Cum sa folosesti sunatoarea. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti sunatoarea. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti sunatoarea. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Sunatoarea este una dintre cele mai indragite plante medicinale de la noi. Dincolo de beneficiile pe care le aduce organismului, fiind considerata un antidepresiv natural puternic, sunatoarea este o planta a carei denumire vine din latina si se traduce prin vindecatoare.

Descrierea plantei. Unde gasesti sunatoarea

Sunatoarea
Sunatoarea

Sunatoarea este o planta perena, care face parte din familia hiperiaceelor. Creste destul de inalta, poate atinge chiar si un metru in inaltime, desi, de cele mai multe ori, ajunge la 20-30 centimetri la maturitate.

Tulpina este lemnificata, iar frunzele sunt destul de mici ca dimensiune si au o forma ovala.

Este usor de recunoscut datorita florilor galbene, cu puncte negre, placut mirositoare. Planta infloreste din lunile iunie si pana in septembrie.

Vei gasi sunatoarea in flora spontana, in locuri uscate, pe terenuri cu multe tufisuri, terenuri virane, dar si pe marginea drumului si in apropierea apelor.

Beneficii sunatoare

Beneficii sunatoare
Beneficii sunatoare

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este bogata in elemente benefice organismului uman. Printre acestea se numara acidul valerianic, saponinele, rutina, colina, hiperina, uleiurile volatile, dar si galactoza.

Sunatoarea este remediul naturii pentru starile depresive, dar si pentru agitatia si ingrijorarea specifice starilor de anxietate. In plus, reducand aceste simptome, avand efectul de linistire a organismului contribuie la ameliorarea insomniei si la cresterea calitatii somnului.

Trebuie sa mai stii ca sunatoarea incetineste deteriorarea cognitiva datorita antioxidantilor pe care ii contine.

In plus, sunatoarea reduce inflamatiile si durerile si este cunoscute pentru efectul pe care il are in detoxifierea ficatului. Tot sunatoarea mentine functionarea normala a sistemului hepato-biliar.

Sunatoarea are proprietati antiseptice si antivirale si amelioreaza simptomele specifice gripelor, racelilor si virozelor respiratorii. In plus, sunatoarea te scapa de durerile de cap si de migrene.

Sunatoarea ajuta la vindecarea rapida a ranilor, chiar a ranilor rebele, rezistente la tratamentele conventionale. Amelioreaza eczemele, calmeaza pruritul si usturimea de la nivelul pielii, fiind utila si in ameliorarea arsurilor.

Este un bun adjuvant in tratarea problemelor digestive si amelioreaza durerile si disconfortul abdominal.

Cum sa folosesti sunatoarea

Cum sa folosesti sunatoarea
Cum sa folosesti sunatoarea

Nevroza, astenia si problemele nervoase se amelioreaza cu cate 10-15 picaturi de tinctura de sunatoare, administrate zilnic.

Dismenoreea este ameliorata prin administrarea de doua cani de macerta in fiecare zi.

Uleiul de sunatoare, administrat cate o lingura dimineata si seara are efecte de calmare si de ameliorare a simptomelor din ulcer si gastrita.

Tratamentul cu infuzie le este recomandat femeilor care au dereglari menstruale, fiind recomandat pentru buna functionare a organelor genitale.

Citeste si: Cum sa folosesti pelinul. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Asa cum am spus, tratamentul cu sunatoare stimuleaza si sustine functiile hepatice si amelioreaza incontinenta urinara.

Sunatoarea calmeaza si simptomele neplacute din colitele renale si biliare si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Zona afectata de rani sau de arsuri solare se poate masa cu ulei de sunatoare, acesta ameliorand simptomele si grabind regenerarea tesuturilor afectate.

Ceaiul de sunatoare poate fi administrat seara, inainte de culcare, datorita efectelor sale de calmare, fiind benefic pentru ameliorarea insomniei si starilor de agitatie. Acest preparat poate fi administrat si pentru ameliorarea disconfortului abdominal asociat problemelor digestive, cum sunt ulcerele si gastritele.

Preparare si administrare

Sunatoarea. Moduri de utilizare
Sunatoarea. Moduri de utilizare

Infuzia se prepara cu o lingura de planta intr-o cana cu apa clocotita. Se va bea dupa ce se raceste, indulcita cu putina miere. Infuzia stimuleaza secretia biliara.

Tinctura de sunatoare se obtine prin macerarea a 2 linguri de sunatoare in 100 ml de alcool timp de 10 zile. La finalul acestui interval, se filtreaza si se muta in recipiente mai mici. poate fi administrata atat intern, cat si extern.

Cataplasmele se fac cu ajutorul infuziei sau a tincturii si se aplica pe rani, eczeme sau arsuri.

Infuzia sau maceratul la rece pot fi utilizate pentru gargara, mai ales in gingivite si alte infectii ale cavitatii bucale, de cel mult doua ori pe zi.

Pentru prepararea uleiului de sunatoare se adauga 2-3 linguri cu sunatoare in 200 ml de ulei. Compozitia se lasa la macerat timp de 10 zile, intr-un spatiu caldut, apoi se filtreaza si se pune in sticle mai mici.

Uleiul de sunatoare este recomandat atat pentru uz intern, administrat cate 2-3 lingurite pe zi, intre mesele principale, pentru tratarea afectiunilor gastrice, cat si in uzul extern si in masaj.

Sunatoarea. Contraindicatii si reactii adverse

Tinctura de sunatoare
Tinctura de sunatoare

Iti spun ca daca alegi sa faci orice tratament cu sunatoare este bine sa eviti expunerea la soare deoarece pot aparea reactii neplacute, mai ales la nivel cutanat.

Este posibil ca substantele prezente in sunatoare sa interactioneze cu medicamentele prescrise de medic si din acest motiv este recomandat sa te sfatuiesti cu medicul tau inainte de a opta pentru un astfel de tratament.

Printre medicamentele care nu trebuie nicicum asociate cu sunatoarea se numara cele antidepresive, cele antihipertensive, dar si si pilulele contraceptive. Nu se va asocia nici cu analgezicele si nici cu antiastmaticele.

Este contrainzisa asocierea produselor pe bza de sunatoare, administrate intern, cu bauturile alcoolice.

Femeile insarcinate trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma infuzie de sunatoare.

Copiilor cu varsta mai mica de 6 ani le este interzisa administrarea interna de sunatoare, deoarece poate produce constipatie sau greata.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folositi cantitatile recomandate.