Cum sa folosesti ceaiul verde. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti ceaiul verde. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti ceaiul verde. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Ceaiul verde este una dintre cele mai consumate bauturi calde, chiar si la noi in tara, datorita numeroaselor beneficii pe care acest produs le are pentru organism, cat si pentru gustul sau placut, potrivit de aromat. Daca nu stiai, ceaiul verde nu poate fi indulcit decat cu miere, zaharul fiind incompatibil cu acest produs.

Cum sa folosesti ceaiul verde. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Camelia sinesis
Camelia sinesis

Ceaiul verde se obtine din Camelia Sinensis, o planta originara din China, unde, de altfel se si cultiva, pe spatii largi. De altfel, ceaiul ajunge la noi din China, India si alte tari din zona Asiei de Est.

Ii spunem ceai verde pentru ca frunzele plantei din care se obtine acest produs se mentin verzi si daca sunt preparate termic, pentru ca nu oxideaza, ceea ce inseamna ca, desi este preparat termic, ceaiul verde nu isi pierde proprietatile antioxidante pe care le are pentru organismul nostru.

Trebuie sa stii ca sunt mai multe tipuri de ceai verde. Ceaiul Sancha creste la soare, iar frunzele sunt recoltate imediat ce inverzesc. Ele sunt preparate la abur.

Gyokuro se obtine la fel ca Sancha, doar ca inainte de a fi culese frunzele, plantele sunt mutate intr-un spatiu ferit de lumina.

Ceaiul Tencha seamana cu Gyokuro, doar ca din procesul de preparare lipseste rularea.

Cel mai probabil ai auzit de Matcha, o pudra care seamana cu Tencha, doar ca frunzele de ceai sunt macinate pentru a fi obtinut produsul pudra, pe care noi il consumam ocazional, de cele mai multe ori pentru a inlocui cafeaua.

Ceaiul Bancha se obtine din frunzele din a doua recolta, in vreme ce pentru obtinerea ceaiului Ceylon, la finalul procesului de preparare, frunzele sunt rulate si rasucite. Trebuie sa mai stii ca aceste frunze sunt mai inchise la culoare, iar aroma ceaiului este usor picanta.

Beneficii ceai verde

Beneficii ceai verde
Beneficii ceai verde

Ceaiul verde are o cantitate mare de polifenoli, adica niste antioxidanti cu beneficii majore asupra organismului. In plus, mai contine epicatechina, epigalocatechina, epicatechina galat si epigalocatechina-3-galat, adica alte tipuri de compusi chimici cu rol antioxidant.

Desigur, cel mai important beneficiu al ceaiului verde este efectul antioxidant. Asta inseamna ca ceaiul verde reduce nivelul stresului oxidativ si al radicalilor liberi, responsabili de cele mai multe dintre bolile grave care pot sa apara de-a lungul vietii. Prin efectul antioxidant, ceaiul verde este recomandat pentru a tonifia organismului, fiind un bun adjuvant in curele de slabire.

Ceaiul verde ajuta la cresterea ratei de metabolizare a organismului, ceea ce inseamna ca favorizeaza arderea grasimilor si ajuta la mentinerea unei greutati potrivite.

In plus, vine cu beneficii pe zona cardiovasculara, protejand impotriva bolilor specifice, multe dintre ele secundare unui nivel ridicat de colesterol in sange. Si pentru ca l-am amintit, ceaiul ajuta la reglarea nivelului colesterolului, dar si al trighiceridelor, din cauza carora pot aparea atat patologiile acute la nivel cardiac, cat si o mai proasta functionare a ficatului.

Ceaiul verde imbunatateste sensibilitatea corpului la insula si ajuta la reglarea glicemiei, prevenind aparitia diabetului tip II.

Ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii orale inhiband dezvoltarea unor bacterii si prevenind aparitia cariilor dentare, dar si a respiratiei urat mirositoare.

Acest remediu natural contribuie la imbunatirea functiilor cerebrale, mai ales a memoriei, a atentiei si imbunatateste viteza de reactie la stimul.

In fine, ceaiul verde are ceva proprietati antiinflamatorii care il fac un aliat de incredere in ameliorarea simptomelor din psoriazis sau din dermatite.

Cum sa folosesti ceaiul verde

Cum sa folosesti ceaiul verde
Cum sa folosesti ceaiul verde

Ceaiul verde este recomandat, datorita proprietatilor antibacteriene, in infectii pulmonare si in astmul bronsic.

Ceaiul, consumat cate o cana in fiecare zi, de preferat dimineata, distruge flora bacteriana din cavitatia bucala si previne astfel aparitia cariilor dentare, a tartrului si a respiratiei urat mirositoare.

In obezitate, ceaiul verde usureaza si chiar grabeste digestia, regleaza tranzitul intestinal si favorizeaza pierderea usoara a surplusului de kilograme. In plus, ajuta la eliminarea apei din tesuturi, actionand ca un diuretic natural.

Ceaiul verde poate fi administrat pentru sustinerea imunitatii, dar si in ameliorarea crampelor de la nivelul stomacului si in eliminarea constipatiei, mai ales cand aceasta devine o problema cronica, rezistenta la tratamente alopate.

Doua cani de ceai verde pe zi ajuta la scaderea colesterolului si, ulterior, la mentinerea acestuia la un nivel care nu pune in pericol sanatate, prevenind astfel afectiunile cardiovasculare.

Citeste si: Cum sa folosesti ridichea neagra. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Ceaiul verde este un bun tonic si energizant. Poate inlocui cu succes cafeaua si este recomandat in perioadele de surmenaj, de oboseala si de stres.

Preparare si administrare. Pentru prepararea infuziei sunt necesare dpua lingurite de ceai verde care se infuzeaza intr-o cana cu apa fierbinte timp de 10 minute.

Infuzia poate fi consumata in doza de doua cani pe zi, dar nu inainte de culcare, deoarece poate produce insomnie. Nu este recomandata administrarea pe stomacul gol pentru ca poate produce iritatii la nivelul mucoasei stomacului.

Cataplasmele se obtin cu infuzie de ceai verde in care se inmoaie tampoane de tifon. Cataplasmele pot fi aplicate pe pleoaope sau pe piele, avand atat efect de revitalizare, intinerire, cat si de catifelare a pielii.

Ceaiul verde. Contraindicatii si reactii adverse

Infuzie din ceaiul verde
Infuzie din ceaiul verde

Ceaiul verde este sigur pentru consum, insa este important ca dozele recomandate sa nu fie depasite. Astfel, infuzia poate fi consumata in doze care nu depasesc 2-3 cani in fiecare zi.

Persoanele care au probleme cu stomacul, de tipul gastritelor sau ulcerelor, dar si deficienta de fier – asa cum se intampla in anemie au contraindicatie la consumul ceaiuluio verde.

La fel, persoanele cu intoleranta la cafeina sau care au boli de ficat diagnosticate si in observatie medicala nu ar trebui sa consume ceai verde.

Ceaiul verde este contraindicat persoanelor care sunt sub tratament cu antidepresive, anticoagulante sau antibiotice de tipulchinolonelor.

Femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume ceai verde.

Supradoza de ceai verde, adica un consum care depaseste 3-5 cani de infuzie zilnic – depinde si de concentratia infuziei- vor manifesta reactii adverse care includ dureri de cap, tulburari de tranzit intestinal si diaree, tulburari de ritm cardiac, probleme digestive, puseuri de hipertensiune arteriala sau chiar, pe termen lung, glaucom.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este important sa respecti dozele recomandate.