Cum sa folosesti brusturele: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti brusturele: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti brusturele: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Brusturele este o planta despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in ultima perioada, datorita efectelor benefice pe care le poate avea asupra organismului. Brusturele, denumit oficial Arctium lappa, cunoscut la noi ca lipan, ciuline sau captalan, este o planta erbacee bienala, care face parte din familia Asteraceae si care poate creste fie ca buruiana, fie cultivata in gradina pentru radacinile comestibile.

Descrierea plantei. Unde poti gasi brusturele

Brusturele
Brusturele

Brusturele poate fi usor recunoscut datorita frunzelor sale de un verde intunecat, mari, late, groase si destul de consistente.

In plus, este o planta care poate atinge o inaltime de 1,3 metri  si care se apara in mediul inconjurator cu tepi. Florile sunt de o nuanta apropiata de rosu sau violet si sunt dispuse in inflorescente sferice, si ele, inconjurate de tepi.

Brusturele are un ciclu de viata de doi ani si poate fi gasit peste tot in tara noastra, de la campie, pana la zonele inalte de munte.

Ce beneficii ofera brusturele

Brusture inflorit
Brusture inflorit

Brusturele (Arctium lappa) poate fi utilizat atat intern, cat si extern. Utilizarea sa interna este ca antibiotic, antigripal, ambele cu efecte medii, antiinfectios mediu, coleretic mediu, depurativ cu actiune profunda, desi lenta, diuretic.

In plus, brusturele previne cancerul, actioneaza in scaderea glicemiei, regleaza activitatea glandelor sudoripare si stimuleaza activitatea renala.

Extern, brusturele poate fi folosit ca un antiinflamator mediu, ca un cicatrizant, dar si ca antiherpetic mediu. In plus, este folosit in zona cosmetica si ca adjuvant in tratarea alopeciei – caderea parului.

Indicatii terapeutice

Brusturele contine lactona, dar si vitamine din familia B-urilor, potasiu, inulina, tanin si un derivat similar penicilinei.

Radacina de brusture, pentru care planta aceasta se cultiva la noi in tara, este comestibiula si poate avea efecte benefice in tratarea diferitelor boli de ficat si de splina.

Brusturele poate fi utilizat ca antimicrobian si depurativ, cu efecte de reglare a glicemiei.

In plus, multe dintre preparatele din brusture au un efect benefic asupra sanatatii parului si scalpului, fiind utilizate in stimularea cresterii parului si intarirea radacinilor. Este motivul pentru care aceasta planta este recomandata ca adjuvant in tratarea alopeciei, indiferent de cauza acesteia.

Multe dintre produsele pentru curatarea tenului, mai ales cele destinate tenului gras, contin extract de brusture, acesta avand bune calitati ca agent de curatare a pielii.

Totodata, brusturele poate fi utilizat in tratarea furunculozei, eczemelor sau a acneei.

Brusturele poate fi utilizat ca adjuvant in prevenirea si tratarea asteniei de primavara.

Frunzele zdrobite pot fi utilizate pentru prepararea cataplasmelor, utile, de altfel, in tratarea entorselor si a luxatiilor sau in tratarea ranilor superficiale si a arsurilor.

Preparare si administrare

Radacina de brusture
Radacina de brusture

In functie de nevoile de tratament la care raspunde, brusturele poate fi preparat si, evident, administrat, in mai multe moduri.

Decoctul se realizeaza din radacina macinata sau maruntita care se lasa cel mult 15 minute in apa clocotita. Produsul obtinut se va bea ca atare sau indulcit cu putina miere si are efecte ca adjuvant in eliminarea calculilor biliari de mici dimensiuni. Masajul cu decoct are efecte bune in tratarea reumatismului.

Radacina uscata se poate macina marunt sau poate fi data prin masina de tocat. Pulberea rezultata se va administra de doua ori pe zi, cate un varf de cutit, amestecata cu putina apa. Asadar, brusturele poate fi administrat si intr-un pahar cu apa.

Citeste si: Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit

Aceasta pulbere poate fi consumata ca infuzie daca peste o lingurita de radacina macinata se adauga o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute. Infuzia rezultata se strecoara si se bea fie ca atare, fie usor indulcita cu miere.

Tinctura de brusture se poate obtine prin macerarea a 100 de grame de radacina cu doua cani de alcool, timp de 14 zile. Tinctura este recomandata in masarea scalpului, pentru indepartarea matretii sau chiar tratarea alopeciei, dar si ca adjuvant in tratarea erizipelului.

In fine, cataplasmele se obtin prin aplicarea frunzelor verzi pe zonele afectate de entorse, luxatii, rani si arsuri superficiale. Este recomandat ca inainte de utilizare, frunzele sa fie atent curatate si spalate.

Contraindicatii. Posibile reactii adverse

Brusture uscat
Brusture uscat

Stim cu totii ca brusturele poate fi intalnit aproape peste tot, asa ca vei gasi aceasta planta pe marginea drumului, in poieni, in gradini sau chiar si in livezi. Exista persoane ceare cultiva aceasta planta pentru radacini, dar si pentru frunzele bogate in substante cu efecte benefice asupra corpului.

In acest moment, nu sunt cunoscute contraindicatii in utilizarea acestei plante. Insa, sfatul meu este sa consulti un medic inainte de a utiliza orice tratament naturist.

Toxicitate. Radacina plantei este comestibila. Utilizata in baza indicatiilor terapeutice, aceasta planta nu este toxica.