Cum sa obtii un pasaport pentru copii in 2021 - acte necesare, taxa, valabilitate
Cum sa obtii un pasaport pentru copii in 2021 - acte necesare, taxa, valabilitate

Cum sa obtii un pasaport pentru copii in 2024 – acte necesare, taxa, valabilitate


Acte necesare pasaport copii 2024. Parintii pleaca in vacante din ce in ce mai des alaturi de copiii lor, pasaportul pentru copii devenind un document din ce in ce mai solicitat in ultimii ani. Minorii de pana la 14 ani, care nu au buletin, nu pot calatori nici macar in interiorul Uniunii Europene, acestia avand nevoie in mod obligatoriu de un pasaport. Iata ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa obtii un pasaport pentru copilul tau!

Cum sa obtii un pasaport pentru copii in 2024 – acte necesare, taxa, valabilitate – Cuprins:

Tipuri de pasaport pentru minori

Pasaport copii
Pasaport copii

In primul si primul rand, in cazul in care va aflati in aceasta situatie si va doriti sa plecati la drum alaturi de cei mici, trebuie sa stiti ca procedura de obtinere a unui pasaport pentru copii nu este chiar atat de complicata precum poate parea la prima vedere. Haideti sa vedem impreuna care sunt actele de care veti avea nevoie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati!

Inainte de toate insa, trebuie sa lamurim un aspect important. Pasaportul pentru copii poate fi de doua feluri, iar pentru fiecare dintre acestea exista niste taxe si niste acte necesare diferite. Diferenta dintre aceste pasapoarte sta in termenul de eliberare si in cel de valabilitate.

Citeste si: Cum sa obtii un pasaport – acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare

Astfel, pasaportul simplu electronic are o valabilitate de 5 ani pentru minorii cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani si 3 ani pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani. Termenul de eliberare al pasaportului simplu electronic pentru copii este de 15 zile. Mare atentie atunci cand faci un pasaport pentru copilul tau!

Mai departe, pasaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni, indiferent de varsta pe care o are copilul. Avantajul acestui tip de pasaport este legat insa de procedura de eliberare, acesta putand fi obtinut in numai cateva ore sau in cel mult 3 zile.

Mai mult decat atat, in cazul copiilor cu varsta de pana la 12 ani, eliberarea pasaportului simplu temporar se poate faca chiar si fara prezenta acestora. In acest caz, parintii sau tutorele legal vor avea nevoie de doua fotografii tip buletin ale copilului.

Acte necesare pasaport copii in 2024

Acte necesare pasaport copii
Acte necesare pasaport copii

Acum ca stim cate tipuri de pasaport exista pentru copii, ar fi bine sa stii si ce acte sunt necesare. Acestea difera in functie de varsta copiilor, asa ca am intocmit doua liste. De asemenea, iti spunem si ce taxa trebuie sa platesti pentru eliberarea unui pasaport.

Acte necesare pasaport copii in 2024, pentru cei cu varsta de pana in 14 ani:

  • certificatul de nastere al copilului, in original
  • actele de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal (original)
  • dovada achitarii taxelor pentru pasaport, completate pe numele minorului (original)
  • pasaportul anterior al minorului (daca exista)

In cazul in care cererea de eliberare a pasaportului este formulata de un singur parinte, acesta va avea nevoie de procura de imputernicire din partea celuilalt parinte.

Acte necesare pasaport minor in 2024, pentru copiii cu varsta de peste 14 ani:

  • cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie a minorului (in original)
  • certificatul de nastere al minorului
  • declaratii privind acordul de eliberare a pasaportului simplu electronic, date de ambii parint (in original sau duplicat de pe actul original)
  • dovada achitarii taxelor pentru pasaport, completate pe numele minorului (in original)
  • pasaportul anterior al minorului (daca exista)

Documentele pentru obtinerea pasaportului pentru minor se depun personal de catre minor, fiind nevoie de prezenta acestuia la ghiseu in mod obligatoriu.

Actele pentru solicitarea pasaportului pentru copii se pot depune foarte simplu, fiind nevoie doar de o programare online pe site-ul DGP.

Atentie, este important sa respectati intocmai programarea facuta, cateva minute de intarziere putand duce la anularea programarii online.

Taxa eliberare pasaport pentru copii in 2024

Taxa pasaport minor
Taxa pasaport minor

In cazul pasaportului simplu electronic, taxa este de 258 de lei pentru minorii cu varste de peste 12 ani. In cazul celor sub 12 ani, taxa este de numai 234 de lei. Pasaportul simplu temporar are o taxa unica de 96 de lei, indiferent de varsta minorului.

Potrivit legislatiei, cererile pentru eliberarea pasaportului pentru copii depuse in tara se solutioneaza intr-un termen de 15 zile lucratoare.

Pentru ridicarea pasaportului, indiferent de tipul acestuia, persoana trebuie sa prezinte un document de identitate valabil, insotit de certificatul de nastere al minorului sub 14 ani, in copie sau in original.