Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii
Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii

Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii


Echinaceea este unul dintre cei mai importanti aliati impotriva gripelor, racelilor si a bolilor specifice sezonului rece, in mare, datorita efectului de potentator al sistemului imunitar.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Echinaceea
Echinaceea

Echinaceea (Echinacea purpurea) este o planta erbacee, cu flori, care se regaseste in familia margaretelor. Trebuie sa stii ca exista nu mai putin de 10 subspecii de Echinaceea, toate cu efecte tamaduitoare.

Floarea are o tulpina care poate atinge pana la 1 metru inaltime, iar daca are conditii potrivite de dezvoltare, poate ajunge chiar la 1,5 metri. Frunzele plantei sunt scurte, petiolate, in vreme ce frunzele de la baza plabtei sunt ceva mai lungi. Echinaceea infloreste toamna.

O gasesti, in mod natural, in centrul si estul Americii de nord, simtindu-se foarte bine in zonele de preerie umeda sau in padurile ceva mai deschise. A fost adaptata si poate fi cultivata si la noi, insa are nevoie de ceva atentie pentru a se dezvolta corespunzator.

Beneficii echinaceea

Beneficii echinaceea
Beneficii echinaceea

Incep prin a-ti spune ca Echinaceea este o sursa importanta de vitamina A, C, E, complexul de vitamine B, dar si de proteine, potasiu, zinc, cupru, acizi grasi, calciu si fier.

Trebuie sa stii ca aceasta planta reduce in primul rand simptomele gripei si racelii, dar si a celor asociate infectiilor de tract respirator, in general. In plus, poate fi consumata pentru a preveni aparitia acestor patologii, atat de frecvente mai ales in sezonul rece.

Psoriazisul si eczelemel, dar si ranile superficiale pot fi ameliorate prin consumul de echinaceea care nu face altceva decat sa accelereze procesele reparatorii, de vindecare, ale organismului. Din acest motiv, poate fi utilizata cu succes si in tratarea afectiunilor bucale, cum sunt aftele si gingivita.

Echinaceea are efect antiinflamator si poate fi utile in afectiunile cronice, in inflamatiile sistemice sau in cele oculare.

In plus, echinaceea reduce anxietatea si depresia si functioneaza ca un stimulator al memoriei.

Putini stiu ca aceasta planta, consumata zilnic, poate fi benefica performantelor sportive, prin cresterea aportului de oxigen in timpul miscarii, in timpul efectuarii exercitiilor fizice, oferind un randament mai bun.

Echinaceea este beneficii asupra tractului digestiv si este recomandata persoanelor care au o sensibilitate la acest nivel, inclusiv persoanelor care sufera de constipatie.

Indicatii terapeutice echinaceea

Indicatii terapeutice echinaceea
Indicatii terapeutice echinaceea

Asa cum am spus, poate cea mai cunoscuta dintre recomandarile utilizarii de echinaceea este cea legata de infectiile respiratorii. In acest caz, este indicat consumul a cel mult 30 de picaturi de tinctura in fiecare zi. La fel si in cazul gripelor, unde este utilizata mai degraba ca potentator al sistemului imunitar.

Am mentionat, deja, dar la modul general, sensibilitatea tractului digestiv, insa trebuie sa iti spun ca echinaceea poate fi extrem de utila in ameliorarea neplacutelor simptome ale enterocolitei.

Totodata, este utilizata ca adjuvant in tratarea infectiilor urinare, avand efect antiinflamator si usor antiseptic.

Citeste si: Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Am vorbit despre beneficiul pe care il aduce in vindecarea ranilor, iti spun ca daca aplici pe zona afectata de o rana, o ulceratie la nivelul pielii sau un abces un tampon de vata sau un disc demachiant inmuiat in tinctura de echinaceea, reducerea simptomelor si vindecarea vor fi mai rapide.

Poti folosi o crema pe baza de echinaceea in tratarea arsurilor. Vorbim, desigur, despre arsurile superficiale, pe suprafete mici.

Echinaceea este indicata, prin uz intern si extern, in tratarea urticariei, in vreme ce otita poate fi ameliorata daca se toarna in ureche 10 picaturi de tinctura, de cel mult 2-3 ori pe zi.

Herpesul si sinuzita sunt si ele ameliorate de echinaceea, iar pentru durerile in gat este recomandata gargara cu ceai de echinaceea.

Preparare si administrare. Cum sa folosesti echinaceea

Tinctura
Tinctura

Echianceea poate fi utilizata sub mai multe forme.Tinctura, de exemplu, se obtine prin mixarea sau stoarcerea plantei proaspete. Peste acest suc se adauga 300 de ml de alcool, amestecul fiind lasat la macerat timp de 20 de zile, intr-un loc insorit.

Apoi, se va filtra, depozita in sticlute si se va mentine la rece. Daca apar probleme de imunitate scazuta sau o lipsa de vitamine diagnosticata de medic, se recomanda consumul a 30 de picaturi de tinctura, de trei ori pe zi. Este indicat ca aceste picaturi sa fie diluata cu putina apa. Cura va dura nu mai putin de doua saptamani. Urmeaza o pauza de 10 zile si se va relua.

Daca nu iti place ideea picaturilor de tincutura, cele doua probleme mentionate mai sus pot fi ameliorate cu ceai de echinaceea. Infuzia se va prepara ca oricare alta.

Pentru prepararea unui unguent pe baza de echinaceea ai nevoie de un pachet de unt, pe care il vei topi si in care vei adauga suc de echinaceea. Amestecul se va lasa la racit, insa nu complet, pentru a putea fi transferat in recipientul de pastrare. Unguentul este util in tratarea micozelor, ca antibacterian si cicatrizant.

Sucul de echinaceea se obtine prin stoarcerea sau mixarea plantei proaspete. O poti utiliza si ca supliment alimentar, sub forma de pastile sau capsule, pe care le poti procura de la farmaciile naturiste.

Contraindicatii si reactii adverse

Supliment natural
Supliment natural

Echinaceea nu are efecte adverse, atata vreme cand sunt respectate cateva indicatii. Prima dintre ele este sa nu fie depasita doza zilnica de 900 de mg.

Cea de-a doua recomandare este sa nu fie asociata consumului de cafea, ceai, bauturi energizante sau care contin cofeina. Daca nu se respecta aceasta indicatie, atunci pot aparea efecte precum cresterea ritmului cardiac, mialgia sau o stare de agitatie si nervozitate.

Cele mai documentate efecte adverse ale echinaceei includ durerile de stomac, senzatia de greata, varsaturile, diareea, dar si febra, durerea in gat, durerea la nivelul muschilor si/sau al articulatiilor, un gust neplacut in gura sau senzatia de gura uscata, senzatia de amorteala in limba, mialgii, ameteala si chiar confuzie, dar si insomnie.

Daca folosesti un unguent sau o crema pe baza de echinaceea, trebuie sa stii ca poate provoca prurit sau eruptie cutanata rosie.

Este contraindicat consumul de echinaceea in cazul in care esti alergic la aceasta planta, dar si la ambrozie, margarete, galbenele sau crizanteme, si daca suferi de o boala autoimuna de tipul lupusului sau artritei reumatoide. Produsul nu se va administra nici copiilor cu varsta mai mica de 12 ani. Cere sfatul medicului tau curant inainte de a apela la remedii naturiste.

Toxicitate. La respectarea dozelor recomandate si a contraindicatiilor, nu este documentata.