Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Paducelul este un arbust despre care, eu cel putin, nu stiam foarte multe lucruri inainte de a afla ce beneficii fabuloase poate avea in reglarea hipertensiunii arteriale.

Descrierea plantei. Cum arata paducelul si unde il gasesti

Paducelul
Paducelul

Trebuie sa iti spun ca paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust destul de inalt, care poate ajunge pana la 10 metri inaltime si care infloreste in perioada aprilie-mai, cand te va imbia cu aroma linistitoare a florilor sale albe. Fructele sale sunt rosii si le poti vedea undeva in lunile septembrie-octombrie.

Paducelul are o tulpina scunda si neregulata si cu frunze rombic ovate, verzi lucitoare.

Speciile de paducel sunt raspandite in Europa, Africa de Nord si Asia de Vest. La noi, il poti regasi mai ales in zonele deluroase.

Beneficii paducel

Ceai de paducel
Ceai de paducel

Paducelul este bogat in luteolin, hiperozidvitexina, quercetina, flavonoizi, apigenina, si procianide oligomere. In plus, printre compusii lui se regasesc vitamina C, saruri minerale, proteine sau sorbitol.

Trebuie sa stii ca fructele contin taninuri, vitamina C si B, pectine, glucoza, sorbitol, colina si mai multe tipuri de uleiuri.

Cele mai cunoscute beneficii ale acestei plante sunt legate de zona cardio-vasculara. Paducelul este un puternic echilibrant al tensiunii arteriale, un hipotensiv bland, dar eficient. El inlatura extrasistolele, potenteaza activitatea respiratorie, regleaza ritmul inimii si circulatia vasculara si imbogateste circulatia la nivel cerebral.

Are efect de tonic asupra inimii, mai ales in tratamentele d elunga durata. In plus, este un vasodilatator coronarian puternic, un diuretic bun si poate fi utilizat in scaderea febrei si ca un astringent mediu ca intensitate.

Cum sa folosesti paducelul

Cum sa folosesti paducelul
Cum sa folosesti paducelul

Paducelul se utilizeaza cu precadere intern, singura lui utilizare externa fiind in cazul bailor, cand are efect sedativ.

Asadar, intern este utilizat in tulburarile de ritm cardiac, adica in ceea ce cunoastem ca fiind palpitatii. Este utilizata pulberea din flori, insa efectele pot fi crescute daca aceasta este amestecata cu alte plante.

Cura este recomandat sa fie continuata aproximativ o luna dupa disparitia simptomelor. In tratamentele de lunga durata este recomandata utilizarea tincturii de flori de paducel, administrarea fiind cate o lingurita, de patru ori pe zi, timp de pana la un an de zile.

Paducelul, sub forma de infuzie din fructe si flori, poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea bolilor degenerative ale inimii, dar si in scleroza coronariana la varstnici sau in ischemia cardiaca. Se consuma nu mai mult de 3 cani pe zi, in cure de lunga durata. Daca medicul nu recomanda consumul de lichida, atunci se va utiliza tinctura de paducel, doza fiind de 4 lingurite in fiecare zi.

Paducelul este recomandat ca adjuvant in angina pecorala. In acest caz este indicata folosirea pulberii din flori si fructe, doza fiind de 4 lingurite pe stomacul gol, in fiecare zi.

Tot pulberea este indicata in tratarea arteriosclerozei, mai ales cand aceasta este combinata cu anghinarea si patlagina, evident, in proportii egale.

Citeste si: Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii

Pulberea de fructe, cate o lingurita de 4 ori pe zi poate ajuta in tratarea hipertensiunii arteriale si a tensiunii arteriale oscilante. Este indicata urmarea unei cure de cel putin 6 luni, iar persoanelor care au probleme in gestionarea furiei le este recomandata utilizarea florilor de paducel, in combinatie cu talpa gastei si sunatoare.

Infuzia combinata este utila in problemele de circulatie periferica deficitara, in tratarea varicelor si a hemoroizilor.

Tulburarile care survin odata cu menopauza pot fi ameliorate cu infuzie combinata din fructe, nu mai mult de 2 cani pe zi. Daca apar stari de iritabilitate, bufeuri, emotionalitate intensa, atunci pe langa infuzia recomandata, poate fi folosita si pulbere, care se administreaza sublingual, cate o lingurita cu pulbere de flori de paducel, de cel mult 4 ori pe zi.

Pulberea de fructe si de flori poate fi utilizata in ameliorarea surmenajului varstnicilor, in vreme ce problemele cu celulita si obezitatea pot fi ameliorate cu infuzie combinata de fructe de paducel. Aceasta infuzie va fi administrata in fiecare zi, nu mai mult de o cana inaintea fiecarei mese.

Fructele de paducel sunt recomandate in diaree, angina, litiaza urinara sau in leucoree si afectiuni ale faringelui.

In cazul in care mainile si picioarele se umfla, se recomanda 5-6 picaturi de tinctura de paducel in fiecare zi, iar pentru reducerea nivelului colesterolului in sange se vor administra 3-4 lingurite cu pulbere de paducel in fiecare zi.

Preparare si administrare

Pulbere de paducel
Pulbere de paducel

Cum sa folosesti paducelul. Pulberea se obtine prin macinarea plantei uscate. Apoi, pulberea rezultata va fi cernuta prin sita de faina. Este recomandata administrarea unei lingurite rase, de trei ori pe zi, inaintea mesei.

Pulberea se va mentine sub limba aproximativ un sfert de ora inainte de a fi inghitita cu apa. Este important de retinut faptul ca pulberea nu poate fi pastrata mai mult de 10 zile deoarece isi pierde din calitatile curative.

Infuzia combinata se obtine din 2 lingurite de pulbere de flori sau fructe de paducel care se lasa la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa. In dimineata urmatoare, se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramana se opareste cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute, apoi se lasa la racit.

Cele doua extracte sunt ulterior amestecate. Infuzia combinata se bea cu un sfert de ora inaintea mesei, nu mai mult de 3 cani pe zi.

Pentru producerea tincturii este necesar ca intr-un borcan sa se pune trei parti de pulbere de fructe de paducel si restul alcool de 50 de grade. Borcanul se inchide si se lasa la macerat timp de 8 zile. Apoi se filtreaza si se pune in sticle mici, inchise la culoare. Este recomandata utilizarea unei lingurite.

Contraindicatii si reactii adverse

Fructe de paducel
Fructe de paducel

Paducelul este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece poate produce relaxarea uterului, aceasta fiind cea mai importanta contraindicatie a sa.

Este important de retinut ca o cura cu paducel poate fi facuta doar pe perioade scurte de timp, pana la reducerea tensiunii arteriale la un nivel optim, asta inseamna undeva la cel mult 3 luni de zile.

Trebuie sa mai stii ca dozele mari de paducel pot produce ameteli. Oricum, daca consumi aceasta planta trebuie sa eviti sofatul deoarece poate inceti reflexele.

Toxicitate. In dozele recomandate si cu respectarea contraindicatiei de utilizare de catre femeile insarcinate, nu se cunosc.