Cum sa folosesti podbalul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti podbalul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti podbalul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Podbalul este o planta ierboasa, de mici dimensiuni, care creste in flora spontana, mai ales in locuri necultivate, mai degraba parasite. Iata ce trebuie sa stii cum poti folosi aceasta planta.

Descrierea plantei. Unde gasesti podbalul

Podbalul
Podbalul

Podbalul este o planta de mici dimensiuni, erbacee, care face parte din familia compozitelor. Nu creste foarte inalta, ajunga la maturitate la cel mult 15 centimetri.

Rizomul este, insa, foarte puternic si foarte lung, putand ajunge pana la 1 metru. Podbalul infloreste de-a lungul primaverii, iar florile sunt galbene, asemanatoare papadiei.

Podbalul se simte bine in medii umede si poate fi gasita in flora spontana din adancituri de teren, pe malul apelor, in santuri sau pe terenuri surpate.

Beneficii podbal

Beneficii podbal
Beneficii podbal

Cele mai importante substante care se regasesc in podbal (Tussilago farfara) sunt inulina, taninurile, sterolii, destrina, saruri minerale, albuminoide si bactericide. Compusul specific din podbal este tusilagina.

Podbalul este folosit ca emolient si fludizant, dar si pentru proprietatile sale expectorante, antiseptice si antispastice.

Aceasta planta este adeseori utilizata in infectii respiratorii, in care actioneaza ca antiseptic si reduce spasmele de la nivelul bronhiilor in bronsite. Actiune similara are si in laringita, traheita sau chiar in emfizemul pulmonar. Este un calmant natural al tusei, mai ales al celei severe si amelioreaza raguseala.

Este utilizat cu rezultate bune, de ameliorare a simptomelor, in dischinezia biliara, in tulburari digestive usoare, dar si in silicoza, flebita si eruptii cutanate.

Se mai regaseste si in industria cosmetica, unde recomandarea de utilzare este pentru bai si impachetari, mai ales pentru curatarea si intretinerea tenurilor grase.

Podbalul este recomandat si pentru cresterea poftei de mancare, mai ales in starile de convalescenta si in recuperarea dupa boli grave. Trebuie sa iti mai spun ca ajuta digestie si reduce inflamatiile care pot sa apara la nivelul mucoasei stomacului.

In plus, prin efectul diuretic, podbalul impiedica acumularea de toxine in organism.

Aceasta planta este recomandata in ameliorarea sindromului picioarelor umflate, unde actioneaza ca antiinflamator si, daca este utilizata frecvent, atenueaza, in timp, atat senzatia de picioare umflate, cat si durerile si disconfortul asociate.

Podbalul aduce un beneficiu organismului prin mineralizarea si remineralizarea acestuia, mai ales la schimbarea anotimpurilor, la trecerea de la iarna la sezonul cald, precum si in astenia care, adeseori, este asociata acestui tranzit.

Cum sa folosesti podbalul

Cum sa folosesti podbalul
Cum sa folosesti podbalul

Asa cum am spus, poate cea mai larg raspandita si la indemana indicatie terapeutica este in problemele aparatului respirator. Fie ca vorbim despre laringita, tuse, bronsita sau astm, podbalul este un foarte bun calmant si expectorant. In toate aceste patologii se vor administra 2-3 lingurite cu sirop in fiecare zi, pana la remiterea simptomelor suparatoare sau pana la vindecare, dupa caz.

In bronsite, dar mai ales in insuficienta respiratorie, recomandarea este ca tratamentul cu sirop sa fie sustinut de inhalatii cu infuzie de podbal, la nevoie, adica in crizele severe. Tuberculoza poate fi ameliorata prin aplicarea pe pieptul bolnavului de cataplasme cu infuzie sau chiar frunze verzi, proaspete, zdrobite.

Siropul de podbal, administrat 2-3 lingurite in fiecare zi amelioreaza simptomele din gripa. Totodata, el poate fi administrat in acest fel pe toata durata sezonului rece, cand riscul de imbolnavire este mai mare, ca un potentator al sistemului imunitar.

Asa cum am spus, utilizata in bai, infuzia de podbal amelioreaza sindromul picioarelor umflate si obosite, in vreme ce durerile de articulatii sau cele secundare uner afectiuni dermatologice pot fi ameliorate prin aplicarea de cataplasme cu frunze proaspete, zdrobite.

Preparare si administrare

Ceai de podbal
Ceai de podbal

Cum sa folosesti podbalul. Pentru obtinerea infuziei sunt necesare doua linguri de frunze de podbal. Acestea vor fi infuzate in doua cani cu apa fierbinte. Infuzia se va bea de-a lungul unei zile, cu inghitituri mici.

Siropul se prepara intr-un borcan mai mare in care se pun frunze de podbal, iar intre aceste straturi se adauga zahar. Borcanul se leaga la gura sau se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de doua luni  intr-un spatiu cu multa umbra si ceva mai racoros. Apoi, continutul borcanului se fierbe pana ce capata consistenta unui sirop. In ultima etapa, siropul se filtreaza si se pune in sticle mai mici.

Pentru cataplasme, am spus deja, se utilizeaza fie frunze proaspete, eventual zdrobite, fie infuzie de podbal, iar pentru baile locale, in apa se toarna infuzie. Inhalatiile se fac utilizand infuzie de podbal.

Citeste si: Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Nu ti-am spus ca din aceasta planta se poate obtine si un suc proaspat, daca este stoarsa prin storcatorul electric. Acest suc este recomandat in afectiunile digestive, dar si in remineralizarea organismului si sustinerea sistemului imunitar.

Tinctura se podbal se va obtine prin amestecarea a 100 g de flori si rizomi cu 100 ml de alcool alimentar, ceva mai tare. Amestecul se agita si se lasa la macerat doua saptamani. Este important ca macerarea sa se produca la intuneric.

Dupa cele doua saptamani, podbalul macerat se filtreaza si se pune in sticle mai mici, sterile. Tinctura se administreaza cate 20-25 picaturi inainte de mesele principale. Acest preparat este utilizat pentru calmarea iritatiilor si inflamatiilor mucoasei bucofaringiene, in laringite, dar si pentru calmarea tusei si a simptomelor din astmul bronsic.

Contraindicatii si reactii adverse

Tussilago farfara
Tussilago farfara

Podbalul este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si copiilor de varste mici, sugarilor, chiar daca acestia nu sunt alaptati de catre mame.

Totodata, persoanele care sufera de boli hepatice, cardiace sau boli cronice nu trebuie sa consume prepate pe baza de podbal fara avizul medicului specialist.

Se recomanda respectarea dozelor indicate pe ambalaj sau prescrise de catre medic.

Toxicitate. Nu este documentata, dar trebuie respectate dozele prescrise. Cantitatile mari de planta administrata devin toxice pentru organism.