sunatoarea. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Maceratul la rece se utilizeaza si in tratarea ametelilor, migrenelor si durerilor de cap de etiologie nervoasa.
Infuzia combinata este recomandata in insomnia persistenta, dar si in gandurile obsesive, recurente, mai ales in ameliorarea gandurilor negative, negre. Infuzia combinata va fi administrata cu cel putin o ora, inainte de culcare. Este important ca infuzia sa fie administrata dupa masa si sa fie asociata cu un stil de viata mai responsabil, cu un program zilnic si cu un regim alimentar cat mai natural si sanatos.
Infuzia combinata, administrata cate 1-2 cani pe zi, amelioreaza febra.
Radacina de lavanda, administrata ca pulbere sau infuzie combinata, poate fi folosita si in boli cronice de piele, balonare, aciditate gastrica crescuta sau in diaree.
Tinctura de valeriana este utilizata pentru calmarea arsurilor gastrice si ameliorarea regurgitarii.
Extern, valeriana se aplica, sub forma de cataplasme, pentru ameliorarea durerilor reumatice, dar si pentru ameliorarea diverselor tipuri de nevralgii.
Preparare si administrare
Pulberea se obtine din macinarea fina a plantei. Se administreaza cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu cel putin 30 de minute inainte de masa. Este recomandat ca pulberea sa fie mentinuta 10-15 minute sub limba si apoi sa fie inghitita cu apa. Pulberea nu va fi pastrata in casa mai mult de 10 zile deoarece isi va pierde din proprietatile curative.
Infuzia se prepara din doua lingurite de radacina de valeriana peste care se toarna o cana cu apa fiarta. Se va infuza 10 minute si se va administra cate o cana, in fiecare seara, indulcita cu miere.
Pentru infuzia combinata este necesar ca o lingurita cu pulbere sa fie lasata la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa. Dimineata se va filtra, maceratul va fi pastrat, iar pulberea ramasa va fi aoparita cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute, apoi infuzia va fi racita. La final, cele doua extracte vor fi amestecate, infuzia combinata fiind administrata cate o cana pe zi, cu un sfert de ora inainte de masa.
Maceratul la rece se obtine prin macinarea unei jumatati de radacina de valeriana si macerarea pulberii intr-o cana cu apa rece timp de 8 ore. Se va consuma a doua zi, dimineata, de preferat pe stomacul gol.
Pentru prepararea tincturii, se pun la macerat intr-un borcan cu alcool doua linguri de radacina de valeriana. Macerarea dureaza 14 zile, iar la finalul intervalului, produsul se filtreaza si se pune in recipiente mai mici. Se administreaza cate 20 de picaturi, de doua ori pe zi.
In fine, cataplasma se obtine din pulbere de valeriana care se amesteca intr-un vas cu apa calduta pana se obtine o pasta. Aceasta se va pune in tifon si se va aplica pe locurile dureroase.
Valeriana. Contraindicatii si reactii adverse
Atentie mare la utilizarea excesiva a valerianei, care poate da o stare de somnolenta diurna, dar si o incetinire a reactiilor si a functiilor cognitive.
Valeriana poate crea dependenta si din acest motiv nu se recomanda administrarea ei pentru mai mult de 30 de zile, daca nu exista o recomandare medicala in acest sens.
Reactiile adverse la consumul de valeriana, mai ales cand nu se respecta recomandarile de dozare, includ dureri de cap, iritabilutate, apatie, insomnia, lipsa de energie si lipsa chefului de a derula diferite activitati din rutina zilnica, somnolenta.
Supradozarea severa se manifesta prin greata si varsaturi, durere acuta si severa de stomac, stare generala de rau si durere de cap puternica. Este recomandata administrarea de lichide pentru a elimina valeriana din organism, dar si odihna.
Atentie foarte mare! Supradozarea acestei plante poate duce la aparitia ideatiei suicidare, dar si la afectarea severa a functiei hepatice.
Toxicitate. Nu este documentata daca se respecta recomandarile de utilizare si dozare.