Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare. Semne si simptome
Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare. Semne si simptome

Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare. Semne si simptome


Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare, mai ales daca esti o persoana care respecta cu strictete regulile expunerii corecte la ultraviolete. Afla ce este alergia solara si care sunt semnele si simptomele specifice.

Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare. Semne si simptome – Cuprins:

Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare

Alergie la soare
Alergie la soare

Alergia solara este o afectiune care se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unei eruptii pruriginoase, ca urmare a expunerii la ultraviolete. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la lumina.

Cum sa iti dai seama ca ai alergie la soare. De regula, categoria cea mai des afectata este cea a femeilor. Aproximativ 20% din populatie se confrunta cu alergiile provocate de ultraviolete. Ponderea cea mai mare, adica 80% dintre ele sunt cauzate de radiatiile UVA, putin peste 10% – de radiaţiile UVB si doar 8% de radiatiile UVA/UVB.

Cea mai intalnita forma de alergie solara este eruptia polimorfa la lumina (cunoscuta drept si prurigo estival). Apare imediat dupa prima expunere la soare din an si dispare de la sine, dupa ce pielea se obisnuieste cu radiatiile UV.

Citeste si: Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta pe care o ai

Un alt tip de alergie este si eruptia polimorfa ereditara care afecteaza copiii si tinerii. Lista continua cu: dermatita actinica cronica si urticaria solara.

Semnele alergiei solare, in general, sunt: inrosirea pielii, mancarime, retentie de fluide, dureri, basici.

De regula, semnele unei alergii solare apar dupa doar cateva minute de la expunerea la razele ultraviolete. Sunt si cazuri cand reactiile apar la cateva ore de la expunerea la soare sau chiar la cateva saptamani. Oricare ar fi durata aparitiei reactiilor, trebuie sa stii ca pielea va avea un aspect aspru si inrosit.

In cazuri mai grave, o alergie la soare poate sa provoace greata, dureri de cap, frisoane si stare generala de disconfort. Alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule, dar si alte simptome neplacute.

Nu te grabi sa-ti pui singur diagnostic daca te confrunti cu astfel de simptome. Medicul dermatolog este singurul in masura sa ofere un diagnostic corect. Tot el este si cel care va prescrie tratamentul potrivit. De regula, diagnosticul este pus in urma examenului clinic si al anamnezei. In unele cazuri, este posibil ca medicul sa solicite investigatii suplimentare.

Pentru tratarea unei alergii solare, de regula, medicul va recomanda aplicarea de comprese reci (direct pe locul unde se manifesta), unguente emoliente, creme cu corticoizi si, daca este cazul, antihistaminice.

Factori de risc

Arsuri solare
Arsuri solare

Aparitia alergiilor solare tine si de o serie de factori de risc. Sunt mult mai predispuse persoanele care au afectiuni dermatologice preexistente sau care consuma anumite medicamente, cum ar fi sulfamide, ketoprofen sau tetracicline.

Un alt factor de risc pentru o alergie la soare poate fi si apartenenta la o anumita rasa. In acest sens, trebuie sa stii faptul ca persoanele din rasa caucaziana sunt ceva mai sensibile si se pot confrunta cu o alergie solara mult mai usor.

Expunerea la anumite substante, cum ar fi parfumuri sau dezinfectanti, pot favoriza o astfel de problema cauzata de razele ulraviolete.

Predispozitia genetica este si ea un factor de risc. Daca ai istoric in familie in ceea ce priveste aceasta afectiune, trebuie sa stii ca riscul ca si tu sa te confrunti cu asa ceva este foarte ridicat.

Semnele alegiei solare sunt vizile in zona decolteului, pe fata dorsala a mainilor, pe brate sau pe gambe.

Cum poti sa previi o alergie la soare

Alergie la soare
Alergie la soare

Daca esti o persoana care iubeste soarele, dar sensibilitatea la ultraviolete iti creaza probleme, existand riscul aparitiei unei alergii specifice, trebuie sa stii ca exista posibilitatea preventiei. Iata cum sa previi o alergie la soare.

In general, alergiile solare dispar singure in decurs de 10 zile. Poate sa dispara si sa reapara pe parcursul vietii, fara o explicatie medicala clara.

Pentru a te proteja, este bine sa eviti expunerea brusca la ultraviolete, mai ales daca stii ca te numeri printre persoanele cu sensibilitate. Este recomandata expunerea treptata si dozata la razele UV, atat iarna, cat si primavara devreme. Metoda pregateste, practic, pielea pentru contactul cu primele raze solare puternice ale anului.

Citeste si: Cum sa te bronzezi repede si sanatos pentru a pastra bronzul cat mai mult timp

Tot ca metoda de preventie este bine sa nu te expui la soare cand radiatiile solare sunt puternice, adica in intervalul orar 10.00-16.00.

In lupta cu ultravioletele alege si hainele lejere, in perioada sezonului cald, de culoare deschisa (de preferat tesaturi cu protective UV). Palariile trebuie sa fie si ele prezente atunci cand te expui la soare.

Nu uita nici de cremele cu factor de protectie. Niciodata nu trebuie sa te expui la soare daca pielea nu a fost data cu crema cu cel putin o ora inainte de plaja, spre exemplu. Trebuie sa reaplici crema la cel putin trei ore de la contactul cu ultravioletele.

In cazul in care esti sub un tratament care presupune medicamente cu efect fotosensibilizant este bine sa ceri sfatul medicului inainte de plaja sau inainte de a lua contact cu razele soarelui.