Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Cum sa o faci si care sunt metodele
Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Cum sa o faci si care sunt metodele

Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Cum sa o faci si care sunt metodele


Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Afla cum sa faci asta si care sunt cele mai bune metode, dar si cum poti sa previi aparitia acestora. Care sunt semnele care indica prezenta paduchilor la gaini, ce trebuie sa stii!

Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Cum sa o faci si care sunt metodele – Cuprins:

Gainile au paduchi. Care sunt semnele?

Paduchi de gaina pe pene
Paduchi de gaina pe pene

Inainte de a vorbi despre combaterea paduchilor de gaina in cotete, ar trebui sa stii si care sunt primele semne ce indica prezenta acestora la gaini. Nu de alta, dar trebuie sa fim atenti mereu la pasarile din gradina noastra.

Mai mentionam faptul ca paduchii de gaini sunt diferiti de paduchii la om, asa ca nu ar trebui sa iti faci griji ca acestia te-ar putea afecta pe tine sau pe familia ta.

Paduchii de gaini (Dermanyssus Gallinae) sunt de dimensiuni foarte mici (1.5 mm), au o culoare cenusie, insa acestia devin rosiatici dupa ce se hranesc cu sangele pasarilor.

Mai trebuie sa stii ca paduchii nu vor sta tot timpul pe pasari, pentru ca dupa ce se hranesc se vor ascunde in cotet. Ii vei gasi in crapaturile din interiorul cotetului, asa ca mare atentie in aplicarea tratamentelor!

Primele semne care anunta prezenta paduchilor la gaini sunt iritatiile la nivelul picioarelor. Totodata, gainile isi vor pierde penajul si acesta va deveni mai murdar, dar in acelasi timp va scadea productia de oua.

Gainile afectate de paduchi au un mers greoi, nu au pofta de mancare si sunt slabite. Vei mai observa si pete de sange pe coaja oualor.

Desigur, atunci cand vei examina pasarile mai in detaliu vei putea observa paduchii la baza penelor si mai ales sub aripi. De regula, paduchii pot fi observati dupa ce lasa seara, asa ca vei avea nevoie de o lanterna.

Exista si un test simplu prin care poti verifica prezenta paduchilor de gaini, tot ce trebuie sa faci este sa iei o coala alba de hartie pe care sa o freci la baza penajului. Daca vor fi pete rosii de sange pe coala de hartie atunci asta inseamna ca gainile tale au paduchi.

Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Cum sa o faci si cum previi aparitia acestora

Combaterea paduchilor de gaina in cotete
Combaterea paduchilor de gaina in cotete

Combaterea paduchilor de gaina in cotete. Desigur, cea mai buna metoda de combatere este sa previi aparitia paduchilor in cotetul pasarilor.

Pentru asta, va trebui sa faci curat cat de des poti in cotetul gainilor. Pe langa asta, ar fi bine sa dai cotetul cu var, pentru ca in acest mod te asiguri ca vei umpli acele crapaturi sau locuri greu accesibile, in care paduchii stau.

Pasarile au nevoie de o baie de nisip, in care sa adaugi multa cenusa provenita din arderea lemnului netratat. Totusi, asigura-te ca in cenusa nu exista sarme sau cuie ori aschii de lemn, pentru ca pasarile se pot rani.

Gainile isi vor scutura aripile in groapa cu nisip si cenusa, iar in acest mod vor distruge paduchii si ii vor indeparta de pe penaj.

Pentru combaterea paduchilor de gaina in cotete poti folosi Mospilan si fiole de Decis. De asemenea, mai poti folosi ByeMite de la Bayer, insa tine minte ca acesta este recomandat la gainile ouatoare nu si in fermele de pui.

Inainte de a aplica tratamentele asigura-te ca indepartezi furajele si ouale. Bineinteles, nu uita nici sa citesti recomandarile producatorului.

Baie de nisip pentru gaini
Baie de nisip pentru gaini

Se mai poate utiliza si motorina pentru a scapa de paduchii de gaini din totete. Tot ce trebuie sa faci este sa stropesti motorina in interiorul cotetului, dar si pe deasupra acestuia. Operatiunea trebuie repetata apoi dupa o saptamana si la 2 saptamani, pentru a te asigura ca ai scapat si de ouale paduchilor.

Exista si tratamente naturale, asa ca daca nu vrei sa le utilizezi pe cele mentionate mai sus poti folosi uleiul de neem. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci o lingura cu ulei de neem in 2 litri de apa si sa stropesti gainile o data la doua zile timp de 2 saptamani, pana ce paduchii dispar.

Citeste si: Solutie paduchi gaini in apa de baut. Cum sa scapi pasarile de paraziti

O alta solutie este cea cu usturoi. Pentru a o prepara o sa ai nevoie de 15 catei de usturoi, 4-5 picaturi ulei esential de lavanda si 4-5 picaturi ulei esential de menta. Pune totul in 2 litri de apa, amesteca bine pana la omogenizare si apoi stropeste pasarile o data la 2 zile, timp de 2 saptamani.

In cazul in care ai depistat paduchii, ar fi bine sa inlocuiesti asternutul gainilor. Cel vechi trebuie distrus prin ardere, pentru a te asigura ca elimini paduchii in totalitate.

Si ulei esential de arbore de ceai este eficient in combaterea paduchilor la gaini. Aplica 3-4 picaturi pe creasta acestora si alte 3-4 picaturi la baza cozii.