Cand se culege menta. Afla cum sa faci asta in mod corect pentru a nu afecta cresterea plantei. Ce trebuie sa ai in vedere, dar si cum sa usuci frunzele pentru ceai. Iata ce trebuie sa stii si ce proprietati are aceasta planta.
Ce proprietati au frunzele de menta
Inainte sa vorbim despre cand se culege menta, ar trebui sa stii si ce proprietati au aceste frunze si de ce este bine sa le ai tot timpul pe acasa.
In primul rand, menta poate fi folosita pentru a scapa de problemele digestive, dar in acelasi timp ceaiul de menta actioneaza si la ameliorarea durerilor de cap sau la relaxarea sistemului muscular.
Bineinteles, menta te poate ajuta si la eliberarea cailor respiratorii, dar in acelasi timp ii poate ajuta si pe cei ce au probleme cu alergiile de sezon.
Totodata, menta te poate scapa de stres si anxietate. Frunzele de menta din ceai elibereaza 12 compusi chimici atunci cand intra in contact cu apa fiarta, iar acestia au ca rol de a inviora organismul, de a il calma, dar in acelasi timp si de a inhiba centrii agresivitatii.
Totusi, tine cont ca excesul de ceai de menta poate sa provoace crampe abdominale, constipatii sau balonare. Asadar, ar fi bine sa nu il bei in exces!
Cand se culege menta. Cum sa usuci frunzele in mod corect
Cand se culege menta. Daca si tu vrei sa culegi menta din curte, ar trebui sa stii ca scopul la care vei folosi frunzele este foarte important. Spre exemplu, daca vrei sa culegi menta pentru a extrage uleiul volatil, atunci va trebui sa faci asta in momentul in care aproximativ 50% din inflorescente s-au descis.
Mai mult, menta trebuie culeasa dimineata, deoarece acesta este momentul in care uleiurile esentiale din planta au aroma intensa. Este foarte important ca frunzele sa fie uscate, asa ca nu le culege dupa ce a plouat sau atunci cand sunt pline de roua.
Daca vrei sa folosesti frunzele pentru ceai, atunci acestea trebuie culese inainte ca planta sa infloreasca. Tine minte ca frunzele pot fi culese atunci cand ajung la o lungime de 5-6 cm.
Atunci cand le culegi le poti taia folosind o foarfeca bine ascutita sau le poti rupe. Totusi, lasa 1-2 randuri de frunze pentru a ajuta planta sa se recupereze si sa creasca din nou. In acest fel, o sa mai poti recolta frunze de 3-4 ori intr-un an.
Citeste si: Cand se culeg frunzele de zmeura pentru ceai si cum sa le usuci
Dupa ce le-ai cules, frunzele se spala cu apa rece pentru a le curata de praf, iar apoi se pun in prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de umiditate.
Abia apoi le poti pune intr-un loc uscat si racoros, unde nu ajunge lumina soarelui. Asigura-te ca in camera respectiva circula aerul, pentru ca frunzele sa se usuce in mod corect.
Mai poti atarna si tulpinile de menta de o sarma sau le poti pune direct intr-o punga de hartie. Totul o sa dureze aproximativ 2 saptamani, asa ca inarmeaza-te cu rabdare.
Pentru a prepara ceaiul de menta, frunzele uscate se pun in apa care a fost adusa la temperatura de fierbere. Dupa aceea, opreste focul si lasa frunzele la infuzat timp de 12 minute. Daca vrei sa obtii un ceai de menta mai puternic frunzele pot fi puse de la inceput in apa si apoi opresti focul atunci cand apa a inceput sa fiarba.