Cum sa folosesti coada calului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti coada calului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti coada calului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Coada calului este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din Romania, fiind utilizata in ameliorarea a peste 100 de afectiuni. Sfaturi utile despre beneficii, proprietati, utilizare, dar si despre contraindicatii.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Coada calului
Coada calului

Coada calului (Equisetum arvense) este o planta care se simte cel mai bine in zonele mlastinoase si pe care o poti gasi in mai toata Europa, dar si in Statele Unite ale Americii. 

Tulpina fertila moare si este inlocuita cu una sterila, inalta de pana la 70 de centimetri, verde, care poarta mai multe cercuri de frunze.

Planta este destul de usor de recunoscut pentru ca seamana cu o perie de curatat sticle si, se pare, ca a si fost folosita in trecut pentru lustruirea lemnului si pentru curatarea oalelor. 

Este important sa stii ca se pot folosi doar partile aeriene sidoar daca, in urma uscarii, isi mentin culoarea verde. 

Beneficii coada calului

Beneficii coada calului
Beneficii coada calului

Pe scurt, coada calului are o gramada de beneficii pentru organism, fiind antiinflamator si antimicrobian, dar si astringent, hemostatic, diuretic, expectorant si bronhodilatator, remineralizant, cicatrizant sau antisudorific.

Este important sa iti spun ca aceasta planta este bogata in siliciu si calciu, fier, mangan, magneziu, potasiu, seleniu, zinc si sodiu, dar si vitamine cum sunt A, B2, B3, B5, C si E. Totodata, in coada calului gasim o serie de antioxidanti cum sunt flavonoidele,  saponinele si taninele.

Asadar, un prim beneficiu al acestei plante este ca amelioreaza afectiunile tractului urinar, cum sunt infectiile si ca in aceste afectiuni se recomanda utilizarea infuziei. Fiind antibacterian, aceasta planta va ajuta la eliminarea bacteriilor care au produs infectia.

Este important de stiut ca persoanele care sufera de pietre la rinichi pot folosi aceasta planta pentru accelerarea procesului de eliminare a acestora, in paralele cu tratamentul alopat prescris de medicul curat, evident, cu avizul acestuia.

In alta ordine de idei, coada calului mentine oasele puternice si sanatoase prin actiunea siliciului, un mineral vital pentru oasele sanatoase. Sunt ceva studii indiene care au documentat faptul ca aceasta planta poate contribui la mentinerea densitatii osoase, prevenind aparitia osteoporozei sau evolutia ei.

Coada calului are proprietati diuretice, ceea ce inseamna ca te ajuta sa elimini fluidele si sarea in exces in exces. Astfel, in cazul edemului sau al unor afectiuni renale, planta poate fi utilizata pentru a sustine buna functionare a rinichilor. Este, totodata, de ajutor in retentia de apa din sindromul premenstrual.

Trebuie sa mai stii si faptul ca aceasta planta sustine cresterea parului, repararea firelor de par degradate si este benefica mai ales cand este consumata sunb forma de ceai sau aplicata pe par, sub forma de masca, dupa clatirea parului. Tot gratie continutului mare de siliciu, coada calului este utilizata si pentru a intari unghiile, in cazul unghiilor fragile fiind recomandata aplicarea de tinctura de coada calului direct pe suprafata unghiei.

In fine, compresele cu coada soricelului ajuta la eliminarea inflamatiilor locale, cum sunt cele din zona gleznelor, mai ales cand etiologia este diferita de retentia de apa despre care am mai vorbit.

Indicatii terapeutice. Cum sa folosesti coada calului

Ceai Equisetum arvense
Ceai Equisetum arvense

Intern, coada calului este recomandata in sangerarile menstruale abundente, in hemoroizii sangeranzi, in epistaxis, ca adjuvant in hemoragii interne si in anemie. Se recomanda 6 lingurite de pulbere in fiecare zi, pe stomacul gol. Atentie! Acest tratament nu trebuie sa fie mai lung de 5-7 zile. La finalul acestui interval, doza va fi redusa la 3-4 administrari pe zi.

In cazul tuberculozie si al fracturilor, coada calului se recomanda pentru a grabi vindecarea. Poate fi folosita si pentru a incetini evolutia cariilor dentare, dar si in perioadele de convalescenta. In acest ultim caz, se va administra in cure de cate 20 de zile, cu 10 zile pauza, sub forma de pulbere, pentru o perioada de 6 luni.

Coada calului poate fi utilizata ca adjuvant in ameliorarea unor infectii, cum sunt cele produse de stafilococul auriu sau de clamydii, mai ales cand aceste infectii nu cedeaza la tratamentul clasic, cu antibiotic. 

Decoctul combinat se utilizeaza in retentiile de urina, in nefrita si cistita si pentru a opri eventualele sangerari se recomanda combinarea cu coada soricelului, iar impotriva infectiilor, cu ienuparul.

Coada calului este indicata si in cancer, ca adjuvant, dar si in boli de piele cum sunt dermatita de contact, eczemele infectioase rezistente la tratament sau in acnee, dar si in gura si reumatism. In toate aceste afectiuni, cele mai bune rezultate sunt obtinute cu decoct combinat, de cate 3 ori pe zi, in cure de lunga durata, de 5-6 luni.

Citeste si: Cum sa folosesti talpa gastei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Pulberea, administrata sublingual, este recomandata pentru ameliorarea edemelor cardio-renale si in hipertensiune, in vteme ce in ulcerul gastric si in gastrita hiper-acida, pulberea are efect antiacid, mai ales daca este combinata cu musetelul.

Extern, coada calului este utilizata in leziune canceroase, in arsuri sau in plagi cu risc de malignizare, in prurit si in tuberculoza osoasa, unde sunt recomandate compresele cu decoct combinat superconcentrat sau cataplasmele.

In cazul hemoroizilor sangeranzi, in ulcerele varicoase, ulcerele pielii produse de infectii fungice este indicata spalarea blanda cu un tampon de vata sau comprese sterila cu decoct  combinat superconcentrat. In cazul hemoroizilor care nu sangereaza, pot fi utilizate baile de sezut cu macerat concentrat din planta, acesta avand efecte rapide.

Coada calului poate fi utilizata pentru bai ale talpilor picioarelor, mai ales sub form de decoct, in combinatie cu salvia, efectul fiind de ameliorare a mirosului neplacut al picioarelor.

Compresele pe pleoape, cu decoct combinat, de 2-3 ori pe zi, sunt recomandate in conjunctivita, inflamatii oculare sau blefarita. 

In cazul vergeturilor este recomandat un unguent cu coada calului sau compresele cu decoct combinat superconcentrat, adica avand o decoctie de numai 3 minute.

In fine, in cazul cistitelor, baile calde de sezut sunt recomandate in perioadele acute si se vor face in paralele cu tratamentul intern.

Preparare si administrare

Coada calului uscata
Coada calului uscata

Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei si cernerea produsului prin sita pentru faina alba. Se administreaza cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Este important ca pulberea, asa cum am tot spus, sa fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. La fel de important de stiut este faptul ca pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile pentru ca isi pierde din proprietati.

Pentru prepararea a 250 de ml de decoct combinat ai nevoie de 1-2 lingurite de pulbere care se lasa la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa. Dimineata, se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea se fierbe cu o jumatate de cana de apa timp de cel mult 2 minute, apoi se lasa la racit. La final, cele doua extracte se combina, iar administrarea se face cu un sfert de ora inainte de masa, nu mai mult de 3 cani pe zi.

Decoctul combinat superconcentrat se prepara in mod similar, doar ca se obtine din 3 lingurite de pulbere, oar fierberea va dura undeva la 20 de minute, la foc mic.

Cataplasma se obtine din pulbere care se amesteca, intr-un vas, cu apa calduta pana se obtine o pasta care nu curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.

Pentru baia de sezut ai nevoie de 1 litru de decoct combinat superconcentrat care se adauga la un lighean cu apa calda, nu fierbinte. Baia de sezut nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute, iar dupa finalizarea ei, este importanta stergerea cu grija, cu un prosop moale, din bumbac si evitarea iesirii la frig.

Contraindicatii si reactii adverse

Equisetum arvense
Equisetum arvense

Este important sa nu se utilizeze preparatele din coada calului pe o perioada foarte lunga pentru ca poate afecta rinichii. Totodata, in administrarea pe lunga durata poate aparea deficitul de vitamina B1.

Femeile insarcinate si care alapteaza nu pot utiliza produse pe baza de coada calului pentru ca nu au fost documentate efectele pe care aceasta planta le poate avea asupra fatului sau bebelusului.

Nu este recomandata administrarea de coada calului de catre persoanele care sufera de o tulburare legata de consumul de alcool pentru pentru ca aceasta va agrava deficitul de vitamina B1 cu care acestia se confrunta.

Toxicitate. Nu este documentata, insa iti recomandam sa folosesti cantitatile recomandate.