Cum sa folosesti craitele. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti craitele. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti craitele. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Cum sa folosesti craitele si ce beneficii au aceste plante. In cazul in care nu stiai, craita este o planta medicinala si ornamentala, care face parte din familia Asteraceae.

Popular, craita poarta si numele de vazdoaga, ocheasa, sascuta, schilculita, tigancusa, boanca, bofta, buzduca sau budiana, fiind usor recunoscuta datorita mirosului aromat, puternic pe care il are. Planta isi are originea din Mexic si a ajuns in Europa undeva in secolul al XV-lea.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Craite inflorite
Craite inflorite

Craitele sunt plante erbacee, de cultura, care isi gasesc locul in gradina si in parcuri, mai ales pentru valoarea lor ornamentala.

Aceste plante au aspect de tufa si sunt viguroase, bogat ramificate, puternice, cu o aroma puternica, dar placuta, asa cum am spus deja.

Tufele de craite cresc destul de inalte, si npot atinge chiar si un metru inaltime, in vreme ce diametrul nu depaseste 20-30 de centimetri.

Tulpinile craitelor sunt ramificate, erecte, iar frunzele sunt pentate, dintate pe margine si cresc alternant.

Florile sunt asezate in capitule mari, sunt solitare si au pendulculii lungi. Sunt usor de recunoscut dupa culoarea lor: galbene, rosiatice, portocalii sau chiar combinate, in functie de conditiile de crestere si dezvoltare.

Ce beneficii ofera craitele

Ce beneficii ofera craitele
Ce beneficii ofera craitele

Craita (Tagetes patula) este bogata in substante cu efecte antispastice, vermifuge, hipotensive, digestive si purgative.

In primul rand, craita trateaza afectiunile pancreasului, dar si pe cele secundare unei functionari deficitare a acestui organ, cum sunt psoriazisul, neurodermita, vederea slaba sau vitiligo.

Apoi, tinctura de craite amelioreaza simptomele diabetului, mai ales pe cele care tin de slabirea vederii. Se pare ca acest preparat actioneaza la nivelul retelei sanguine a ochilor, imbunatateste irigarea acestor organe, potentand astfel functionarea lor.

Craitele sunt cunoscute ca ameliorator al durerilor musculare si articulare, avand efect antiinflamator, mai ales in afectiuni cum sunt artritele, entorsele sau miozitele.

Ceaiul de craite este utilizat de mult timp, cu precadere in medicina traditionala, pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale, mai ales in cazul hipertensivilor, unde valorile sunt mai crescute decat este normal. Craita ofera elasticitate vaselor de sange, si sustin absorbtia mai rapida a proteinelor la nivelul organismului.

Produsele pe baza de craite actioneaza la nivel digestiv, prin stimularea sucurilor gastrice si imbunatatirea digestiei si a absorbtiei nutrientilor in organism. In plus, craitele sustin sanatatea intestinului si previn sau ajuta la eliminarea viermilor intestinali, acolo unde este cazul.

In fine, craitele trateaza acneea, furunculul si alte afectiuni cutanate. Responsabil de efectele benefice pe care craitele le au asupra pielii este betacarotenul care imbunatateste circulatia sanguina la nivelul capilarelor, adica al vaselor mici de sange. Preparatele din craite ajuta la eliminarea impuritatilor de la nivelul tenului si ii ofera acestuia un aspect tanar, sanatos si luminos.

Indicatii terapeutice

Ceai de craite
Ceai de craite

In infectiile tractului urinar, manifestate si prin usturime si/sau dificultati la urinare, este recomandata o cura cu pulbere de craite. Se vor administra 3-6 grame de pulbere de frunze, de 2 ori pe zi.

In cazul pietrelor la rinichi, se adminstreaza ceai de craite. Acesta de obtine prin infuzia a 20 de mg de frunze in 2 pahare cu apa fierbinte. Se va reduce pana ce ramane doar o jumatate de pahar de ceai, iar aceasta se bea de 2 ori pe zi, pana la remiterea simptomelor.

Pulberea de seminte de craite poate fi utilizata in tuse, astm si infectii respiratorii. Se vor administra cate 3-4 mg de pulbere de 2 ori pe zi.

Sucul de flori de craite, administrat cate 5-10 ml in fiecare zi este recomandat in ameliorarea colitei ulcerative, dar si in menoragie si in tratarea hemoroizilor.

Durerile dentare sunt ameliorate cu gargara de ceai de craite. Cateva frunze de planta se pun la fiert cu 2 pahare de apa. Este important sa stii ca preparatul este gata de utilizare abia cand apa scade la jumatate. Gargara cu ceai de craite se face de doua ori pe zi.

Pasta din flori de craite zdobite se aplica pe tumefieri, furuncule si rani sangerande pentru ameliorare, in vreme ce pentru acnee se utilizeaza ceaiul recomandat si pentru gargara. Acesta se aplica pe regiunile afectate de acnee, tamponand zona seara, inainte de culcare.

Cum sa folosesti craitele

Tinctura de craite
Tinctura de craite

Ceaiul de craite se obtine, daca nu exista alta recomandare, din doua linguri de plante uscate si maruntite si 1 cana cu apa clocotita. Se va lasa la infuzat timp de 30 de minute, apoi se va strecura si va fi consumat ca atare sau indulcit cu putina miere.

Pentru prepararea tincturii de craite se pun 4 linguri de craite uscate si maruntite intr-un borcan impreuna cu 200 ml de alcool. Amestecul se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza prin tifon, iar tinctura strecurata se tine la frigider timp de 6 zile. Dupa ce se limpezeste, se toarna in recipiente mai mici, fara a scurge si rezidurile de planta din primul vas. Se administreaza o lingura, diluata in apa, inainte de mesele principale.

Citeste si: Cum sa folosesti porumbarul. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Craitele pot fi consumate si proaspete. Florile sunt adaugate in salate, supe sau sosuri, iar daca sunt zdrobite, din ele se pot obtine cataplasme pentru uz extern. Este important ca aceste cataplasme sa fie mentinute pe zonele cu probleme cel putin 60 de minute inainte de a fi inlocuite cu altele.

Uleiul de craite se cumpara, de obicei, din magazinele de specialitate. Este utilizat cosmetic, pentru ameliorarea aspectului pielii, dar si pentru calmarea durerilor articulare si pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii.

Daca vrei sa il prepari acasa il poti obtine prin amestecarea unei cani cu flori de craite maruntite si 200 ml de ulei. Amestecul se va lasa la macerat timp de 24 de ore, apoi se fierbe la bain marie pentru o ora, ulterior se raceste si se strecoara si se pune intr-un recipient sterilizat.

Craitele. Contraindicatii si reactii adverse

Ulei esential de craite
Ulei esential de craite

Craitele nu au prea multe contraindicatii. Este recomandat ca persoanele alergice la polen de flori sau care se stiu cu alergii, in general, sa ceara sfatul unui alergolog inainte de a utiliza preparate din aceasta planta.

Tinctura, din cauza concentratiei mari de alcool, poate produce tulburari asociate ingerarii de alcool, asadar trebuie consumata cu mare grija si moderatie.

Femeile insarcinate sau care alapteaza pot consuma craitele doar in salate sau preparate alimentare, nu in uz medical.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.