Hrana pentru porumbei. Cum sa hranesti pasarile in functie de varsta si sezon
Hrana pentru porumbei. Cum sa hranesti pasarile in functie de varsta si sezon

Hrana pentru porumbei. Cum sa hranesti pasarile in functie de varsta si sezon


Hrana pentru porumbei. Afla cum sa hranesti pasarile in mod corect, in functie de varsta sau sezon. Ce fel de hrana au nevoie porumbeii si de cate ori pe zi trebuie sa ii hranesti. Iata ce trebuie sa stii!

Hrana pentru porumbei. Cum sa hranesti pasarile in functie de varsta si sezon – Cuprins:

Hrana pentru porumbei. Cum sa ii hranesti in functie de varsta sau anotimp

Hrana pentru porumbei
Hrana pentru porumbei

Daca si tu obisnuiesti sa cresti aceste pasari sau esti doar pasionat, ar trebui sa stii ce hrana sa cumperi pentru porumbei. Nu de alta, dar pasarile au nevoie de o dieta diferita in functie de anotimp sau de varsta.

Totusi, daca locuiesti la oras si obisnuiesti sa hranesti porumbeii din parcuri cu paine sau alte produse de panificatie, afla ca acestea vor provoca fermentare in stomacul lor din cauza drojdiei. Drept urmare, se pot imbolnavi si pot muri.

Mai mult decat atat, painea provoaca obezitate si scade si durata de varsta a pasarilor, de la 15-20 de ani la 5-6 ani. Asadar, daca vrei sa ai grija de pasarile din parc, ar fi bine macar sa le cumperi o hrana adecvata! Este recomandat sa ii hranesti cu boabe de ovaz, seminte crude de floarea soarelui, boabe de orz sau amestecuri speciale pentru papagali.

Legat de porumbeii de casa, adica pasarile pe care le cresti la tine acasa, acestia vor avea nevoie de seminte de floarea soarelui, seminte de canepa, orz, ovaz, seminte de mei, dar si seminte de grau sau sorg. 

Totodata, pe timp de vara, in hrana pentru porumbei se mai pot folosi si seminte de rapita, mazare sau alte plante verzi. In sezonul cald, pasarile au nevoie de mai multa hrana pentru ca necesarul de energie este mai mare. Mai mult, porumbeii se hranesc de 3 ori pe zi pe timp de vara.

Pui de porumbel hranit cu lapte de gusa
Pui de porumbel hranit cu lapte de gusa

De asemenea, daca porumbeii au pui, va fi nevoie sa hranesti pasarile la 5-6 dimineata, inainte sa se incalzeasca. Porumbeii vor hrani puii cu laptele ingluvial sau lapte de gusa, care este practic o substanta lichida ce provine din hrana recurgitata.

A doua masa a porumbeilor trebuie sa fie data in jurul orelor 12-13, iar cea de-a treia dupa ce soarele a apus, adica in jur de ora 20.

Iarna, pasarile se hranesc de doua ori pe zi, in jurul orelor 8-9 dimineata si cea de-a doua masa in jurul orelor 16-17, dupa ce soarele a apus.

Bineinteles, hrana pentru porumbei este diferita pe timp de iarna, asa ca expertii recomanda ca hrana sa includa orz, grau, ovaz, porumb zdrobit si linte tocata. Pentru a suplini necesarul de vitamine, pasarile mai pot fi hranite cu marar uscat, patrunjel uscat, faina de iarba sau morcov ras.

Citeste si: Cum sa scapi de porumbei si sa ii alungi de pe balcon sau acoperis

Expertii recomanda ca hrana puilor de porumbei sa includa floarea soarelui, porumb, sorg si grau. Mai mult, puii trebuie sa primeasca 3 mese pe zi, iar doza zilnica trebuie sa fie in jur de 40 de grame.

Cand puii de porumbei au atins varsta de 4-5 saptamani, acestia incep sa invete sa zboare. In aceasta perioada vor avea nevoie de hrana bogata in proteina, asa ca este recomandat sa le dai seminte de floarea soarelui, soia, mazare si faina de lucerna.

Si perioada naparlirii la porumbei este foarte importanta, deoarece pasarile pierd destul de multe proteine, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de seminte de in, seminte de canepa si seminte de floarea soarelui. Hrana zilnica trebuie sa fie de 50 grame de seminte.