Cum sa folosesti trei frati patati. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti trei frati patati. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti trei frati patati. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Trei frati patati este una dintre cele mai recomandate si utilizate plante medicinale in pregatirea organismului pentru tratamente naturiste puternice. Este, practic, o planta care ajuta la detoxificarea organismului, pregatindu-l pentru o mai buna reactivitate la tratamentele ulterioare.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Viola tricolor
Viola tricolor

Trei frati patati (Viola tricolor) este o planta erbacee, anuala sau bianuala, cu radacini subtire si care atinge o inaltime de o jumatate de metru.

Asadar, o planta destul de inalta a carei tulpina poate fi arcuita sau dreapta, ramificata sau simpla.

Frunzele sunt alterne, ovat-triunghiulare, lung petiolate. Cel mai usor recunosti aceasta planta dupa florile cu cinci petale e un violet-albastrui intens, cu pete galbene sau albe si care au un miros placut.

Daca vrei sa te bucuri de flori atunci trebuie sa stii ca trei frati patati infloreste din mai pana in august.

Trei frati patati este o planta des intalnita in Europa si Asia, care creste spontan mai ales in zonele de deal si de munte, pe terenuri pietroasem, mai greu accesibile, stanncoase, dar si in poieni sau la marginea campurilor cultivate sau la marginea padurilor si drumurilor, in fanete, lunci si in livezi si pe langa vita de vie.

Trebuie sa stii ca in zona de campie, floarea de trei frati patati este alba, spre deosebire de cea care creste la altitudini mai mari si care are culoarea violacee despre care ti-am spus.

Beneficii trei frati patati

Beneficii trei frati patati
Beneficii trei frati patati

Trei frati patati este o planta bogata in saponine, alcaloizi, taninuri, fenoli sau flavonoide, dar si in acizi organici, acizi grasi, uleiuri eterice, glucide, saruri minerale si vitaminele A si C.

Planta este cunoscuta mai ales pentru proprietatile expectorante, diuretice si depurative. Este un bun colagog, antialergic si laxativ.

Compusii din trei frati patati au efecte emoliente, antitusive si antiinflamatoare, contribuind la diminuarea iritatiei la nivelul mucoaselor cailor respiratorii.

Trei frati patati este recomandata in tratarea bronsitelor, a astmului si a tusei, dar si a pneumoniei. Ceaiul ajuta la eliminarea secretiilor bronsice si la vindecarea afectiunilor respiratorii.

Totodata, ceaiul este util in reglarea tensiunii arteriale, in afectiuni digestive insotite de constipatie sau in afectiuni renale, inclusiv in reducerea simptomelor cistitei.

Utilizarea plantei a dovedit beneficii in guta, reumatism, dar si in alergii. Este o planta utila in detoxificarea organismului primavara si in revigorarea organismului dupa boala.

Cum sa folosesti trei frati patati

Infuzie trei frati patati
Infuzie trei frati patati

Intern, pulberea de trei frati patati este recomandata in tratarea afectiunilor respiratorii, precum bolile respiratorii cronice, a bronsitei, a astmului. Este recomandata administrarea a 4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea de trei frati patati, asociata, in cantitati egale, cu pedicuta, salvie si menta, ajuta la detoxifierea organismului fumatorilor si este recomandata in bronsita asociata fumatului. Se recomanda cate 4 lingurite de pulbere pe zi.

Tot pulberea, dar cate 6 lingurite in faza acuta si cate 4 in faza cronicizata, este recomandata in diverse tipuri de alergie, in astm si bronsite alergice in rino-sinuzita si in rinita alergica. Este important ca alimentatia sa fie si ea modificata si sa fie bazata mai mult pe fructe si legume proaspete, in vreme ce carnea, dulciurile si lactatele sa fie consumate cu moderatie.

Pulberea, administrata cate 3 lingurite pe zi, este utila in tratarea racelilor si a gripelor, dar si in deficientele imunitare. Pulberea poate fi utilizata, ca adjuvant, in tratarea diferilor tipuri de hepatita. Tot ca adjuvant este folosita in tratamente de lunga durata, mai mult de trei luni, in scleroza multipla si in tumorile benigne.

Citeste si: Cum sa folosesti flori de galbenele. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

De asemeneam pulberea poate fi utilizata in ameliorarea constipatiei si mai ales a constipatiei cronice. Este recomandata asocierea cu volbura si seminte de in, iar in constipatiile cronice sau in cele care persista, pulberea de trei frati patati va fi combinata cu revent si crusin.

Infuzia combinata este recomandata in diverse intoxicatii. Indicatia este de a adauga la infuzia combinata 2-3 lingurite de sare la un litru de infuzie pentru a provoca voma si a elimina toxinele din stomac. Apoi se bea cate o cana de infuzie combinata la cel mult 2 ore pentru a favoriza eliminarea substantelor toxice prin transpiratie si urina.

Infuzia combinata, cate 2 cani pe zi, pe stomacul gol, este indicata si in acneea rozacee si in acneea juvenila. Pe de alta parte, administrarea a cate 4 cani de infuzie combinata in fiecare zi are efecte benefice in dermatoze rezistente la tratament, in furunculoza, psoriazis, dar si adjuvant in tuberculoza cutanata.

Curele de lunga durata cu cate 2-3 cani de infuzie combinata administrate zilnic amelioreaza simptomele din reumatismul cronic, din cel degenerativ, dar si pe cele specifice gutei.

Totodata, infuzia combinata asociata cu ienupar si merisor ajuta in tratarea insuficientei renale.

Preparare si administrare

Ceai trei frati patati
Ceai trei frati patati

Pulberea se obtine prin macinarea plantei cu rasnita de cafea. Apoi, este recomandat ca pudra obtinuta sa fie cernuta. Se va administra cate o lingurita rasa, de cel mult 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se va mentine sub limba timp de 10-15 minute si apoi se va inghiti cu putina apa.

Este important ca pulberea sa fie administrata cu o jumatate de ora inainte de masa. Atentie! Nu se recomanda pastrarea pulberii in casa mai mult de 10 zile pentru ca isi pierde din proprietatile curative.

Infuzia combinata se obtine din 1-2 lingurite de pulbere de trei frati patati lasata la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa, undeva la 125 ml de apa. Dimineata, se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute, apoi se receste, la final, cele doua extracte se amesteca. Se consuma cate o cana inaintea celor trei mese principale ale zilei.

Decoctul se obtine prin fierberea a 2-3 lingurite de planta intr-o cana cu apa, nu mai mult de 10 minute. Se administreaza cate 2-3 lingurite pe zi pentru tratarea astmului bronsic.

Pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor se recomanda efectuarea de bai locale in care se adauga infuzie de trei frati patati.

Contraindicatii si reactii adverse

Flori Viola arvensis
Flori Viola arvensis

Trei frati patati este o planta care ajuta la detoxifierea organismului si nu are contraindicatii sau reactii adverse, daca sunt respectate dozele recomandate.

Daca sunt, insa depasite, adica un adult consuma mai mult de 18 grame, iar un copil de 4-12 ani, mai mult de 4 grame, atunci pot sa apara  varsaturi, diaree, inapetenta, greata si, mai rar, iritatii si prurit la nivelul pielii.

Este recomandat sfatul unui medic in cazul femeilor insarcinate sau al celor care alapteaza.

Toxicitate. Asa cum am spus, daca sunt respectate dozele recomandate, planta nu este toxica, insa trebuie sa mai stii ca este de evitat sa consumi aceasta planta netratata. Este recomandata utilizarea pulberii din planta uscata si prepararea termica, ca in cazul infuziilor si a decoctului.