Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Cum sa folosesti menta. Poate una dintre cele mai utilizate plante medicinale de la noi, menta este usor de recunoscut datorita mirosului puternic, racoritor si placut pe care il emana.

Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Menta
Menta

Menta sau izma, cum i se mai spune popular, este o planta ierboasa, perena, care cresre in culturi. Menta face parte din familia Lamiaceae, alaturi de cimbru, cimbrisor, maghiran, levantica si salvie.

Menta are o tulpina erecta, cu 4 munchii si care poate creste destul de inalta, atingand chiar si un metru in inaltime. Radacinile sunt fibroase, iar florile, care incep sa apara din iunie, sunt de un roz pal. Frunzele sunt petiolate, cu marginea serata.

Este o planta importata din zona Marii Mediterane, adaptata si la noi, dar care nu cerste constant in flora spontana, dezvoltandu-se mai degraba in culturi, in gradini.

Beneficii menta

Beneficii menta
Beneficii menta

Menta este o planta bogata in vitamina A si C, in fier, magneziu, cupru, potasiu, calciu, acizi grasi, Omega 3 si vitamina B12. In scopuri medicinale este utilizata partea aeriana a plantei.

Menta poate ameliora simptomele indigestiei. Se recomanda uleiul de menta, mai degraba decat frunzele, fie ele proaspete sau uscate.

Sunt studii care sustin ca mirosul de menta sustine functiile cerebrale, mai ales memoria si concentrare, dar si ca scade nivelul de frustrare, oboseala si anxietatea.

In plus, planta poate ameliora respiratia urat mirositoare, insa nu reduce nivelul bacteriilor de la nivelul cavitatii bucale, responsabile pentru halena decat daca este utilizata sub forma de ulei.

Menta (Mentha) amelioreaza durerile de cap, avand efect vasodilatator asupra vaselor de sange ingustate, una dintre cauzele aparitie acestui tip de durere. Uleiul de menta este recomandatca adjuvant in tratarea durerilor de cap si a migrenelo, fiind utilizat in masarea zonei tamplelor, diluat cu ulei de masline, pentru a nu produce iritatie locala.

Menta are proprietati expectorante si astringente si este utilizata de mult timp in ameliorarea simptomelor gatului iritat din raceli si gripe, dar si pentru tratatea tusei si congestiei nazale. In acest ultim caz este recomandata inhalarea aburilor de la decoctul de menta.

Tot menta este un bun aliat in perioadele complicate din viata, reducand stresul perceput si anxietatea. Este recomandata utilizarea uleiului de menta in aromaterapie.

Decoctul de menta reduce febra si inflamatia asociata in starile gripale sau in raceli si viroze respiratorii.

Menta previne si trateaza greata si varsaturile, potenteaza imunitatea si ajuta la raspunsul organismului in caz de alergie. Este un bun adjuvant in regenerarea parului si poate fi utilizata pentru ameliorarea insomniilor, avand proprietatea de a calma organismul si de a-i induce o usoara stare de somnolenta. Nu in ultimul rand, planta amelioreaza durerile si disconfortul asociate menstruatiei.

Cum sa folosesti menta

Cum sa folosesti menta
Cum sa folosesti menta

Intern, pulberea de menta, asociata cu iarba de trei frati patati este recomandata in ameliorarea astmului si a bronsitei. In fazele acute ale bolilor, indicatia este de administrare de infuzie fierbinte pentru efectul bronhodilatator rapid.

Tot pulberea este recomandata in ameliorarea digestiei lente, a simptomelor indigestiei, a balonarii, dar si a aerofagiei. Este important ca pulberea sa fie administrata sublingual cu 5-10 minute inainte de masa.

Pulberea poate fi administrata de catre cei care sufera de rau de miscare pentru prevenirea senzatiei de greata si pentru ameliorarea acestei senzatii neplacute, indiferent de cauzele ei. In cazul raului de masina, puberea se va administra cu o ora inainte de plecare si, daca este necesar, si pe durata calatoriei. In cazuri de rau de miscare ceva mai severe, pulberea se va asocia cu pulberea de ghimbir.

Citeste si: Cum sa folosesti busuiocul. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Pulberea de menta si cea de pelin, amestecate in proportii egale si administrate de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol au beneficii in tratarea halenei si a haleneui asociate dispepsiei. Se va administra o lingurita, de 3-4 ori pe zi. Pulberea se mentine sub limba 10-15 minute, inainte de a fi inghitita cu apa. Este important ca acest tratament sa fie urmat pentru o perioada de 7-10 zile.

In fine, pulberea este administrata si in starile de oboseala si de surmenaj. Aici recomandarea poate merge si catre infuzia combinata de menta, insa administrata rece sau la temperatura camerei.

In caz de gripa si raceala, dar si ca adjuvant in tuberculoza si in tusea convulsiva este recomandata infuzia fierbinte, mai ales cand boala este asociata cu sensazatie de frig, frisoane. Infuzia sau infuzia combinata pot fi administrate la temperatura camerei pentru scaderea febrei.

Poate nu stiai, dar infuzia de menta este utilizata si in ameliorarea sughitului. Se recomanda administrarea unui pahar cu infuzie, cu inghitituri mici si dese, fara pauza.

Mentha
Mentha

Infuzia fierbinte este utila in colici abdominale, gastrice si in colonul spastic, in vreme de infuzia combinata, dar administrata la temperatura camerei, asociata cu musetel, isi poate dovedi utilitatea in ameliorarea disconfortului abdominal, mai ales a celui aaociat starilor de agitatie, neliniste si iritabilitate.

Infuzia combinata, cu o concentratie mai mare, 1 lingurita la o cana cu apa pana la 3-4 lingurite la cana cu apa, se recomanda pentru ameliorarea diareei, concentratia fiind ajustata in functie de severitatea afectiunii. Rezultate mai bune se obtin cand menta este asociata cu frunze de coada racului si/sau cretisoara, in proportii egale.

Infuzia combinata superconcentrata este utila si in ameliorarea infectiilor gastro-intestinale, dar si in ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor, mai ales cand sunt asociate cu greata si varsaturi.

Extern, infuzia combinata superconcentrata adaugata in diferite bai amelioreaza durerile musculare, iar compresele cu acest produs amelioreaza disconfortul din herpes.

Cataplasma rece cu menta amelioreaza iritatia la nivelul pielii, dar si pruritul asociat, iar in combinatie cu musetel, cataplasma reduce simpatomele urticariei.

Cataplasmele aplicate pe ceafa si pe frunte reduc durerilo de cap, dar si contuziile, indiferent de zona in care acestea s-au produs.

Cataplasma cu frunze de menta amelioreaza tenul gras si porii dilatati. Se recomanda ca tenul sa fie in prealabil curatat cu apa si sapun.

Preparare si administrare

Menta uscata
Menta uscata

Pentru prepararea pulberii de menta este suficienta macinarea plantei cu rasnita pentru cafea. Pulberea se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Asa cum am mai spus, este esential ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. Evident, nu se recomanda pastrarea acestui produs pentru mai mult de 10 zile din cauza alterarii proprietatilor curative.

Infuzia fierbinte se obtine dintr-o lingurita de pulbere de frunze de menta peste care se adauga o cana de apa fierbinte. Amestecul se acopera si se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se indulceste si se bea cat mai cald posibil. Doza maxima este de trei cani pe zi.

Pentru infuzia combinata se pun la inmuiat peste noapte, intr-o jumatate de cana cu apa 2 lingurite de pulbere. Dimineata, maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute. Dupa ce infuzia se raceste, cele doua extracte se anesteca si se consuma cu un sfert de ora inainte de masa, nu mai mult de trei cani pe zi.

Infuzia combinata superconcentrata se prepara similar, doar ca doza de pulbere utilizata este de 2-3 lingurite.

Pentru cataplasme, se amesteca pulberea de menta cu apa calduta pana se obtine o pasta care nu curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul cu probleme.

Tinctura de menta se obtine dintr-o cana de alcool la care se adauga 5 lingurite cu menta uscata. Amestecul se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi se filtreaza. Tinctura este recomandata in masarea tamplelor si a articulatiilor in durerile de cap, respectiv in reumatism.

Uleiul de menta se obtine din amestecarea catorva linguri de planta verde, maruntita, cu o cana de ulei. Amestecul se lasa la macerat o luna, apoi se filtreaza, se muta in recipiente mai mici si se utilizeaza pentru masaj.

Infuzia sau uleiul de menta sunt utilizate pentru inhalatii.

Contraindicatii si reactii adverse

Izma
Izma

De obicei, la persoanele cu gastrita, ulcer sau alte afectiuni digestive, menta poate da o senzatie de disconfort sau chiar durere.

In plus, utilizarea pe termen lung duce la o sensibilizare a tubului digestiv si poate produce disconfort si durere.

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a urma tratamente cu produse din menta.

Toxicitate. Nu este documentata, insa iti recomandam sa folosesti cantitatile indicate.