Macerat de coada calului. Afla ce proprietati are acesta planta, cum sa prepari maceratul, dar mai ales la ce il poti folosi. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa folosesti aceasta planta cunoscuta in antichitate ca si sursa de acid salicilic.
Macerat de coada calului. Cum sa il prepari si la ce il poti folosi
Daca inca nu stiai, coada calului (Equisetum arvense) este o planta medicinala, care creste in locurile cu umiditate mai ridicata si clima temperata. Planta a fost utilizata inca din antichitate datorita faptului ca are proprietati antiinflamatorii, diuretice, antimicrobiene, antioxidante, cicatrizante, dar si proprietati reminalizante.
Pe langa aceste proprietati, ar trebui sa mai stii ca planta este extrem de utila pentru a preveni bolile si in gradina ta. Aici mentionam fainarea, alternarioza, patarile, mana, dar si rapanul sau basicarea frunzelor.
Asadar, acest macerat de coada calului este eficient pentru a inlocui tratamente mult mai scumpe. Totul se datoreaza continutului de acid salicilic care poate intari tesuturile plantelor.
Solutia a fost testata de experti, care au ajuns la concluzia ca poate proteja foarte bine de mana culturile de tomate si cartofi.
Pentru a prepara macerat de coada calului o sa ai nevoie de un kilogram de plante verzi, peste care adaugi 10 litri de apa. In cazul in care nu ai plante verzi trebuie sa stii ca poti folosi 0.2 kg de plante uscate, peste care adaugi aceeasi cantitate de 10 litri de apa.
Solutia se lasa la fermentat timp de 2-3 saptamani, pana in momentul in care nu mai formeaza bule. Asta inseamna pana cand procesul de fermentare a luat sfarsit.
Totusi, nu trebuie sa folosesti acest macerat de coada calului ca atare, ci sa il diluezi in raport de 1:10, adica pentru fiecare litru de macerat trebuie sa adaugi inca 10 litri de apa. Abia apoi poti pulveriza solutia pe plante.
Citeste si: Cum sa folosesti coada calului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Coada calului poate fi folosita si pentru a prepara decoct, adica un fel de ceai care rezulta din fierberea plantelor. Pentru a prepara acest decoct o sa ai nevoie de un kilogram de plante verzi sau 0.2 kg de plante uscate, peste care adaugi 10 litri de apa rece.
Solutia se lasa sa stea timp de 24 de ore, dupa care se fierbe timp de 30 de minute, iar apoi se lasa la racit pentru inca 12 ore.
Dupa ce au trecut cele 12 ore, solutia se strecoara si poate fi folosita in raport de 1:3, adica un litru de soutie se amesteca impreuna cu 3 litri de apa. Daca nu folosesti toata solutia, este recomandat sa o pastrezi in recipiente de plastic.