Porumbarul, cunoscut ca spin, corcodel sau scorombar, este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate remedii din medicina traditionala. Iata cum sa folosesti porumbele si ce trebuie sa stii.
Descrierea arbustului. Unde gasesti porumbarul
Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust care creste pana la 2-3 metri inaltime, in cazuri exceptionale, chiar mai inalt si care infloreste primavara devreme. Interesant este ca porumbarul mai intai infloreste si abia apoi infrunzeste.
Acest arbust face parte din familia Rosaceae si creste in flora spontana de la marginea padurilor, din tufarisuri si poienite, dar si in terenuri accidentate si fanete.
Tulpina acestuia este foarte ramificata, iar frunzele au forma de elipsa, cu marginilea usor crestate. Florile sunt albe si pot fi, deseori, confundate cu cele ale prunului, diferenta venind din faptul ca sunt ceva mai mici ca dimensiuni.
Fructele sunt rotunde si mici, cu o nuanta de albastru-brumat si pot fi culese toamna.
Beneficii porumbar
Florile de porumbar sunt bogate in glucozida diuretica, saruri minerale, acizi organici, in vreme ce fructele contin zaharuri, acizi organici, saruri minerale si o cantitate generoasa de vitamina C.
Produsele obtinute din porumbar sunt utilizate cu precadere pentru efectul lor depurativ, diuretic, depurativ si antidiareic.
Preparatele din flori se regasesc mai degraba in tratamentele pentru tusea convulsiva si pentru hipertensiunea arteriala, in vreme de fructele tonifica stomacul si actioneaza benefic in dischinezii biliare, in boli de rinichi, dar si in afectiuni ale vezicii urinare.
Totodata, fructele de porumbar sunt un remediu in uremie, gura sau artrita. Din fructe se mai obtin dulceturi, dar si vin.
Citeste si: Cum sa folosesti rozmarinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Preparatele din porumbar au si efect laxativ, insa acesta nu este unul puternic. In plus, ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase si sunt foarte bine tolerate gastric.
Trebuie sa iti mai spun ca porumbarul ajuta la remineralizarea organismului la finalul sezonului rece sau chiar in perioadele de convalescenta.
Totodata, porumbarul este un remediu care sustine secretia de hormoni de crestere, stimuland mecanismele de crestere si dezvoltare, specifice varstelor mici.
Preparatele din porumbar actioneaza si asupra hormonilor feminini, normalizand menstruatia, acolo unde exista probleme diagnosticate in acest sens.
Porumbarul actioneaza ca sedativ asupra sistemului nervos. Un al beneficiu al acestuia este de imbunatatire a circulatiei sanguine la nivel cerebral si de ameliorare a memoriei.
Indicatii terapeutice
Prima indicatie terapeutica este in constipatie. Asa cum am spus, porumbarul este un laxativ usor, asadar, infuzia, administrata cate 2-3 cani pe zi poate remedia aceasta problema.
Infuzia este recomandata si in ameliorarea tusei convulsive si a simptomelor din bronsita cronica.
Cardiopatia ischemica si hipertensiunea arteriala care, de multe ori, sunt comorbide, pot fi ameliorate cu infuzie de flori, administrata nu mai mult de doua cani, in fiecare zi.
Fructele de porumbar ar efecte astringente si pot fi consumate in stare cruda pentru ameliorarea diareei.
Avand efecte diuretice, de eliminare a surplusului de apa din tesuturi, dar si depurative, adica de eliminare a toxinelor din corp, porumbarul este un bun aliat in lupta cu obezitatea.
Extractul de muguri de porumbar, consumat cate 2-3 lingurite in fiecare zi, sustine organismul in lupta cu infectiile si potenteaza sistemul imunitar, mai ales in perioadele de oboseala, slabiciune sau de convalescenta, cand acesta este usor deficitar.
Tot extractul de muguri de porumbar poate fi utilizat pentru cresterea poftei de mancare, in anorexie, porumbarul fiind recomandat si pentru a ameliora deficientele de crestere si de dezvoltare intalnite la varste mici si care au, de obicei, o cauza de natura endocrinologica, hormonala.
In fine, infuzia cu flori de porumbar, administrata cate doua cani in fiecare zi, amelioreaza, pe termen lung insomnia, datorita efectelor sedative pe care le are.
Cum sa folosesti porumbarul
Pentru obtinerea infuziei de flori sau de frunze se pun doua linguri cu flori, respectiv cu frunze de porumbar in doua cani cu apa fiarta. Dupa 10 minute de infuzare, produsul poate fi consumat. Se recomanda sa fie baut mai degraba rece, la temperatura camerei, decat fierbinte.
Decoctul se obtine prin fierberea a doua maini de flori si fructe intr-un litru de apa. Amestecul este lasat sa dea in clocot si dupa 15 minute de fierbere se va raci si se va administra indulcit cu putina miere, daca este cazul.
Fructele se consuma proaspete, ca atare, sau stoarse, sub forma de suc.
Tinctura de porumbar se prepara din 30 de grame de organe uscate si 100 ml de alcool de fructe, ceva mai tare. Compozitia se agita si se lasa la macerat timp de 15 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza in recipiente sterile.
Tinctura se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Aceste remediu este indicat in scaderea nivelurilor ridicate ale colesterolului in sange, dar si pentru ameliorarea starilor de oboseala accentuata sau care nu cedeaza altfel.
Extractul de muguri de porumbvar este un produs pe care il poti achizitiona din magazinele naturiste, insa pentru ca l-am mentionat, iti mai spun ca are beneficii reale in starile de inapetenta, in ameliorarea problemelor de crestere si de dezvoltare, dar si ca antispastic in tulburari cardiace, pulmonare, musculare sau genito-urinare. Totodata, sustine sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea spasmelor si durerilor de la nivelul ochilor.
Sucul de porumbar se obtine prin stoarcerea fructelor in storcatorul electric. Este recomandat mai ales in afectiuni din sfera digestiva, dar si in curele de remineralizare a organismului.
Porumbarul. Contraindicatii si reactii adverse
Porumbarul este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza deoarece poate avea efecte negative asupa fatului, respectiv asupra bebelusului.
Se recomanda ca fructele sa fie consumate toamna tarziu, dupa prima bruma, deoarece contin o substanta toxica, inlaturata din fruct doar prin congelare sau fierbere.
Este recomandat ca persoanele care sufera de boli cronice sa ceara sfatul medicului curant inainte de a folosi acest remediu natural.
Toxicitate. Nu este documentata daca sunt respectate indicatiile medicului si inscriptia de pe ambalajul preparatului.