Cum sa folosesti talpa gastei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti talpa gastei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti talpa gastei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Talpa gastei este o planta medicinala, care, alaturi de paducel, este cunoscuta pentru beneficiile aduse aparatului cardiovascular. Afla cum sa folosesti aceasta planta.

Descrierea plantei. Unde gasesti talpa gastei

Talpa gastei
Talpa gastei

Talpa gastei (Leonurus cardiaca) este o planta perena, erbacee, destul de puternica si care atinge pana la un metru in inaltime.

Frunzele sunt lungi, petiolate si crestate, iar florile, de culoare roz sau chiar rosie-violacee, sunt dispuse cumva la subsoara frunzelor.

Talpa gastei este o planta pe care o gasim in flora spontana din zona de campie si de deal, mai rar la altitudini mari, prin liziere, pe marginea drumurilor, prin tufarisuri si in explorari forestiere inchise.

Beneficii talpa gastei

Ulei esential
Ulei esential

Asa cum am spus, talpa gastei este un aliat de nadejde in lupta cu bolile cardiovasculare, dar are efecte benefice si in ameliorarea insomniilor, a bronsitei sau a tulburarilor asociate menopauzei.

Talpa gastei este utilizata cel mai frecvent in ameliorarea unor afectiuni cardiovasculare, ca adjuvant in tratarea infarctului de miocard sau a ischemiei cardiace. Este, totodata, o planta care ajuta la normalizarea si mentinerea la un nivel optim a tensiunii arteriale.

Planta este utilizata in ameliorarea tulburarilor de ritm de cardiac, a palpitatiilor,  dar si a starilor de neliniste si agitatie nervoasa. Este cunoscuta ca un bun aliat in lupta cu insomnia, ameliorand si starea de agitatie sau deficitul de concentrare a atentiei din depresia sezoniera, cea dezvoltata mai degraba de persoanele meteosensibile. Ceaiul de talpa gastei ajuta la calmarea irascitabilitatii si agitatiei, oferind o stare de calm, liniste, relaxare si optimism.

Actionand ca un calmant natural, planta isi dovedeste utilitatea si in ameliorarea simptomelor din sindromul premenstrual, dar si nervozitatea si bufeurile specifice menopauzei, actionand ca sedativ pe starile de nervozitate si angoasa.

Aceasta planta este utilizata si ca un bun antiseptic, antiinflamator si cicatrizant, fiind recomandata in ameliorarea si vindecarea ranilor, eczemelor, cicatricilor, vanatailor, contuziilor si arsurile. In aceste cazuri, se recomanda aplicarea cataplasmelor cu talpa gastei pe zonele afectate.

Planta este utilizata, datorita efectului de calmare, si in crizele astmatice, unde actioneaza si ca bronhodilatator si antispastic.

Crampele abdominale si durerile de spate sunt ameliorate prin administrarea unei cantitati mici de extract de talpa gastei, nu mai mult de 0,3 grame, de trei ori pe zi, timp de 7-10 zile. Aceasta cura poate ameliora si crampele si durerile abdomninale din sindromul premenstrual, dar si durerile de spate asociate, cat si starea de disconfort, actionand si in echilibrarea nivelului hormonilor specifici.

Planta se poate utiliza ca adjuvant in fortifierea peretilor vasculari, mai ales in recuperarea de dupa un accident vascular cerebral.

In fine, compresele cu talpa gastei fac minuni in durerile reumatismale.

Indicatii terapeutice

Ceai de talpa gastii
Ceai de talpa gastii

Intern, pulberea de talpa gastei se administreaza pentru ameliorarea aritmiei cardiace, mai ales cand aceasta survine pe fond nervos, al unor emotii puternice, dar si in ameliorarea hipertensiunii arteriale si a simptomelor dureroase sau nedureroase din cardiopatiile ischemice.

Este important ca pulberea sa fie administrata in cure de cate o luna, cu pauza de o luna, timp in care se vor utiliza alte plante cu efecte benefice asupra functionarii cordului, precum cicoarea sau paducelul.

Administrata cate 4 lingurite pe zi, pulberea este eficienta in ameliorarea dismenoreei, a tulburarilor asociate menopauzei. Efectele sunt mai rapide daca in tratament se asociaza si pulberea de salvie.

Pulberea de talpa gastei, asociata cu cea de sunatoare este un bun adjuvant al depresiei si al depresiei insotite de anxietate.

Citeste si: Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Prolapsul si atrofia uterina pot fi ameliorare cu cate 4 lingurite de talpa gastei administrate zilnic, conditia aici fiind ca tratamentul sa dureze cel putin 6 luni si ca, pe langa talpa gastei, sa fie utilizata si cretisoara.

Pulberea are efecte bune si in gastrita hiperacida, secundara unor evenimente stresante, dar si in digestia lenta, in colita de fermentatie si in distonia neurovegetativa.

Infuzia combinata, utilizata si in cataplasme, amelioreaza durerile in reumatism, in vreme ce bauta in doza de 1-2 cani pe zi, infuzia combinata amelioreaza crizele de tuse din afectiunile respiratorii, mai ales cand acestea survin pe fond nervos, asa cum se intampla, de multe ori, in astm.

Extern, cataplasma cu varfuri inflorite de talpa gastei este recomandata in vindecarea ranilor si a arsurilor. Arsurile mai grave pot fi  vindecate mai usor daca pe ele se pun comprese cu infuzie combinata superconcentrata. La fel sunt ameliorate si durerile puternice din reumatism sau chiar din guta.

Baile de sezut cu infuzie combinata superconcentrata sunt recomandate, in asociere cu tratamentul intern, in ameliorarea prolapsului uterin.

Cum sa folosesti talpa gastei

Cum sa folosesti talpa gastii
Cum sa folosesti talpa gastii

Pulberea se prepara prin macinarea fina a plantei. Dupa ce se cerne, pulberea se administreaza, daca nu exista alte recomandari, cate o lingurita rasa de trei ori pe zi, inaintea meselor principale, pe stomacul gol. Masa poate fi servita la o jumatate de ora de la administrarea pulberii.

Este important ca aceasta sa fie mentinuta sublingual 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa. La fel de important este ca pulberea sa fie cat mai proaspata si din acest motiv se recomanda ca ea sa nu fie pastrata in casa mai mult de 10 zile deoarece isi poate pierde din calitatile curative.

Infuzia combinata se obtine cu 1-2 lingurite de pulbere de talpa gastei care se lasa la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana cu apa.

Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 minute, apoi se raceste. Cele doua extracte se amesteca. Infuzia combinata se bea cu un sfert de ora inainte de masa, doza recomandata fiind de trei cani pe zi.

Infuzia combinata superconcentrata se prepara in acelasi mod, doar ca in loc de 1-2 lingurite de pulbere se vor utiliza 2-3 linguri.

In fine, pentru obtinerea cataplasmelor trebuie amestecata pulberea de planta cu putina apa calda. Pasta obtinuta se pune intr-un tifon si se aplica pe zonele afectate de durere.

Contraindicatii si reactii adverse

Leonurus cardiaca
Leonurus cardiaca

Planta este contraindicata femeilor insarcinata si nu este considerata a fi sigura nici pentru consumul femeilor care alapteaza.

Persoanele care sufera de tulburari de coagulare sau cele care urmeaza sa fie supuse unor interventii chirugicale nu au voie sa consume produse pe baza de talpa gastei.

Desi este recomandata in tratarea hipertensiunii, planta nu trebuie consumata de acesti bolnavi in absenta recomandarii unui medic cardiolog sau daca urmeaza deja un tratament alopat pentru hipertensiune.

La fel, persooanele care urmeaza un tratament cu sedative nu pot consuma talpa gastei fara avizul medicului curant.

Planta are o serie de reactii adverse, care includ ameteala, diareea, modificarea ritmului cardiac, dar si hipotensiune arteriala, contractii si sangerari uterine.

Aplicata extern, topic, la nivelul pielii, talpa gastei creste sensibilitatea la lumina soarelui, si poate produce arsuri daca pielea este expusa la soare mai mult timp.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.